Uusimmat

Dr Kawashima’s Brain Training: How Old Is Your Brain? (DS)

06.07.2006 10:28 Muropaketin toimitus

Nintendo DS on osoittautunut oivaksi älypelilaitteeksi. Nyt on ilmestynyt varsinainen aivojen treenauspeli, Dr Kawashima’s Brain Training: How Old Is Your Brain?

Kyseessä ei kuitenkaan ole perinteinen peli, vaan enemmänkin aivojen treenausohjelma. Professori Ryuta Kawashiman tutkimukset aivojen toiminnasta ovat johtaneet hänet luomaan sarjan ajattelun vetreyttämistä edistäviä tehtäviä.

Tässä DS-pelikoneen ominaisuudet tulevatkin esiin: jotta aivot pysyisivät aktiivisina, pelaajan täytyy tehdä monenlaisia asioita. Vastauksia kirjoitetaan, kosketetaan ruudulta tai sanotaan ääneen, ja kahta ruutua hyödynnetään koko ajan.

Peli koostuu lukuisista minipeleistä, joista osa on varsinaista treenausta ja osa kuuluu päivittäiseen aivojen iän testaamiseen. Ikävä puoli pelissä on, että se vaatii käytännössä ainakin jonkinasteista englannin taitoa, sekä kirjoitetun että puhutun. Pelistä on suurille markkina-alueille omat kieliversionsa, mutta suomi ja ruotsi eivät kuulu näihin.

Treenipeleistä osa on yksinkertaisia laskutoimenpidesarjoja. Tavalliseen ruutuun ilmestyy liukuhihnalta yksinkertaisia yhteenlasku-, vähennys- ja kertolaskuja, joihin pitää vastata mahdollisimman nopeasti kirjoittamalla numero kosketusnäyttöön. Kun on pelannut pitkään, saa myös pelitilan, jossa vastaukset annetaan puhumalla.

Reading Aloud -osiossa yksinkertaisesti luetaan pätkä tekstiä ääneen mahdollisimman nopeasti, ja peli laskee lukunopeuden. Mikään ei estä mumisemasta tai jopa olemasta hiljaa ja nakuttamasta valmis-nappia turbovauhtia. Pisteitä tärkeämpää onkin, että pelaaja haluaa oikeasti kehittyä.

Loput treenausohjelmat ovat matemaattisia: Low to High -osiossa yritetään muistaa vilaukselta nähtyjen numeroiden sijaintia, Head Countissa lasketaan talossa olevien asukkaiden määrää trafiikin jälkeen ja Syllable Countissa laskea tekstinpätkässä olevia tavuja. Triangle Math keskittyy laskutoimenpiteisiin ja Time Lapsessa lasketaan kellotaulujen välisiä aikaeroja – mielenkiintoinen haaste digitaaliaikakaudella.

Kuinka kulahtanut ajukoppa?

Riittävän treenin jälkeen pelaaja voi testauttaa aivojensa iän. Teorian mukaan aivot ovat vetreimmillään 20-vuotiaana ja väsyneimmillään 80-vuotiaana. Aivojen ikätesteissä muun muassa yritetään muistaa 30 sanan listaa, sanoa värillisten, väriä tarkoittavien sanojen väriä ja vastata kysymyksiin värillisestä, liikkuvasta numerosekamelskasta. Peli on todellakin tarkoitettu pitkäaikaiseen harjoitteluun, ja vartin pelaamisen jälkeen siitä ei enää saa pisteitä samana päivänä.

Vaikka peli onkin hauska ja saattaa ainakin pintapuolisesti kehittää aivoja, sen toteutuksessa on omat ongelmansa. Puheentunnistus on ontuva, ja varsinkin sanojen kirjoittaminen on todella hankalaa – peli kun ei näytä mallia siitä, minkälaisia kirjaimia se odottaa näkevänsä. Osa täytyy raapustaa tekstaten, kun taas jotkut selvästi tikkukirjaimin.

Brain Training on silti piristävä peli, eikä se ainakaan sorru muiden kopioimiseen. Parhaimmillaan peli voi olla koko perheen hupia pitkän aikaa ja huonoimmillaan hauska tuttavuus, joka unohtuu pian uutuudenviehätyksen kadottua.

3,5 pistettä

Lyhyesti: Piristävän erilainen aivojumppa, josta saattaa olla ihan oikeaa hyötyäkin. Vaatii englannin kielen taidot.

Julkaisu: 9.6.
Järjestelmä: DS
Pelaajia: 1
Ikäsuositus: S-3
Verkkopeli: ei
Testasi: Kalle Kaivola