Uusimmat

Dynasty Warriors 4 Hyper (pc)

18.02.2006 00:00 Miikka Lehtonen

Kuka muistaa vielä Romance of the Three Kingdoms -pelit? Konsoleilla ja antiikkisilla pc:illä viihdyttäneet strategiapelit perustuivat Kiinassa käsittämättömän suosittuun, samannimiseen kirjasarjaan. Sarja on poikinut myös kymmenittäin TV-sarjoja, elokuvia, näytelmiä, sarjakuvia ja kaikkea muutakin mahdollista. Sivutuloksena on syntynyt myös sarja mainioita mättöpelejä, jotka nähdään nyt ensimmäistä kertaa pc:llä.

Antiikin Kiinassa ei ollut kivaa. Kolme valtakuntaa ja vino pino erilaisia ryöväriklaaneja soti valtakunnan herruudesta, eikä mistään tuntunut löytyvän johtajaa, joka pystyisi yhdistämään kansakunnan. Tämä ei estänyt ketään yrittämästä, joten päivän teema on sota.

Yhden miehen armeija

Dynasty Warriors 4 Hyper on tappelupeli, mutta ei perinteisellä tavalla. Pelaaja asettuu lähes puolijumalan tasoisen sotaherran saappaisiin edessään pitkä ja verinen kampanja Kiinan herruudesta. Aluksi kaadetaan paikallisia ryöväreitä, tämän jälkeen vihamieliset ruhtinaat ja lopulta entiset liittolaiset.

Itse peli on puhdasta mättöä. Pelaaja liittolaisineen ottaa yhteen kokonaisten armeijoiden kanssa. Vastassa on paitsi satoja mosureita, myös enemmän tai vähemmän kyvykkäitä välipomoja. Toiminta on nopeatempoista ja näyttävää, kun 30 vihollisen rynnäkkö muuttuu sekunneissa lentävien ruumiiden ja näyttävien efektien taikashowksi. Koko komeuden kruunaa kunnon metallimusiikki, joka saa adrenaliinin virtaamaan ja veren maun suuhun.

Taistelu ei voisi olla paljon helmpompaa. Hyökkäyksiä voi yhdistää tehokkaiksi komboiksi. Tehokas tappaminen kasvattaa musou-mittaria, jonka täytyttyä voi käynnistää erikoiskombon. Kullakin taistelijalla on lisäksi yksiköllinen erikoishyökkäys. Joku heittelee vastustajiaan, toisella on tehokas jousi ja kolmas heittelee pommeja. Hahmoja on yhteensä yhdeksän, kolme kustakin valtakunnasta. Jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, joten jokainen löytänee itselleen mieluisan valloittajan.

Peliin on yhdistetty myös kevyitä roolipelimäisiä elementtejä. Pelaaja henkivartijoineen kerää kokemuspisteitä, joiden myötä taistelutaidot kasvavat ja käyttöönsä saa uutta varustusta. Minipomot pudottavat myös taikaesineitä, joiden avulla taistelijaansa voi parantaa entisestään.

Dynasty Warriors 4 Hyper on mainio käännös. Graafisesti se on selvästi näyttävämpi kuin konsoliveljensä ja tukee laajaa resoluutiovalikoimaa. Ohjaus toimii kelvollisesti näppäimistöllä, mutta parhaan tuloksen saa luonnollisesti pad-ohjaimella.

Itkua ja tuskaa

Haastavien pelien ystäviä odottaa melkoinen juhla, sillä Dynasty Warriors 4 Hyperin vaikeuskäyrä on murhaavan jyrkkä. Simppelien harjoitustehtävien jälkeen vihollisen minipomot oppivat yllättäen taistelemaan ja tuppaavat myös liikkumaan porukoissa. Hymy hyytyy nopeasti, kun 50 mosuria ja pari sotaherraa pompottelevat avuttoman pelaajan hengiltä.

Onneton tekoäly aiheuttaa lisäharmia. Pelaaja saa juosta ympäri kenttää pää kolmantena jalkana, kun avuttomat kaverit käyttäytyvät kuin känniset nakkijonossa. Ei ole harvinaista nähdä koko armeijan päällikön säntäävän haastamaan riitaa viiden minipomon ja sadan miehen keskelle. Muuten äijä saisi kärsiä rauhassa, mutta hänen kuolemansa aiheuttaa pelin päättymisen.

Rehellisesti sanoen ylitehokkaat minipomot ja suuriluuloiset tekoälyn kaverit ovat kuitenkin välttämättömiä, sillä rauhallisella tahdilla pelissä ei olisi mitään haastetta. Ensimmäisten tehtävien jälkeen taistelukentältä ei löydy mitään, mikä yksinään tappaisi vähänkään taitavan pelaajan. Mosurit toimivat vain kombomittarin kasvattajina ja pisteautomaatteina, eikä suurimmasta osasta pomojakaan ole kuin suupalaksi.

Homma tuntuu myös toimivan yllättävän hyvin, sillä kerran toisensa jälkeen tappion aiheuttama turhautuminen muuttuu ”jos vielä kerran” -ajatuksiksi. Lyhyissä annoksissa peli on ratkiriemukasta hupia, eikä genren pelejä ole ainakaan liikaa pc:llä nähty. Mättöpelien ystäviä hemmotellaan sen verran harvoin, ettei todellista herkkupalaa kannata missata.

Tekijä: KOEI Corporation
Julkaisija: KOEI Corporation
Testattu: pc
Saatavilla: pc, PlayStation 2, Xbox
Laitevaatimukset: Windows 98/ME/XP/2000, 1.6 GHz Pentium III tai vastaava, 256 Mt keskusmuistia, 64 Mt Directx 8.0 -yhteensopiva näytönohjain
Pelin kotisivu: www.koei.com/dw4hyper