Uusimmat

Digital Combat Simulator: Bf 109 K-4 Kurfürst (PC)

12.05.2015 16:56 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Eagle Dynamics
Julkaisija: Eagle Dynamics / The Fighter Collection
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows Vista tai uudempi, Core 2 Duo 2,0 GHz prosessori, 6 Gt muistia, Interent-yhteys
Pelaajia: 1, 2-?
Muuta: Ladattava lisäkone, vaatii ilmaisen DCS World -simulaattoriohjelman. Hinta noin 45 euroa.
Pelin kotisivu: DCS World
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Messerschmitt 109 on yhä maailmanhistorian eniten valmistettu hävittäjä, ja toiseksi valmistetuin lentokone. Monille se on toisen maailmansodan ikonisin lentolaite, jolla on merkittävä asema myös Suomen sodissa ja 1944 torjuntavoitossa. Kymmenistä Mersu-malleista viimeisin ja tehokkain oli Kurfürst, K-4, joka on ikuistettu myös DCS-simulaattoriin.

Suomen Ilmavoimien riveissä palveli vain G-sarjan Mersuja, pääasiassa G-2- ja G-6-alatyyppeinä. Mutta kyllä meilläpäin lennettiin muillakin! Lapin taivaalla nähtiin myös Eemeleitä ja Franzeja, ja tuolla etelämmässä Saksain maalla G-sarjaa kehitettiin vielä rutkasti eteenpäin. G-10 ja G-14 olivat Gustavin huipentumia, mutta siinä samalla alatyypin alatyyppejä oli jo niin paljon, että variantteja riitti ja tuotantokoneisto yskähteli.

Siksi tehtiin vielä yksi yks nolla ysi. K. Kürfustissa G-Mersujen lukemattomat viritelmät standardisoitiin ja vuonna 1935 ensilentonsa tehneen konetyypin perusrunkoon pultattiin vielä ne vihoviimeiset parannukset moottoria, radiota, isoja aseita ja muita virityksiä myöten.

Lopputulos oli hävittäjä, joka oli pieni, ketterä ja valtavan tehokas torjuntahävittäjä, joka antoi tasaväkisen vastuksen mille tahansa liittoutuneiden lentokoneelle. Samalla se oli perheensä vaativin ja vaikeimmin lennettävä vesa, sekä tarinoiden että DCS-simulaattoriversion perusteella.

Jo G-Mersut osasivat olla nousuissa ja laskuissa oikukkaita, jos koneen antoi tehdä oman mielensä mukaan. Huolellisen kaasunkäyttö, takarenkaan lukitus ja sivuperäsimen polkeminen kunnolla olivat avainsanoja, ja niiden käyttö muuttuu entistäkin tärkeämmäksi, kun koneen nokalle ripustetaan vielä viisisataa lisäheppaa.

K-4 on vaativa ja armoton, jopa simulaattorissa. Kurfürstin käsittely vaatii tarkkaa silmää, eikä sen enempää nousussa kuin laskussa sovi herpaantua. Ilmassa kone lentää upeasti ja pysyy hyvin käsissä, niin kauan kuin sitä ei huolimattomuuksissaan vedä läpi tai roikota sakkauksen partaalla.

Mersu tykkää vauhdista, mutta vaatii myös jatkuvaa lentämistä, sillä trimmeistä löytyy vain korkeusvakaajasäätö.

Mersu ottaa, Mersu antaa

Mersun mallinnus on pikkutarkka ja vaativa. DCS:n K-4 on todennäköisesti kaikkien aikojen haastavin simulaattorimersu, sillä koneeseen on mallinnettu sellaisiakin järjestelmiä, joita arkipäiväinen simulaattorilentäjä ei koskaan tarvitse tai käytä. Radiokompassia ei näissä oloissa tarvita, eikä sähköjärjestelmän pikkutarkalla toteutuksella liene niin käytännön merkitystä. MW-50-ruiskutuksen antamasta teholisästä sentään voi jo nautiskella.

Taistelulennolla suhtautuminen järjestelmä- ja vauriomallinnukseen saattaa tosin kääntyä toisinpäin, kun koneen sähköt pimenevät, glykoli vuotaa ja tuulilasi sumentuu öljyyn. Voi perkele, pitikö tämäkin mallintaa, kysyy kuski kun telineet eivät tykkää tulla ulos pakkolaskussa…

Yksinkertaisimmillaan lentämään pääsee kuitenkin liki heittämällä, kunhan vain säätää ohjaimet, asejärjestelmät ja laskutelineiden/laippojen kaltaiset peruskomennot itselleen mieluisiksi. Kaiken kaikkiaan säädettäviä järjestelmiä ja toimintoja on sivukaupalla, joten hienosäätöön saattaa kulua koelentoineen tunteja.

Pelkästään lentoonlähdön valmistelu ja moottorin käynnistäminen on nippelirumbaa, jossa pitää muistaa niin takapyörän lukitus, trimmaus, happilaitteet, magneetot ja monien muiden järjestelmien asettaminen ja säätäminen, ennen kuin kone on valmis edes varovaiseen rullaukseen. Onneksi tämänkin voi halutessaan ohittaa kokonaan, jos mieli tekee vain lentää eikä näprätä.

Virtuaalihävittäjänä Mersu on hieno, mutta myös vähän tyhjän päällä. Simukoneen mukana tulee vain muutama totuttelutehtävä, eikä lainkaan mitään edes etäisen puolijärjellistä mersulennettävää. Toki fiilistely ja maisemalentäminen ovat viimeistä mallia edustavalla Mersulla oma lukunsa, mutta ei sitäkään loputtomiin jaksa. Ja käytännössä ainoa valmisvaihtoehto on loikata potkurikoneellaan nykyaikaiselle taistelukentälle tutkaohjattavan ilmatorjunnan maalitauluksi, jahdata kuljetuskoneita tai kurvatapella yliäänihävittäjien kanssa.

Tai no, melkein. Onneksi tekoälyohjaajat sentään voivat käyttää niitäkin koneita, joita pelaaja ei ole ostanut, joten vääntöpariksi saa myös P-51:stä, Mersua ja Focke-Wulf Doraa. Tehtävägeneraattorilla luotavat pikalentelyt viihdyttävät siten aikansa, mutta yhtään vakavampaa lentohommaa varten on pakko turvautua tehtäväeditoriin, mikä ei ole likimainkaan kaikkien kuskien mieleen.

Yleisesti ottaen DCS:n Mersu kärsii samasta vaivasta kuin muutkin DCS:n vanhat sotakoneen. Niille ei ole valmiiksi karttoja, tehtäviä tai vastustajia, ja tehtävägenearaattorin/editorin jälkeen sopivaa pelattavaa täytyy jahdata internetistä, jos joku vaikka olisi tehnyt valmiita tehtäviä.

Yksinäisen nojatuolilentäjän tilanne onkin ankea, joten parhaimmilleen K-4 pääsee vasta kun harjoitus- ja matkalennoilta jatketaan internetiin sotalennoille muita ihmisiä vastaan. DCS World  näet tarjoaa luistavan moninpelin, jossa Mersullaan voi lentää muiden vanhoja koneita ostaneiden kanssa ja näitä vastaan. Tällöin tarjolla on potentiaalisesti reilusti lennettävää, jos vain taidot riittävät tasavertaiseen otteluun. Internet-moninpeleissä kun romutetaan vääjäämättä kymmeniä koneita, ennen kuin homma alkaa pysyä lapasessa.

Onneksi DCS:n 109 K-4 sentään kestää kovassakin käytössä, ja sama kone palaa taivaalle Fly Again -napin painamisen jälkeen, vaikka kone olisi miten romuksi lennetty tai ammuttu. Sillä onkin hyvä ottaa tuntumaa hävittäjälegendan lopulliseen ja armottomimpaan varianttiin, jolla moni saksalainen ässä lensi vielä toisen maailmansodan viimeisinä päivinä.

DCS: Bf 109 K-4 Kurfürst vaatii alleen DCS: World –simulaattorialustan. DCS World on ilmainen ladattava ja se sisältää Su-25-rynnäkkökoneen tehtävieen ja kampanjoineen. DCS-lisäkoneet maksavat 20-60 euroa kappaleelta. Perusohjelman ja laajennukset voi ladata sekä Steamistä että suoraan pelin kotisivuilta.

 

Lisää aiheesta

DCS-lentäjät joutuvat nyt integroimaan tabletin lentotyöasemaansa

Digital Combat Simulator: A-10C Warthog (PC)

Digital Combat Simulator: P-51D Mustang (PC)

Hawk lentää DCS:n taivaalla

Jokin meni pieleen DCS WWII: Europe 1944:n kehitystyössä

Red Bull –lentokilpailu… MiG-21:llä?