Uusimmat

Eastside Hockey Manager 2005 (pc)

17.10.2005 00:00 Miikka Lehtonen

Sports Interactive on vuosien varrella tunnut tunnetuksi erinomaisesta Football Manager -sarjastaan. Viime vuonna tapahtui kauan odotettu aluevaltaus kun firma julkaisi Risto Remeksen legendaarisen Eastside Hockey Manager -pelin parannellun version kaupallisesti. Runsaasta potentiaalistaan huolimatta peli kärsi tulokasvaikeuksista ja jäi odottamaan vuosipäivitystä.

Muiden manageripelien tavoin Hockey Manager 2005 istuttaa pelaajan urheiluseuran managerin heiluvalle pallille. Hänen vastuulleen jää joukkueen juoksevien asioiden hoitaminen pelaajien värväämisestä harjoituskuvioiden säätämiseen. Virtuaalihokkarit voi jättää roikkumaan naulaan, sillä kaksiuloitteista ottelunäkymää ja tekstiselostusta lähemmäs jäätä ei ole asiaa.

Sports Interactiven tyylille uskollisena Eastside Hockey Manager 2005 ei ole vain viime vuoden peli uudessa paketissa, vaan sisältää paljon kaivattuja parannuksia. NHL-joukkueet järjestävät nyt ennen kauden alkua realistisesti toimia harjoitusleirejä, pelaajien scouttausta on parannettu tuntuvasti, tietokanta on kasvanut miltei kymmenkertaiseksi ja itse ottelunäkymää on parannettu huomattavasti.

Jyrkkä käyrä

Managerin arki ei ole jännittävä, mutta sitäkin kiehtovampi. Postilaatikkoon tulvii viestejä eri puolilta liigaa. Joku haluaisi vaihtaa huippusentterisi pariin lupaukseen ja varausoikeuksiin. Valmentaja valittaa, ettei kakkosketjun laituria ole näkynyt pariin päivään treeneissä. Pitkä voittoputki on maaliskuun myötä kääntynyt tappiovoittoiseksi ja avaimet henkisen lukon aukaisemiseen pitäisi löytää, ennen kuin manageri päättyy työttömyyskassan asiakkaaksi.

Kaikki tämä ja paljon muuta pitäisi hoitaa useiden tekstiruutujen ja tilastokäyrien kautta. Tietoa on tarjolla järkyttävät määrät, mutta tarpeellisen suodattaminen on aloittelijalle lähes mahdoton tehtävä. Onneksi velvollisuuksia voi delegoida alaisilleen ja keskittyä itse vain yleisilmeestä huolehtimiseen.

Parempien yhteenvetojen ja informatiivisempien vinkkien lisääminen peliin olisi silti toivottavaa, sillä valtaisa tietomäärä saa helposti kokeneemmankin managerin polvilleen kun peli ei kulje, eikä lääkkeistä ole tietoakaan.

Suorastaan armoton tekoäly nostaa jo muutenkin jyrkkää oppimiskäyrää entisestään. Mikäli joukkueen taktiikoissa on minkäänlaisia ongelmia, omassa päässä soi helposti ja jatkuvasti. Turhautuminen on lähellä, kun kaikista pyrkimyksistä huolimatta liigan jumbo nöyryyttää hallitsevaa mestaria lentopalloluvuin.

Hyvästi, elämä

Kun peliin pääsee sisään, se on jopa useita nettiroolipelejä addiktiivisempi. Aina löytyy pientä hiottavaa ja halu pelata “vielä yksi päivä” kasvaa polttavaksi. Sosiaalinen elämä ja opiskelu ovat pieniä murheita, kun Montreal Canadiens taistelee playoff-paikastaan.

Vaan pelistäkin löytyisi hiottavaa. Vaikka ottelumoottori on laadukas ja tuottaa pääasiassa realistisisia tuloksia, se bugaa joskus täydellisesti. Hyökkäyspäässä tapahtuneen aloituksen jälkeen omissa kolisee joskus parin sekunnin jälkeen, mikä olisi sprinttiluistelun maailmanennätyksen arvoinen suoritus.

Itse pelimoottori tuntuu myös Footballa Managerin vastaavaan verrattuna suorastaan alkeelliselta. Viheriöllä pelaajat liikkuvat pehmeästi ja itsenäisesti ympäriinsä ja peli aaltoilee realistisesti. Eastside Hockey Managerissa staattiset pelaajat päivittyvät kerran parissa sekunnissa, eikä kuvioiden toimivuudesta saa mitään käsitystä.

Olisi myös mukava yllätys, mikäli apuvalmentajat keksisivät hiljalleen jotain todella hyödyllistä sanottavaa. On jotenkin kömpelöä, ettei heidän parannusehdotuksian tai näkemyksiään joukkueen taktiikoista voi kysellä. Varsinkin tappioputkissa olisi mukava kuulla apuvalmentajilta jotain vinkkejä siihen, miksi peli ei kulje.

Järkyttävän korkea oppimiskäyrä on myös ikävä tosiasia. Mikäli kuvittelee pystyvänsä elämään pelin puutteiden kanssa ja omaa pyhimyksen itsehillinnän, Eastside Hockey Manager 2005 on markkinoiden paras jääkiekkomanageripeli. Valitettavasti se ei kuitenkaan vieläkään ole yhtä hiottu tuote kuin Football Manager.

Tekijä: Sports Interactive
Julkaisija: Sega
Testattu: pc
Saatavilla: pc, Mac (samalla levyllä)
Laitevaatimukset: Pentium III 1 Ghz tai vastaava, Windows XP, 128 Mt keskusmuistia
Pelin kotisivu: sigames.com/ehm