Uusimmat

Distant Guns: The Russo-Japanese War at Sea, 1904-1905 –ennakko (pc)

22.03.2006 00:00 Jukka O. Kauppinen

Norm Koger on eräs pelimaailman pitkän linjan suunnittelijoista. Jo hänen ensimmäinen kaupallinen tuotteensa, vuonna 1988 julkaistu Stellar Crusade, tarttui harrastajien silmiin erinomaisen suunnittelunsa ansiosta. Koger vain on tehnyt vuosien mittaan yksinomaan raskaita strategioita, joten miehen nimellä ei ole kovin sidimäistä kaikua suuren pelaajakansan keskuudessa.

Koger on kuitenkin viettänyt monta vuotta hiljaiseloa. Miehen viimeisin raskaan luokan strategiapeli The Operational Art of War: Century of Warfare ilmestyi jo vuonna 2000, ja sen jälkeen miehestä on kuultu vain muutamien pikkuprojektien yhteydessä. Onneksi tuulet ovat viimein kääntymässä, sillä Koger perusti toisen pitkän linjan strategistin, Jim Rosen, kanssa uuden pelitalon nimeltään Storm Eagle Studios. Uuden putiikin tavoite on julkaista laadukkaita ja uudenlaisia sotasimulaatioita.

Yhtiön ensimmäinen tuote, merisotasimulaatio Distant Guns, on lähestymässä julkaisuaan ja saimme mahdollisuuden kokeilla peliä ennakkoon. Ja lupaavalta tuntuu. Pelin aihe ei ole välttämättä se kaikkein seksikkäin, mutta aiheesta kiinnostuneille luvassa on monia onnellisia hetkiä isojen pyssyjen ja panssarilaivojen parissa.

Distant Guns on itse asiassa kokonainen pelisarja, jonka ensimmäinen osa keskittyy Venäjän ja Japanin väliseen sotaan 1904-1905. Kaukoidässä käyty sota vaikutti muuten kaukaisuudestaan huolimattaan Suomeenkin, ja itse Mannerheim taisteli japanilaisia vastaan. Peli sen sijaan keskittyy puhtaasti merisotaan.

Aikakausi on historiasta kiinnostuneille jännittävä. Aseteknologia oli murrosvaiheessa. Monissa taistelualuksissa oli yhä purjeet ja jopa törmäyspiikit. Torpedot oli otettu äskettäin käyttöön, vaikkakin niiden kantama ja luotettavuus osoittautuivat tositoimissa hyvinkin rajoittuneiksi. Aseiden kantamat olivat pitkät, mutta tulenjohtojärjestelmät olivat vielä hyvinkin kehittymättömiä. Niinpä osuminen oli vaikeaa lyhyiltäkin etäisyyksiltä.

Niinpä myös peli tarjoaa mielenkiintoisen näyttämön hallittavaksi. Kaksi suurvaltaa taistelee merellä niin pienempien hävittäjien kuin raskaiden taistelulaivojen osastoilla. Joissakin pelin skenaarioissa osapuolilla on yhteensä vain muutama laiva, suurimmissa taisteluissa ulapalla voi olla lähemmäs satakin laivaa.

Ehtaan Koger-tyyliin peli on luotu mahdollisimman realistiseksi, simulaatiomaiseksi kuvaukseksi meritaisteluista. Aluksia komennetaan yleensä laivueittain ja niiden taktinen asettelu viholliseen nähden on erittäin tärkeää.

Pelijärjestelmä on alkuun hieman epäselvä, mutta se osoittautui nopeasti selkeäksi ja havainnolliseksi. Käyttöliittymää on mietitti, ja esimerkiksi alusten ja laivueiden komentovalikot avautuvat näppärästi aluksen tai hiiren kohdalle. Käskyjä ei tarvitse hakea pitkin poikin ruutua, vaan ne ovat aina siinä mihin pelaajan huomiokin on kiinnittynyt. Pelattavuus ja havainnollisuus ovat yllättävän korkealla, mitä ei tämän luokan strategiapeliltä heti odottaisi.

Hyvän suunnittelun ansiosta Distant Guns vaikuttaakin olevan raskas strategia, joka voi vedota myös keskiverrompaan pelaajaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kyseessä on silti historiallinen simulaatio, joka ei avaudu kertaistumalla. Aihepiiristä on tunnettava vähintään alkeet. Tähän ei kannata koskea, jos ei erota taistelulaivaa hävittäjästä. Ilmestyessään pelin voi ostaa digitaalisessa muodossa Storm Eaglen verkkokaupasta.

Kuka Koger?

Norm Koger aloitti pelialalla vuonna 1988, kun SSI julkaisi hänen esikoispelinsä Stellar Crusade. Sen jälkeen Koger on julkaissut pitkän liudan pelaajien ylistämiä historiallisia sotastrategioita. Näitä ovat esimerkiksi Red Lightning (1989), Conflict: Middle East (1991), Conflict: Korea (1992), Wargame Construction Set II:TANKS! (1994), Age of Rifles (1996) ja The Operational Art of War -sarja (1998-2000). Edellämainituista allekirjoittanut pitää esimerkiksi Red Lightningia edelleen kaikkien aikojen parhaana kolmannen maailmansodan strategiapelinä, jossa kuvataan Neuvostoliiton ja NATOn joukkojen yhteenottoa Keski-Euroopan maaperällä. Operational Art of Warit ovat puolestaan edelleen se mittapuu, johon kaikkia heksapohjaisia strategioita verrataan.

Tekijä: Storm Eagle Studios
Julkaisija: Storm Eagle Studios
Testattu: pc
Tulossa: pc
Pelaajia: moninpelituki
Pelin kotisivu: stormeaglestudios.com