Uusimmat

Day of Defeat (PC)

30.05.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Half-Life on ainutlaatuinen peli. Se julkaistiin vuonna 1998 ja vieläkin se löytyy useiden kauppojen myydyimpien pelien TOP10-listalta. Vaikka Half-Life itsessään onkin loistava peli, ja ehkä kaikkien aikojen paras räiskintäpeli, se ei yksinään olisi varmasti kerännyt tällaista suosiota. Osa pelin menestystarinaa ovat sen modifikaatiot, joita on saatavilla netissä satoja erilaisia. Modeista tunnetuin on ehdottomasti Counter-Strike, jota nykyään myydään myös kaupoissa itsenäisenä pelinä. Toinen kovan luokan modi on toiseen maailmansotaan sijoittuva Day of Defeat, joka on kerännyt ympärilleen sankan pelaajakunnan. Valtaisan menestyksen myötä myös Day of Defeatistä on nyt tehty oma versio kauppojen hyllyille. Se ei vaadi alkuperäistä Half-Lifeä alustakseen, vaan toimii itsenäisenä pelinä.

Kyseessä on siis sama peli, joka on pyörinyt netissä ilmaisena jo parin vuoden ajan. Myyntiversio on vain Day of Defeatin viimeisin painos viilailtuine grafiikoineen, parempine äänineen, uusine kenttineen ja muine parannuksineen. Kuten Counter-Strike, myös Day of Defeat perustuu tiimipohjaiseen ja realistiseen toimintaan. Yksinpeliä ei ole, vaan pelistä irtoaa pelkkää moninpelihupia. Yhteistyö muiden tiimikavereiden kanssa on usein kuitenkin liiankin heppoista, varsinkin jos pelataan tuntemattomien kanssa yleisillä servereillä. Tällöin peli menee helposti yksityisyrittämiseksi jolloin se tärkein pointti, tiimipohjainen peli, hukkuu fragien metsästäjien alle. Parhaimmillaan peli onkin porukassa, jonka jäsenet ymmärtävät ryhmätyön merkityksen. Ryhmätyötä helpottamaan on tehty myös äänikommunikaatiojärjestelmä, mutta valitettavan harva pelaaja käyttää sitä hyödykseen.

Pelissä on yhteensä 19 erilaista yksikköä, joista jokaisella on omat aseet ja muut ominaisuudet. Esimerkiksi konekiväärimies on hidas, mutta sarjatulensa vuoksi erittäin vaarallinen, kun taas kiväärimies ravaa vauhdilla paikasta toiseen. Tarkka-ampujat, nuo ikuiset marmatuksen aiheet, on tässä pelissä tasapainotettu suhteellisen hyvin muihin yksiköihin verrattuna. Hidas latausaika ja onnettomat lähitaisteluominaisuudet ovat jonkinlainen hyvitys kiikarikiväärimiehen tarkkaa ja tehokasta tulivoimaa vastaan. Loppujen lopuksi pelaajan taidot kuitenkin ratkaisevat sen, miten peli kulkee. Taitava pelaaja osaa varmasti pelata mitä tahansa hahmoluokkaa.

Realismi on aina ollut tärkeä osa Day of Defeatiä. Hahmot kestävät vain yhden tai korkeintaan pari osumaa ja siksi onkin tärkeää pysytellä suojassa aina kun mahdollista. Avoimessa maastossa poukkoileva sotilas on pian entinen sotilas. Aseissakin on runsaasti takapotkua, joten lyhyet ja hallitut sarjat ovat huomattavasti hyödyllisempiä kuin lippaan tyhjentäminen kerralla. Kyykky- tai makuuasento vähentää rekyyliä huomattavasti, kun taas juokseva sotilas ei tunnu osuvan juuri mihinkään.

Karttoja on yhteensä viisitoista ja niissä on pari erilaista tavoitetta. Joko tietyn paikan tuhoaminen/puolustaminen tai kaikkien kentälle ripoteltujen tarkistuspisteiden valtaaminen. Ensin mainitussa on yleensä selkeästi hyökkäävä ja puolustava osapuoli, vaikka puolustajatkin tuntuvat usein sortuvan liikaan hyökkäämiseen, jättäen kohteet täysin vaille suojaa. Tarkistuspisteitä vallatessa molemmat osapuolet ovat aluksi tasaväkisissä asemissa ja yleensä voittaja selviää vasta pitkän punnertamisen jälkeen. Säkääkin on usein voittajajoukkueella mukana.

Half-Lifen viitisen vuotta vanha grafiikkamoottori ei enää pysty tarjoamaan nykystandardit täyttäviä grafiikoita. Vaikka hahmomallit ja animaatiot ovat kohtuullisia, ympäristöt ovat varsin karun näköisiä ja hieman palikkamaisia. Myös muut Half-Lifen enginen ongelmat ovat jäljellä. Hahmot esimerkiksi kaatuvat kuollessaan usein esteen tai seinän sisään, eivätkä erikoisefektitkään pienistä parannuksista huolimatta enää vakuuta. Äänien osalta ei kuitenkaan ole mitään valittamisen aihetta. Aseiden äänet kuulostavat hyviltä, samoin käskyinä kuuluvat karjahdukset. Myös taustaäänenä toimiva taistelun jylinä toimii hienosti ja se luo sodassa olemisen tuntua.

Day of Defeatin vahvuuksia ovat hyvä pelattavuus, yksiköiden välinen tasapaino, kenttädesign ja hyvät edellytykset toimia tiiminä muiden joukkuetovereiden kanssa. Ongelmiakin kuitenkin on. Ulkoasultaan peli ei vastaa nykystandardeja ja useimmat julkisilla servereillä pelatut pelit menevät turhan helposti pelkkien tappojen metsästämiseksi. Lienee myös vain ajan kysymys milloin ensimmäiset huijarit ilmestyvät peleihin ja tuhoavat näin muiden peli-ilon. Kannattaa myös muistaa, että lähes saman paketin saa netistä ilmaiseksi, mutta siihen vaaditaan alkuperäinen Half-Life uusimpine päivityksineen. Kaupassa Day of Defeat maksaa noin 30 euroa.

— Mikko Matilainen