Uusimmat

Command & Conquer Generals: Zero Hour (PC)

04.10.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Reilu puoli vuotta sitten julkaistu Command & Conquer Generals on saanut laajennuksen, joka kantaa lisänimeä Zero Hour. Generals palautti C&C-pelisarjan sen ansaitsemalle tasolle C&C: Renedagen, Red Alert 2:n ja Tiberian Sunin pienoisten ryteikköreissujen jälkeen. Tämä uusi lisälevy jatkaa siitä mihin Generals jäi… Hyvää on siis luvassa.

Command & Conquer Generals: Zero Hour pitää sisällään reilun kasan uudistuksia. 15 tehtävän mittainen yksinpelikampanja, uusi Generals Challenge -pelimuoto sekä uudet yksiköt, rakennukset ja super-aseet riittävät vaativimmallekin pelaajalle, eteenkin kun otetaan huomioon, että pelistä joutuu noin 27 euroa. Zero Hour tosin vaatii alkuperäisen C&C Generalsin toimiakseen.

Zero Hourin yksinpelikampanja jakautuu kolmeen osaan, joissa taistellaan jo tutuksi tulleiden USA:n, Kiinan tai GLA-terroristijärjestön väreissä. Kampanjan juonta ryhditetään eräänlaisilla uutislähetyksillä, joissa kerrotaan hieman mitä on tapahtumassa ja missä. Nämä välinäytökset ovat kuitenkin aika vaisuja, eivätkä ne luo tunnelmaa samaan tapaan kuin esimerkiksi Tiberian Sunissa nähdyt pätkät. Onneksi ennen jokaisen kentän alkua nähdään myös taistelufiiliksiä kohottava välinäytös, joka on toteutettu pelin omalla enginellä. 15 tehtävää on tahkottu läpi varsin nopeasti, joten muutama lisäkenttä ei olisi tehnyt pahaa.

Generals Challenge -moodissa pelaaja valitsee itselleen yhden kenraalin, joka on erikoistunut tiettyyn sodankäynnin osa-alueeseen. Näistä esimerkeiksi voidaan ottaa vaikkapa jenkkien ilmavoimiin luottava kenraali tai GLA:n myrkkyekspertti. Tällä kenraalilla sitten kohdataan yksitellen erilaisiin strategioihin nojautuvia vastustajia. Oma valinta vaikuttaa ratkaisevasti siihen miten omaa hyökkäystä ja puolustusta kannattaa lähteä suunnittelemaan ja mitä erikoisominaisuuksia pelaaja saa käyttöönsä. Nämä tiettyyn sodankäynnin tyylisuuntaan erikoistuneet joukot ovat käytössä myös moninpelissä. Jokaisella kenraalilla on omat vahvuudet, mutta myös heikkoudet, joita vastapuolen on helppo hyödyntää, kun tietää mitä toinen osapuoli pystyy ja ei pysty tekemään. Yleisesti ottaen yksiköiden (ja kenraalien) välinen tasapaino on kuitenkin kunnossa.

Pelillisten uudistusten lisäksi EA:lla ollaan parannettu myös pelin tekniikkaa. Grafiikka ja äänimaailma on alkuperäisen Generalsin tasolla, mutta tekoäly on saanut runsaasti lisäpuhtia ja käyttöliittymää on viilailtu. Jo normaalilla vaikeustasolla vastus on sitä luokkaa, että keskivertopelaaja joutuu tosissaan rehkimään selvitäkseen taistelusta voittajana. Äänistä on mainittava sen verran, että taustamusiikit toimivat hyvin ja Generals-moodissa karjuvat, mielenvikaisiltakin tuntuvat, viholliskenraalit ovat paikoitellen todella huvittavia.

Command & Conquer Generals: Zero Hour on juuri sellainen kuin kunnon lisälevyn tuleekin olla. Uutta pelattavaa on reilusti ja tekniikkaakin on paranneltu. Eteenkin tekoäly ansaitsee ison kasan irtopisteitä. Zero Hourin myötä C&C: Generals saattaa muuttua mielenkiintoiseksi myös niiden pelaajien silmissä, jotka eivät alkuperäisestä pelistä niin välittäneet. Jos kaikki lisälevyt olisivat tällaisia, olisi maailmakin himpun verran parempi paikka.

— Mikko Matilainen