Uusimmat

Crimson Skies -ennakko (PC; Xbox)

19.09.2000 17:04 Jukka O. Kauppinen

MechWarrior III:n tehnyt Zipper Interactive on työstänyt pitkään mielenkiintoista vaihtoehtoiselle 30-luvulle sijoittuvaa toimintapeliä. FASA:n samannimiseen lautapeliin perustuva Crimson Skies kuvaa miten USA:ssa tilanne meni sanoisimmeko poskelleen 1920- ja 30-luvuilla, sillä jättivaltio pirstoutui laman ja muiden tapahtumisen mainingeissa kymmeniin pieniin keskenään nahisteleviin itsenäisiin valtakuntiin. Niinpä matkustaminen maata pitkin tuli yhä vaarallisemmaksi ja jopa mahdottomaksi.

Teknologia kääntyikin nopeasti uuteen suuntaan. Ilmailu kehittyi jättiaskelin. Ilmalaivoista tuli tärkein matkustamisen ja rahdinkuljetuksen muoto. Samalla kuitenkin syntyi uusi ammattikunta: ilmarosvot. Omat ilmavoimat omaavat rosvoyksiköt alkoivat synnyttää kaaosta, mikä johti pikkuvaltioiden omien ilmavoimien sekä hävittäjiä vuokraavien yksityisyritysten perustamiseen. Nyt, kuluvana vuonna 1937, lentävistä tukikohdistaan operoivat ilmapiraatit ovat olennainen osa maailmankuvaa.

Tällaiseen maailmaan Crimson Skies nakkaa pelaajat. Eikä pelin lähtökohtakaan aivan tavanomainen ole. Kyseessä ei näet ole sen enempää lentosimulaattori kuin yksioikoinen toimintapelikään, vaan molempia taitavasti yhdistelevä paketti vauhdikasta ilmojen seikkailua. Hurja ajatus on ollut tehdä pelistä tiukan tarinapainotteinen ja nakata sekaan roppakaupalla sankarielokuvien aineksia. Tiedättehän monissa elokuvissa olevat hullut tempaukset joissa sankarit tekevät jotain täysin järjetöntä – säväyttäen katsojaa ja tietenkin onnistuen vastoin kaikkia mahdollisuuksia? Peli pursuaa moista järjettömyyttä mikä antaa menolle todella omaperäisen säväyksen. Tekijätkin vertaavat peliä ilmaan siirrettyyn Errol Flynnin seikkailuelokuvaan, merirosvolaivat on vain korvattu ilmarosvozeppeliineillä ja hävittäjillä – sekä vedetty kaikki täysin överiksi.

Julkaisijan oma kuvaus tiivistää kaiken oleellisen:
Komean ja rohkean ilmarosmon, Nathan Zacharyn, saappaisiin astumalla pelaaja säntää petollisten ilmapiraattien, jättimäisten lentotukialuszeppeliinien ja jatkuvasti muuttuvan poliittisen tilanteen riivaamalle taivaalle. Astu mukaan klassiseen Hollywoodin seikkailuelokuvaan joka on täynnä pelkurimaisia roistoja, kauniita naisia ja rohkeita sotilaita. Taistele Pohjois-Amerikan taivaiden hallinnasta Crimson Skiesin vaihtoehtoisessa maailmassa!

Ei tällainen sekoitus VOI olla kuin hyvä. Hullu idea ja vallaton toteutus tempaisevat mukaansa, etenkin kun tekninenkin toteutus tuntuu olevan mallillaan. Tärkeintä on silti erinomainen pelattavuus ja hyvä meininki. Pelaajalle tungetaan sankaripiikki pyllyyn ja singotaan taivaalle mitä hurjimpiin tehtäviin. Peli jakautuu viiteen erilliseen kampanjaan/tarinaan, kussakin tukku tehtäviä – täynnä vauhdikkaita taisteluja, yllättäviä juonenkäänteitä ja sankarillisia tekoja.

Hyvä meininki

Meiningistä ei löydä juuri valittamisen sijaa. Kaavamaisuus on hieman ikävää, jokainen tehtävä on näet valmikksi skriptattu, joten jos niitä joutuu hankaamaan useamman kerran saattaa ärtymys nostaa päätään. Toisaalta skriptauksen ymmärtää, jokainen tehtävä on oma pieni osuutensa suuremmasta tarinasta, eikä sellaista voi kuljettaa eteenpäin ellei juoni etene hallitusti. Niinpä tehtävät jakautuvatkin useisiin osioihin joissa on suoritettava tietyt tavoitteet – tuhoa niin ja niin monta vihollista, kaappaa tuo, pudota sinne äijä, pelasta leidi se ynnä muuta. Tavoitteen läpäistyään annetaan seuraava välietappi tai juoni hyppää pykälän eteenpäin kunnes tehtävä on suoritettu kokonaan. Useimmissa lentelypeleissähän juoni piilee vain jossain taustalla ja päämäärä on vain lentää, tuhota ja muuta kuivakkaa – Crimsonissa tarina on pääosassa koko ajan .

Etenkin juonen Hollywood-tempaukset aiheuttavat hysteerisiä hetkiä ja ovat yksi pelin salaisista aseista pelaajan valloittamisessa. Esimerkiksi ensimmäisessä kampanjassa kokonainen brittien lentoarmada hyökkää piraattimme kimppuun. Muutaman siipimiehen kanssa on ensin tuhottava kaksi aaltoa saattohävittäjiä, sitten kaksi kolmesta pommikoneesta – ja kaapata pommikone. Ja tämähän hoituu näppärästi lentämällä pommikoneen ylle, jolloin kakkospilotti laskeutuu köysitikkailla pommarin siivelle, ryömii sitä pitkin ovelle ja antaa miehistölle turpiin.

Harva peli uskaltaa vetää meiningin näin ylettömän sankarilliseksi. Ylivoimaisia vihollismääriä ja mahdottomia tehtäviä joista kaikista selvitään leikkisän humoristisella otteella. Lisäksi peli antaa kerrassaan esimerkillisen hyvää palautetta onnistuneista tehtävistä. Tilastojen ohella pelaajan työpöydälle ilmestyy lehtileikkeitä, kirjeitä ja valokuvia äskeisistä tehtävistä, mikä auttaa suunnattomasti juoneen eläytymisessä.

Onnistunut sekoitus räiskintää ja simulaattoria

Turhaa realismia ei tosin kannata odottaa sillä Crimson tarpoo omia polkujaan. Eikä myöskään salaile sitä. Ehkä siinä on yksi tärkeimmistä syistä pelin viehätykseen. Siinä missä monet simulaattorit kehuvat realismilla ja osoittautuvatkin silkaksi räiskinnäksi (esimerkkinä Novalogic) heittäytyy Crimson Skies suoraan villien ideoiden vietäväksi. Lentokoneet ovat hulluja virityksiä – vaikka osa itse asiassa perustuukin aitoihin 30-luvun suunnitelmiin. Varojen kertyessä pelaaja voi suunnitella omiakin koneita, säätämällä perusrunkoihin haluamansa yhdistelmän moottoria, aseita ja panssareita.

Lentämisen meininki on taitava sekoitus räiskintää ja simulaattoria – molempia on timmilleen oikea mitta, mikä johtaa suorastaan hämmästyttävään tulokseen: sama peli vetoaa räiskijöihin, hard-core simumiehiin ja kaikkiin siltä väliltä. Taistelut ovat tiiviitä ja energisiä, silti mukana on juuri sopiva määrä lentämisen tuntua. Myös tapahtumien seuraaminen sujuu ongelmitta, sillä tarjolla on sekä simulaattorimaisemmat ohjaamonäkymät että koneen ulkopuoliset räiskintävisiot. Maaleihin voi lukkiutua ja pitää haluamansa kohteet voi pitää jatkuvasti näkökentässään.

Teknisesti peli toimii varsin hyvin, P2 400 MHz riitti betaversiossa erinomaisesti ja visuaalinen puolikin oli melkoisen näyttävää. Positiivisesti myös maastot näyttävät erinomaisilta, matalalennossakin. Hahmoanimaatio onnistuu hetkittäin häikäisemään. Lisäksi äänimaailma on tasokas efekteineen ja puheineen. 3D-ääni antaa mainiota lisäherkkua ilmataisteluihin kun toisten koneiden liikehdinnän ympärillä kuulee.

Pelissä on itsekseen pelaavalle tarinavetoinen kampanja, valmiita yksittäisiä tehtäviä sekä tehtävägeneroija. Moninpelaaminen sujuu MSN Gaming Zonen kautta kaksinpeleinä, laivueittain vastakkain tai ihmiset vastaan tietokoneet. Moninpeliä kuvataan toimintapainotteiseksi ja mukana pitäisi olla muun muassa lipunryöstöä ja tukikohtien välistä taistelua.

Betaversion perusteella Zipper osaa asiansa. Crimson Skies oli hulvattoman nautittava kokemus. Vauhtia, jännitystä ja seikkailuja. Ja tietenkin se pakollinen kauniin naisen pelastaminen vaarasta, ahh. Rohkea hyppy eri pelityyppien väliin vaikuttaa erittäin onnistuneelta tempaukselta. Onkin kumma jos tästä ei tule yhtä syksyn hauskimmista ja suosituimmista peleistä.

Jukka O. Kauppinen

Linkit:

Zipper Interactive, tekijä.