Uusimmat

Disney’s Extreme Skate Adventure (Xbox)

20.09.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Nyt on selvinnyt mitä tapahtuu, kun risteytetään Tony Hawk’s Pro Skater 4 ja Disneyn animaatiohahmot: Disney’s Extreme Skate Adventure, joka Disneyn aiemmista skeittipeleistä poiketen on oikeasti hyvä peli. Hyvät lähtökohdat on luotu käyttämällä pelin perustana uusimman Tony Hawkin engineä, mutta myös pelin muut osa-alueet ovat kunnossa.

Disney’s Extreme Skate Adventuren päähenkilöinä toimivat 12 Disneyn piirretyistä tuttua hahmoa ja pari ihmislasta, jotka on mallinnettu reaalimaailman lapsiskeittaajista. Pelaajalle on annettu myös mahdollisuus tehdä oma lautailija. Animaatiosankareiden joukosta löytyy hahmoja Toy Story 2:sta, uudesta Tarzanista ja Leijonakuninkaasta. Aku, Mikki ja muut Ankkalinnan hahmot loistavat siis poissaolollaan. Oman hahmon luominen on rajoitettu pelkästään ulkoasun ja skeittivarustuksen muokkaukseen. Itse luodun naperon taitoihin ja liikkeisiin ei pelaaja pysty vaikuttamaan. Hahmojen liikevalikoima on ylipäätään varsin suppea, mutta ajatuksena on varmaankin ollut saada peli sopimaan myös lapsille.

Koska pelin taustana pyörii Tony Hawkin pelimoottori, ei ole suurikaan yllätys, että muutamaa pientä muutosta lukuun ottamatta Disney’s Extreme Skate Adventure on pelillisesti lähes identtinen Tony Hawk 4:n kanssa. Jotain pelien samankaltaisuudesta kertoo myös se, että tässäkin pelissä metsästetään sitä kuuluisaa S-K-A-T-E -kirjainyhdistelmää.

Jokaisen kentän varsilla seisoskelee hahmoja, jotka antavat pelaajalle tehtäviä suoritettavaksi. Menestyvää pelaajaa palkitaan mm. uusilla vaatteilla hahmoeditoriin, uusilla hahmoilla ja menestyksen myötä aukeavat myös aluksi lukossa olleet paikat. Pelialueet ovat pääosin hyvin suunniteltuja, vaikka muutama hieman sekavampikin skeittiareena mahtuu mukaan. Kentät ovat täynnä erilaisia temppupaikkoja, jotka on sijoiteltu siten, että useiden kymmenien temppujen mittaiset kombotkin onnistuvat ilman, että pelaajan tarvitsee olla mikään THPS-ekspertti. Jokaisessa kentässä on lisäksi oma, usein elokuvallinen teemansa.

Disney’s Extreme Skate Adventure on suunniteltu ensi sijaisesti vähän nuoremmille pelaajille. Pelin vaikeustaso on siis varsin alhainen, muttei kuitenkaan niin helppo, ettei se sopisi myös vähän vanhemmille pelaajille. Ja Tony Hawkin fanithan saavat tästä annoksen uusia kenttiä pelattavakseen; pitää vain ajatella, että Tony ja kumppanit ovat vetäneet naamiaispuvut päälleen.

Kontrolleitakin on hieman yksinkertaistettu. Valikoista voi valita joko normaalit tai pro-kontrollit, joista ensimmäiset sopivat mainiosti aloittelijoille. Nämä peruskontrollit eivät nimittäin juurikaan välitä siitä mitä nappia esimerkiksi grindatessa painetaan ja näin peli helpottuu. Toinen merkittävä helpotus löytyy manuaaleista, jotka tehdään nyt nappia painamalla, ei suuntaohjaimen ylös-alas heilutuksella. Pro-kontrolleilla päästään puolestaan hyvin lähelle sitä pelituntumaa, johon ollaan totuttu Tony Haukoissa. Pelattavuuden ja kontrollien osalta peli tuntuu siis hivenen yksinkertaistetulta Tony Hawkilta.

Ulkoasultaan peli on skarpin näköinen ja se pyörii täydellisesti. Skeittaajat näyttävät hyviltä ja niiden animaatiokin on vähintään kohtalaista. Todella laajat kentät ovat täynnä erilaisia yksityiskohtia, jotka pitävät mielen virkeänä. Iloisilla pastelliväreillä toteutettu maailma sopii pelin yleisilmeeseen loistavasti ja näin animaatiosankarit saavat teutaroida tutun tuntuisissa ympäristöissä. Pelin ääniraidalta ei yllättäen löydy Disney-leffoista tuttua musiikkia, vaan peliin on hankittu skeittimeininkiin sopivaa lisenssimusiikkia monilta kotimaisillakin radiokanavilla kuuluneilta yhtyeiltä. Oman panoksensa peliin ovat luovuttaneet mm. Smashmouth ja Lil’ Romeo. Jos ääniraita ei miellytä, voi valmiit musiikit korvata Xboxin kovalevylle tallennetuilla biiseillä. Harmi vaan, ettei peliä ole lokalisoitu suomeksi, tällaisessa pelissä suomennokset olisivat olleet paikallaan.

Disney’s Extreme Skate Adventure on kokonaisuutena hyvä peli, joka sopii eteenkin perheen pienimmille, mutta jos pelihyllyyn ilmestyy kyseinen peli, kannattaa vähän kokeneempienkin pelaajien kokeilla. Hyvän pelimoottorin päälle toteutettu skeittaaminen kun toimii aina, riippumatta siitä onko laudalla oikeita skeittihirmuja vai Disneyn rakastettavia eläinhahmoja.

— Mikko Matilainen