Uusimmat

Eastside Hockey Manager 2007 (PC)

19.12.2006 12:11 Miikka Lehtonen

Maailman paras – ja ainoa – lätkämanageripeli on taas palannut. Viime vuosina sarja on ollut pahasti Football Managerin varjossa, eikä todellisista uudistuksista ole oikein voinut puhua. Tänä vuonna touhussa on aivan eri meininki.

Eastside Hockey Manager on lätkämanageripeli, joka asettaa pelaajan haluamansa jääkiekkoseuran toimitusjohtajaksi. Hänen vastuullaan on joukkueen yleiskuvioista, valmennuksesta ja pelaajahankinnoista päättäminen. Joukkueita ja sarjoja löytyy eri puolilta maailmaa, mukaan lukien myös Suomen kolme korkeinta sarjatasoa.

Se liikkuu sittenkin!

Tämän vuoden suurin uudistus on kauan toivottu, kunnollinen 2D-ottelumoottori. Aiemmissa osissa kentällä näkyi staattisia, pelin painopistettä kuvaavia palkkeja tai paikallaan seiskoskelevia pelaajia. Nyt kaikki on toisin.

Pelaajat liikkuvat Football Managerin tapaan itsenäisetsi ympäri kenttää reaaliajassa kiekon liikkuessa pelaajalta toiselle. Vihdoin peli on samalla tasalla isoveljensä kanssa.

Uudistus ei ole vain silmäkarkkia, sillä taktisten kuvioiden toiminnan seuraaminen ja ongelmakohtien ratkonta on huomattavasti aiempaa helpompaa. Miksi hyökkäykset eivät lähde? Ovatko pakit liian hitaita? Pääseekö vastustaja laukomaan liian läheltä maalia. Enää ei tarvitse arvailla, sillä vastaukset näkee suoraan kentältä.

Samalla mukaan on tullut aimoannos uutta hankaluutta, sillä taktisia kuvioita löytyy niin pelaajille kuin ketjuillekin aiempaa enemmän. Kaikkea pystyy säätelemään. Miten pelaajat sijoittuvat, miten lähdetään hyökkäykseen, miten keskialueella syötetään, mistä ammutaan ja mihin tähdätään, kuinka paljon otetaan omaa vastuuta ja niin edelleen. Noviisilla ja kokeneemmallakin valmentajalla menee sormi suuhun uudesta treeniosiosta huolimatta.

Lisäriemuna tekoäly on tyypilliseen Sports Interactiven tapaan armoton. Jos kuvioissa on häikkää, eikä jokaista pelaajaa ole komennettu pelaamaan yksilöllisesti oikein, turpaan tulee. Urakalla, usein ja turhauttavasti. Ongelmakohtien ratkominen on turhauttavaa puuhaa, sillä välillä tuntuu, ettei tappiokierre katkea millään. Toisaalta niinhän se menee oikeassa urheilussakin.

Pelaajat ovat NHL-tasolla ja jenkkien farmeissa tarkkaan skoutattuja ja pelaavat suunnilleen, kuten tosielämän esikuvansakin. Mitä alemmas mennään, sitä enemmän tulee vastaan satunnaisesti generoituja jamppoja. Omassa pelissäni TuTon riveissä pyöri kolme Miika Elomoa.

Fiksu vastus

Uudistukset jatkuvat myös pelimoottorin puolella. Eastside Hockey Manager pyörii edeltäjiään nopeammin ja on uuden käyttöliittymänsä ansiosta aiempaa mukavampi pelata. Joukkueen arkiasioiden hoito sujuu jouhevasti, eikä edes tekoälyn pelien simulointia tarvitse odotella turhan pitkään.

Tekoälyä on parannettu kaukalon ulkopuolella reippaasti, eikä pelaajakaupoissa voi pahemmin vedättää konetta. Se tietää tarkalleen, mitä haluaa ja mitä se on valmis maksamaan.

Myös pelaaja hyötyy uudistetusta tekoälystä. Joukkueen avustajat ovat aiempaa parempia skoutteja. He osaavat etsiä joukkueeseen sopivia pelaajia tai kertoa vastustajan heikkouksista totuttua paremmin. Villistä elämästä pitävät voivat aloittaa pelin fantasiadraftin kautta. Tässä pelitilassa seurat kasaavat vuorotellen valitsemalla joukkueensa koko NHL:n pelaajavalikoimasta. Tuleepa ainakin kaivattua vaihtelua.

Kokonaisuutena Eastside Hockey Manager 2007 on vihdoin se peli, jota olen odottanut ensimmäisestä kaupallisesta EHM:stä lähtien. Pitkän testijakson aikana ei tullut vastaan peliä tappavia bugeja, eikä edes pahemmin parannustoiveita. Ensimmäistä kertaa Eastside Hockey Manager seisoo minun kirjoissani Football Managerin rinnalla, eikä sen varjossa. Pelin ainoa huono puoli onkin, että sen parissa kuluu turhan paljon aikaa, jonka voisi käyttää esimerkiksi nukkumiseen tai työntekoon.

 

Tekijä: Sports Interactive
Julkaisija: Sega
Testattu: pc
Saatavilla: pc
Pelaajia: 1-8
Laitevaatimukset: Pentium 2 500 Mhz tai vastaava, 128 Mt keskusmuistia, Windows 2000/XP
Pelin kotisivu: www.eastsidehockeymanager.net
Muuta: Myydään digitaalisesti pelin kotisivun kautta

 

Suomalaista osaamista

Eastside Hockey Manager -pelistä on kiittäminen helsinkiläistä Risto Remestä. Pelisarja sai alkunsa vuosia sitten, kun Remes koodasi yksinkertaisen ohjelman simuloimaan lätkämatsien lopputuloksia. Peli lähti kuitenkin paisumaan nopeasti ja sen toinen versio oli jo täysipainoinen manageripeli.

Remeksen työn jälki osui Sports Interactiven Marc Duffyn silmiin. Kirjeenvaihdon jälkeen Duffy oli valmis tarjoamaan Remekselle töitä. Loppu on, kuten sanotaan, historiaa. Peli löysi kaupallisenakin mallina nopeasti yleisönsä. Sports Interactiven tyylille uskollisena peliä on päivitetty tasaiseen tahtiin, faneja kuunnellen mutta silti omaan visioon luottaen.

Mistä urheilulajista pitäisi myös tehdä managerointipeli?

Katso tilanne vastaamatta