Uusimmat

Crash Nitro Kart (GC, PS2, Xbox)

04.12.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Crash Bandicoot on yksi pitkäikäisimpiä 90-luvulla keksittyjä pelihahmoja. Alunperin Sonyn PlayStationilla seikkaillut hahmo on sittemmin muuttunut jokaisen konsolin ystäväksi ja Crash Nitro Kart julkaistaan kaikille konsoleille. Crash Nitro Kart on perinteinen kart-peli, jossa Crash ja muut tutut hahmot istuvat ajokkeihinsa ja antavat palaa. Tarkastelussa on pelin Xbox-versio, joka on hyvin samankaltainen kuin PS2:n ja GameCuben Nitro Kartit.

Nitro Kartissa on monta pelimoodia, joista tärkein on Adventure. Siinä pelaaja astuu Crashin tai tohtori Cortexin tiimiin ja aloittaa mestaruuskilpailut muiden maailmojen asukkien kanssa. Adventuressa on neljä maailmaa, joissa kussakin on kolme kisaa. Lisäksi pitää taistella loppuvastuksia vastaan, ja lisäpelattavaa on CNK- ja kristallienkeräysajoissa sekä Relic-kisoissa, joissa pitää ajaa radat läpi mahdollisimman nopeasti ajanpysäyttäviä laatikoita keräämällä. Hahmonsa voi valita useasta vaihtoehdosta, mutta parhain lähes rataan kuin rataan on se, jolla on nopein vauhti. Tiimikavereista on hyötyä, sillä tarpeeksi kauan heidän läheisyydessään ajamisesta saa loppumattomat ammukset hetkeksi.

Kisoissa pärjää osumalla helposti tunnistettaviin laatikoihin, joista saa kaikenlaisia bonuksia ajosuoritusta avittamaan. Näillä ei vielä pitkälle pötkitä, vaan lisävauhtia pitää ottaa hyppyreistä ponnistamalla ja turbonuoliin osumalla. Ajokin voi myös pistää sladiin, jolloin vauhti säilyy paremmin kuin normaalisti käännyttäessä. Boostien kombotus on tärkeää, sillä kolmella peräkkäisellä boostilla saa parhaimman vauhdin, jota voi ylläpitää pitkiäkin aikoja. Tavalliset kisat ja kristallienkeräys eivät ole vaikeita, mutta Relic-aika-ajoissa ja CNK-kisoissa joutuu pinnistelemään jonkin verran.

Kokonaisuutena Adventure on melko helppo, mutta loppuvastukset voivat aiheuttaa harmaita hiuksia. Niillä on ikävä tapa olla selvästi pelaajaa nopeampia, joten mokiin tai ohimenneisiin ohjuksiin ei ole varaa. Tarinaa kuljetetaan pätevillä välianimaatioilla, jotka ovat hieman humoristisiakin. Juonen riemuvoitto Adventure ei ole, mutta hauskempi ja palkitsevampi kuin muut pelimuodot, jotka ovat suoraviivaisempia. Pikakisailun ja aikaa vastaan ajamisen lisäksi pelissä on turnausmoodi, jossa ajetaan neljän radan sarjoja. Radat vaihtelevat tylsistä mielenkiintoisiin, mutta esimerkiksi F-Zero GX:n kaltaisia huimia kierrehärdellejä pelissä ei ole.

Moninpelissä voi pelata kahdesta neljään pelaajaa. Race mode on perinteistä ajelua kaikilla pelin kentillä, mutta Battle modea käydään vain neljällä kentällä. Pelimuotoja sentään on viisi. Limit Battle on normaalia deathmatchia, Last Kart Drivingissa voittaja on viimeinen eloonjäänyt. Crystal Grabissä yritetään kerätä mahdollisimman monta kristallia aikarajan puitteissa. Capture The Flag on tuttua ja turvallista lipunryöstöä ja Steal The Bacon on muuten sama, mutta lippu on keskellä areenaa ja se pitää toimittaa kotipesään. Tiimipeleissä voi valita puolensa kätevästi. Nelinpeli tahmaa, mutta muuten moninpeli toimii hyvin. Kenttiä voi editoida yksinkertaisella editorilla, jolla voi asettaa laatikoita ja muita esineitä haluamiinsa paikkoihin.

Grafiikka on värikästä ja alueet vaihtelevat mukavasti. Välianimaatioissa hahmot ja taustat on tehty taidolla, mutta muuten grafiikasta ei ole paljon mainittavaa. Äänipuoli on vielä asteen laimeampi, mutta ei onneksi ärsytä kuin ajoittain. Nykimistä ei yksinpelissä ole, mutta valikot voisivat toimia hieman paremmin. Jos haluaa tallentaa pelitilanteensa tyhjään tallennuspaikkaan, onko pelin aivan pakko kysyä varmennusta? Ilmeisesti on.

Crash Nitro Kart on kaikilta osiltaan peruspeli. Ei uutta tai ihmeellistä, vaan tasaista peruskamaa alusta loppuun. Valitettavasti peli ilmestyi pahasti samaan aikaan Mario Kart: Double Dash!! -pelin kanssa, joten Crash Nitro Kartia ei ole helppo suositella. Alekorista peli on ihan ok ostos, mutta täysihintaisena valinta kannattaa kohdistaa Double Dashiin.