Uusimmat

Counter-Strike (Xbox)

10.12.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Counter-Strike on maailman suosituin modi. Sen suosio on pysynyt vankkumattomana, vaikka pelaajat ja jopa pelaajasukupolvet ovat vaihtuneet. Modi julkaistiin itsenäisenä pelinä pari vuotta sitten, ja tähän asti vain PC-miesten etuoikeutena ollut peli on rantautunut Xboxille. Mutta miten nopeatempoinen ja tarkkuutta vaativa räiskintä soveltuu konsolille, tässähän pitäisi olla selvä ristiriita?

Vaikka headshotit eivät konsolilla noin vain onnistu, Counter-Striken Xbox-versio pelittää mainiosti. Kontrollit ovat tarkat ja toimivat hyvin. CS:n ostosysteemi on siirretty Xbox-versioon erinomaisesti. Ostaminen hoituu ympyrävalikon avulla, josta valitaan halutut aseet vasemmalla tatilla ja A:ta painamalla. Lisäpanoksia saa liipasimia painamalla. Systeemi on nopea ja helposti opittu.

Counter-Strikessä terroristit ja counter-terroristit ottavat mittaa toisistaan hengenvaarallisessa leikissä. Terroristit yrittävät tehdä ilkeyksiään joko pommittamalla tai ottamalla panttivankeja, ja counter-terroristit yrittävät luonnollisesti estää moiset tempaukset. Pommitehtävissä on kaksi pommipaikkaa, A tai B, jonne pommin voi laittaa, ja panttivankitehtävissä pelokkaat ihmisparat on piilotettu kellariin tai muuhun sopivaan paikkaan. Molemmat tehtävätyypit ovat joukkuepohjaisia, joten deathmatchiä, lipunryöstöä tai muita pelimoodeja Counter-Strikessä ei ole.

Xbox-versioon on lisätty muutama uusi kenttä ja otettu parhaimpia PC-versiosta. Yhteensä kenttiä on 18, joista omiin silmiini tuttuja olivat mm. molemmat Dustit, Prodigy ja Militia. Kentät ovat pääasiassa hyviä ja vaativat pommipaikkojen ja reittien opettelua. Onneksi tiimikaverit yleensä osaavat luovia kentissä, joten heitä seuraamalla pärjää. Ihan kirjaimellisesti, sillä kärkimies saa usein luodista naamaansa, jolloin takajoukot osaavat varautua vihollisiin paremmin.

Pettymys on, että hyvän pelattavuuden ympärille ei ole rakennettu tarpeeksi sisältöä. CS on tarkoitettu moninpeliksi, minkä takia on melkein rikollista jättää moninpelimahdollisuus pois samalta konsolilta. System link -tuki on kahdeksalle, mutta yhdellä Xboxilla voi pelata vain ja ainoastaan yksi pelaaja. Vaikka en Xbox-laneja harrastakaan, ei ymmärrykseni riitä tällaisen ominaisuuden poisjättämiselle. Minkäänlaista kaksinpeliäkään ei siis ole.

Yksinpeli on, yllätys yllätys, olematon. Training-moodissa opetellaan pommitus- ja pelastustehtävien perusasiat, mutta varsinainen yksinpeli on vain matsia botteja vastaan. Toki bottien tekoälyä, aloitusrahaa ja ties mitä voi säätää, mutta laihaksi lohduksi jää. Tekoäly ei Counter-Striken kaltaisessa pelissä pysty antamaan samanlaista pelielämystä kuin oikeat ihmiset. Yksinpeliä ei varmasti ole tarkoitettukaan muuksi kuin hyväksi harjoitteluareenaksi, mutta herää kysymys, miksei? Kuulemma peliin oli tarkoitus lisätä PC:lle juuri ilmestynyt Counter-Strike: Condition Zero -yksinpelimoodi. Mutta ei sitten lisätty.

Kaikista mokistaan huolimatta Counter-Strike on addiktiivista ja hauskaa myös Xboxilla. Peleihin liitytään heti, eikä lobbyä edes ole. Puolen valitsemisen jälkeen pelaaja pistetään suoraan seuraavaan erään. Erät kestävät useimmiten viisi minuuttia, ellei toinen osapuolista onnistu tavoitteessaan. Jos toisen jengin kaikki pelaajat kuolevat, erä päättyy automaattisesti. Jos sattuu kuolemaan heti erän alussa, voi joutua odottelemaan parikin minuuttia, ennen kuin pääsee taas tositoimiin mukaan. Kuolleet pelaajat voivat puhua keskenään, joten aivan turhaa odottelukaan ei ole, ja vielä pelissä mukana olevien pelaajien toimia on kohtuullisen hauska seurata. ”Oh no, here he comes… and he’s dead.”

Tekninen puoli toimii hyvin, enkä kohdannut lagia lainkaan. Grafiikka on paikoitellen rumaa, mutta ajaa asiansa. Hahmomalleja on molemmille puolille vain yksi per kenttä, joten kaikki pelaajat näyttävät samoilta. Äänet eivät ole muuttuneet, joten nekin ovat kelpoa tavaraa. Bonusmaininta custom soundtrack -tuelle, joka kieltämättä herättää hieman ihmetystä. Ehkäpä tekijät ovat ajatelleet, että pelaajat haluavat kuunnella lempimusiikkiaan haudassaan? Ei siitä ainakaan valittaa voi.

Lopullinen kysymys on, miten Counter-Strike pitäisi arvostella. Vertailemalla lähes ilmaiseen PC-modiin vai normaaleihin Xbox-peleihin? Jokainen voi vastata kysymykseen itse, minä arvostelen Counter-Striken yhtenä Xbox-pelinä muiden joukossa. Siinä sarjassa CS pärjää ihan hyvin, vaikkei ansaitse kiitettävää arvosanaa. Pelaaminen on hauskaa, mutta puutteelliset moninpelimahdollisuudet ja olematon yksinpeli ottavat veronsa. PC-pelaajille valinta on aika helppo: ei paljon järkeä. Jos omistat Xbox Liven ja pidät nopeatempoisista räiskintäpeleistä, Counter-Strike on erinomainen peli.

Joel Kinnunen