Uusimmat

Combat Mission: Battle for Normandy – Commonwealth Forces (Mac, PC)

08.05.2012 18:00 Jari Mikkonen

Tekijä: Battlefront.com
Julkaisija: Battlefront.com
Testattu: PC, Windows 7 64-bit, AMD Phenom II X6 1090T 3,2GHz, 8Gt muistia, GeForce GTS250
Saatavilla: PC, Mac
Pelaajia: 1, 2 (hotseat, sähköposti, TCP/IP)
Laitevaatimukset PC: Intel Pentium IV 1,8 GHz tai vastaava AMD, 32 Mt näytönohjainmuistia ja tuki vähintään 1024×768 OpenGL resoluutiolle (esim. GeForce 5200 tai Radeon 9200), 256 Mt muistia, Microsoft DirectX 9 yhteensopiva äänikortti, Windows XP/Vista/Windows 7
Laitevaatimukset MAC: Intel Core Duo 2,2, näytönohjainmuistia 256 Mt, 2 Gt muistia, Mac OS X 10.6
Pelin kotisivu: Commonwealth Forces
Arvostelija: Jari Mikkonen

Taistelutehtävä kutsuu jälleen. Samaan aikaan kun jenkkipellet aprikoivat läntisessä Normandiassa miten paksuista pensasaidoista pääsee tankilla läpi, itäisellä sektorilla britit pohtivat, miten paksuista Königstigerin pelleistä pääsee tankilla läpi.

Siinä missä vuosikymmenen takaisessa Combat Mission: Beyond Overlordissa oli mukana täysi kirjo länsirintamalla sotineita armeijoita, viime vuoden Combat Mission: Battle for Normandy rajoitti näkökulmaa niin, että sotakinkereille kelpuutettiin vain Yhdysvaltojen armeija ja Saksan Wehrmacht. Se, mikä laajuudessa menetettiin, saatiin kyllä moninkerroin takaisin yksityiskohtaisuudessa, mutta varsinkin brittien vekkulien vehkeiden ja Waffen SS:n raskaiden panssarimuodostelmien puutos jäi kaihertamaan monia. Varsinkin, kun brittien sektorilla käytiin ne kaikista raskaimmat panssaritaistelut.

Commonwealth Forces -laajennus korjaa tämän puutteen ja päästää lauteille britit, kanadalaiset sekä Puolan pakolaisarmeijan, unohtamatta myöskään Waffen SS:ää tai Luftwaffen kenttädivisioonia.

Lukijaa varoitettakoon: allekirjoittanut osallistui moduulin tekoon tehtävien suunnittelussa, joten seuraavaa arvostelua on syytä lukea kriittisellä silmällä kuin Dawkins Raamattua. Toisaalta erot pääpeliin rajoittuvat enimmäkseen yksikkö- ja taisteluvalikoimiin, joten Lasse Haverisen alkuperäisen arvostelun huomiot pätevät edelleen mitä pelin perusmekaniikkaan ja toimivuuteen tulee. Moduuli kyllä päivitti pelin versioon v1.10 joka toi muassaan joitakin uusia ominaisuuksia, mutta tämä päivitys on myös saatavilla erikseen, joten en siihen enempää puutu.

Malli Cajander Normandiassa

Brittiläisen kansainyhteisön kaluston selkärankana ovat tietenkin erinäiset Shermanit aivan kuten yhdysvaltalaisilla veljilläänkin, mutta myös raskaalla 17-naulan tykillä aseistettuna Firefly-versiona. Firefly ja samalla tykillä varustettu Achilles-panssarintuhooja pystyvät kevyesti tappamaan raskaimmatkin saksalaispanssarit, harmi vain että näitä on yleensä kovin vähän. Briteillä on myös raskaasti panssaroituja Churchillejä, jotka kestävät mukavasti osumaa. Nämä ovat myös varsin hitaita. Cromwell puolestaan on pelin nopein tankki, ja siitä tulikin oma suosikkini. Mikäs siinä on huristellessa saksalaisista ohi, kun tykkikin tehoaa parhaiten peräloosteriin!

Jalkaväen suhteen brittien valikoima on paljon niukempaa, sillä lukuun ottamatta Sten-konepistooleita ja panssarintorjuntakiväärin poistumista jalkaväkijoukkueen kokoonpano ei oikeastaan ole muuttunut yhtään neljän vuoden takaisesta. Tässä on vissi ero muihin suurvaltoihin – jopa Suomen armeijan peruskokoonpano muuttui enemmän tässä ajassa! Brittiläisen kiväärijoukkueen selkärankana olevat Brenit eivät mitenkään vertaudu saksalaisten MG-42:een eivätkä Lee-Enfield-pulttilukkokiväärit omaa samaa tulinopeutta kuin amerikkalaisten puoliautomaattiset Garandit. Myöskään PIAT-sinko ei ole yhtä tehokas tai tarkka kuin Bazooka, Panzerschreckistä puhumattakaan. Valopilkkuna sillä voi ampua rakennusten sisältä. Myös jokaiseen joukkueeseen kuuluva kevyt kranaatinheitin on erittäin hyödyllinen vihollispesäkkeiden puhdistamiseen ja savuverhojen tekoon.

Mutta kyllä siinä silti joko tankkien tai erinomaisten 8-putkisten tykistöpatterien tukea kaipaa, jos mielii jalkaväellä edetä. Tai ainakin vesijäähdytteisiä Vickers-konekivääreitä. Maihinlaskujoukot ovat myös edustettuina, ja näillä on sentään hivenen enemmän ruutia omasta takaa.

Brittien lisäksi läsnä ovat kanadalaiset sekä puolalaiset. Näiden kalusto ja organisaatio noudattelevat enimmäkseen lontoolaisten mallia, mutta pieniä keskinäisiä eroja esiintyy, historiallisten esikuvien mukaan. Esimerkiksi Puolalla ei perusjalkaväkeä ole laisinkaan. Muutoin eron kyllä huomaa siinä, että sotilaat puhuvat kielillä, eli polakkien kanssa ei vokaaleja paljoa tarvita ja kanukeillakin on rapakontakainen aksenttinsa.

Saksalaisetkaan eivät jää täysin ilman uusia vehkeitä. Kevyemmästä päästä ovat Luchs-tiedustelupanssari sekä Marder I -panssarintuhoojavaunu. Myös telatykki Wespe on mukana antamassa raskasta tulitukea tai vaihtoehtoisesti räjähtelemässä riemukkaasti.

Sen sijaan pitkällä 88-millisellä tykillä varustetut ja raskaasti panssaroidut Jagdpanther ja Königstiger pistävät kyllä vetelät liittoutuneiden housuihin. Muiden muodostelmien osalta uutuuksina mukana ovat sekä Göringille tarpeettomiksi käyneistä tsuppareista ja notkujista kootut Luftwaffen kenttädivisioonat että hivenen maineikkaammat Waffen-SS-joukot.

Elämää suurempia taisteluita

Puolisatunnaisten pikarähinöiden ohella tärkein pelillinen anti on erillisissä tehtävissä ja kampanjoissa. Yksittäistehtäviä on enemmän kuin peruspelissä. Melkoinen osa näistä on varsin suuria, joten pienempien tehtävien ystäviä ei nyt oikein hemmotella, mutta jättitaistelujen rakastajia sitäkin enemmän. Entistä useammat taistelut perustuvat historiallisiin esikuviin, mikä ehkä osaltaan on vaikuttanut kokohaitarin kasvuun, britit apureineen kun tosiaankin joutuivat osallistumaan suurempiin panssaritaisteluihin kuin yhdysvaltalaiset puskasoturit.

Combat Mission on kuitenkin mielenkiintoisimmillaan kampanjoissa, joita on kaksi. Liittoutuneiden kampanjassa skotit taistelevat kynsin ja hampain tiensä läpi saksalaisten hallussaan pitämien maalaiskylien. Kokemus on sekä realistinen että hyvin haastava – pelaajan taktiset taidot kyllä laitetaan koetukselle, sillä kuten todettu, brittijalkaväki on herkästi hätää kärsimässä. Toisaalta tehtävät eivät ole varsinaisesti epäreilujakaan.

Saksalaisten kampanjassa taas komennetaan sekalaisista joukoista koottua Kampfgruppea, joka yrittää taistella tiensä ulos Falaisen motista. Liekö sitten syynä suurempi panssarien määrä vai monimuotoisemmat tehtävät, mutta tämä oli suosikkini sekä kampanjoista että yksittäisten tehtävien osalta vaikka periaatteessa vaikeustaso oli itse Saatanasta. Se, kun joutuu pelastamaan vihollislinjojen taakse jääneen Königstigerin nopealla pioneerivetoisella rynnäköllä, ei hevin unohdu, varsinkin jos potentiaalinen itsemurhaoperaatio onnistuu. Ja kun Königstiger sitten teutanoi puoli pataljoonaa höökiviä vihollispanssareita, voi jo hengähtää helpotuksesta.

Moduulin parhaimpina pointteina pidän sen tiukkaa historiallisuutta ja monipuolista antia. Alkuperäispeliin verrattuna taktinen valikoima monipuolistuu rutkasti, ja saksalaisetkin saavat telahaupitsinsa. Risuja puolestaan olen valmis antamaan (itsellenikin!) suurelta osin massiivisista skenaarioista, joihin aloittelijan on vaikeampi sukeltaa ja jotka myös käytännössä pakottavat pelaamaan vuoropohjaisessa moodissa.

Reaaliaikaisen pelimuodon ystäville (heitäkin on!) tasapainotetumpi valikoima olisi poikaa. Luftwaffen kenttädivisioonat tuntuvat myös vähän turhalta tilkkeeltä, sillä niiden panos Normandian taisteluihin oli vaatimaton eivätkä ne pelissäkään paljoa näy. Saksan laskuvarjojoukot olisivat varmastikin olleet paljon toivotumpi lisäys, mutta nyt Battlefront selvästikin säästelee paukkuja seuraavaan, operaatio Market Gardenia käsittelevään lisäosaan.

Yhteenvetona suosittelen kyllä rehellisesti Commonwealth Forces -moduulia kaikille alkuperäisestä Combat Mission: Battle for Normandysta nauttineille. Sarjaan tutustumattomien sekä empivien peruspelin pelaajien kannattaa kokeilla demon avulla onko kyse itselle sopivasta taistelusimulaatiosta tai lisäkkeestä.

 

Lisää aiheesta

Combat Mission: Battle for Normandy (Mac, PC)

Combat Mission: Shock Force (PC)

Combat Mission 3: Afrika Korps (PC)

Katsahdus Combat Missioniin (arkistojen aarteet)

Lue myös

Legend of Grimrock (PC)

Naval War Arctic Circle (PC)

The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition (PC, Xbox 360)

Tribes: Ascend (PC)

Unity of Command (PC)

Walking Dead episode 1: A New Day (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Warp (PC, PS3, Xbox 360)