Uusimmat

Cossacks: The European Wars (PC)

18.05.2001 23:32 Muropaketin toimitus

Ratsuväki odottaa malttamattomasti lähtökäskyä. Jalkaväki asettuu aukean laidalle asemiin ja valmistautuu rynnäkköön. Kanuunat ampuvat ensimmäiset laukaukset, tykit aloittavat tulituksen. Jalkaväki aloittaa hyökkäyksen marssirumpujen tahdissa ja upseerit ohjaavat muodostelmat suoraan vihollisen eteen. Yhteislaukaus ja rynnäkköön.

Vihollisen jalkaväki ampuu yhteislaukauksen ja lähtee vastarynnäkköön. Tykinkuulat repivät rivistöjä eikä kuula katso osuessaan onko kohteena oma vai vihollinen. Muodostelma muodostelmalta rivistöt hajoavat eikä jalkaväki ole vielä edes lähitaistelussa.

Ratsuväki lähtee nopeasti liikkeelle ja kohdistaa hyökkäyksensä vihollisen rivistöjen sivustassa olevaan tykistöön. Samaan aikaan vihollisen kasakat hyökkäävät jalkaväen kimppuun. Omat tykit hiljenevät! Vihollinen on kaapannut etelässä olevat rauta- ja hiilikaivokset ja ammukset ovat lopussa.

Vihollisen kasakat tekevät nopeasti selvää jalkaväestä, joka lähtee hädissään karkuun, jokainen mies omille teilleen. Upseerit kaatuvat miekka kädessä. Komennan ratsuväen perääntymään ja yritän vielä pelastaa tykkejä. Taistelu on hävitty, mutta ensi kerralla… ensi kerralla…

Sodankäyntiä 1600-1800 luvuilla

Cossacks: European Wars kuvaa Euroopan konflikteja 1600-1800 luvulta renessanssin aikakaudelta. Taisteluihin voi osallistua jopa 8000 yksikköä samanaikaisesti, yksin- tai moninpelissä. Peli sisältää paljon tarkkaa tietoa aikakauden sodista, taisteluista, taktiikoista, valtioista, armeijoista ja yksiköistä.

Pelattavana on huima määrä erilaisia valtioita ja näiden kansallisarmeijoita. Taistelukentälle voi siirtyä algerialaisena, itävaltalaisena, englantilaisena, ranskalaisena, hollantilaisena, puolalaisena, portugalilaisena, preussilaisena, venäläisenä, saksilaisena, espanjalaisena, ruotsalaisena, turkkilaisena, ukrainalaisena tai venetsialaisena. Mutta pelin aikana voi törmätä myös muihin kansoihin. Jokaisella kansakunnalla on täysin omanlaisensa grafiikka, taktiikka, talous, kehitysnopeus, sotilaalliset edut ja haitat sekä täysin omia keksintöjä ja yksikköjä.

Yksiköt voidaan jakaa helposti jalkaväkeen, ratsuväkeen, tykistöön ja laivastoon. Jokaisen valtion joukot eroavat toisistaan varusteiltaan, taidoiltaan ja kestävyydeltään. Yksittäiset sotilaat voidaan koota muodostelmiksi upseerin ja rumpalin avulla. Muodostelmassa sotilaiden taidot ja kestävyys kasvavat merkittävästi.

Valtioiden talous riippuu kuudesta raaka-aineesta: kullasta, raudasta, hiilestä, kivestä, puusta ja ruuasta. Yksiköiden valmistaminen maksaa raaka-aineita, ja taistelussa tykit ja musketit kuluttavat hiiltä ja rautaa. Mikäli sattuu niin ikävästi, että kulta loppuu saattavat sotilaat kapinoida ja ryhtyä taistelemaan omia joukkojasi vastaan. Ja jos ruoka loppuu alkaa kansasi nähdä nälkää ja kuolee pikku hiljaa pois.

Tuttu ja helposti opittava

Nopeasti vilkaistuna Cossacks on kuin mikä tahansa muu reaaliaikastrategia ja muistuttaa ainakin yksiköiltään ja toiminnoiltaan erittäin paljon The Age of Empires/Kings:iä. Kuitenkin pelissä on näitä enemmän syvyyttä monipuolisen resurssienhallinan ansiosta. Yhtäläisyyksien ansiosta pelin käyttöliittymä onkin tuttu ja varsin helposti opittava.

Peli on huikea kokemus etenkin ulkonäöltään. Yksiköiden näyttämiseen käytetään uudella animaatioiden pakkausalgoritmilla höystetty sprite-grafiikkaa, jonka ansiosta näyttävien ja tarkkojen kuvien käyttäminen onnistuu täysin uudella tavalla. Maayksiköt voidaan kuvata 64:stä eri asennosta – laivastoyksiköt puolestaan omaavat kokonaiset 256 eri kuvakulmaa. Tämä mahdollistaa sulavan liikkeen joka tilanteessa ja peli todellakin näyttää hiotulta animaatioidenkin osalta. Myös maisemaelementtejä on animoitu laadukkaasti – liput liehuvat, vilja heiluu tuulessa ja tuulimyllyt pyörivät. Erikoistehosteina pelistä löytyy räjähdyksiä, savua, sumua, palavia taloja, veden loiskahduksia ja aaltoja.

Yhteenveto:

Cossacks: The European Wars on haastava kokemus, ja oivaa ajanvietettä tämän pelityypin sekä historian harrastajille. Suuret taistelut ja tarkasti mallinnetut yksiköt, monipuolisine ominaisuuksineen sekä moninpeli takaavat monia antoisia hetkiä.

Peliin voi tutustua tarkemmin kokeilemalla demoa tai vierailemalla kotisivuilla.

 

Peli: Cossacks: The European Wars
Kehittäjä & julkaisija: CDV Software
Maahantuoja: Gamedog Oy
Versio: PC, lehdistön arvosteluversio 1.0

 

Laitevaatimukset:

Minimivaatimukset:
Pentium 200 MHz, 32 Mt RAM, 1 Mt näytönohjain, 200 Mt levytilaa, 8x CD-ROM.
Suositeltava kokoonpano:
Pentium II 233 MHz tai parempi, 64 Mt, 4 Mt näytönohjain, 12x CD-ROM.

Sami Hohenthal & Jukka O. Kauppinen