Uusimmat

Ennakkoarviossa Nex Machina – Suomen vanhin pelitalo Housemarque on yhä kovassa iskussa

15.05.2017 20:23 Jukka O. Kauppinen

Nex MachinaTekijä: Housemarque
Julkaisija: Housemarque
Testattu: PC Windows 7 64-bit tai uudempi, Intel i3-2100 tai vastaava, 4 Gt muistia & 2 Gt näytönohjain
Tulossa: PC & PlayStation 4 vuonna 2017
Pelaajia: 1
Testaaja: Jukka O. Kauppinen

Helsinkiläinen Housemarque tunnetaan etenkin kahdesta asiasta: se on sekä Suomen vanhin yhä toimiva pelitalo ja siellä osataan tehdä huikeita räiskintöjä. Ja firman seuraava peli, Nex Machina, jalostaa firman legendaa entisestään.

Nex Machinan kehittäminen alkoi jo päälle kaksi vuotta sitten, varsin onnekkaan sattuman kautta. Housemarquen pelintekijät osallistuivat pelikonferenssiin, jossa puhui myös pelisuunnittelijaveteraani Eugene Jarvis. Suomalaispoppoolle Jarvis oli vahva esikuva, sillä tämän pelit ovat inspiroineet ennenkin Housemarquen pelejä.

Ja niinhän siinä kävi että suomalaiset menivät juttelemaan esikuvansa kanssa ja tahot tulivat hyvin toimeen. Eikä siinä oikeastaan kauaa mennyt, kun Jarvis vieraili Suomessa ja osapuolet paljastivat tekevänsä yhdessä uutta peliä.

Nex Machinaa.

Nex Machina

Eugene Jarvisin ja Housemarquen oman pelisuunnittelun yhdistelmänä työstetty Nex tuntuu heti alkumetreiltään herkullisesti Housemarquelta. Twick stick -räiskinnän idea on sinänsä tuttu ja suorastaan ikiaikainen, mikä tuntuu tässä tapauksessa suorastaan oikealta – onhan koko pelityyli saanut muotonsa juuri Jarviksen hyppysissä. Se, että pieni suomalainen pelitalo on jalostanut genren huippuunsa nykyajan pelikoneille, on se kirsikka – tai pikemminkin iso, valtava ja mehukas mansikka – shooterikakun päällä.

Samalla pelistä tunnistaa muitakin vaikutteita. Virallisesti Nexin lähimmäksi esikuvaksi kerrotaan Jarvisin Robotron (1982), minkä lisäksi seassa on myös Smash TV:tä (1990). Itse haistoin meiningistä määrättyjä vaikutteita myös tiettyjä Jarvisin ensihitistä, Defenderistä (1980), joka muuten oli myös Housen Resoguninin (2013) suurin esikuva.

Klassikkovaikutteista huolimatta Nexin meininki on silti täyttä nykyaikaa: hektistä, visuaalisesti vaikuttavaa ja mukaansatempaisevaa. Se on twin stick -räiskintää puhtaimmillaan ja peli, jonka sisään on helppo unohtua.

Nex Machina

Samalla Nex on varsin yksinkertainen peli. Kuvakulma on isometrinen, eli maailmaa tiirataan ylhäältä viistoperspektiivistä. Ja jonnekin sinne putoaa pelaajan hahmo, jota ohjataan toisella tikulla, toisella puolestaan ammutaan. Yhdestä napista hahmo pinkaisee nopeammin, toisesta käyttää lisäasetta. Kaksi sauvaa, kaksi nappia – siinä se. Enempää ei tarvita.

On Nex Machinassa tarinakin, mutta olennaista on juokseminen ympäriinsä hurjasti ammuskellen ja hengissä pysyminen vihollislaumojen keskellä. Jos vielä onnistuu siinä sivussa pelastamaan muukalaispetojen jahtaamia ihmisiä, niin aina parempi.

Ja että se osaakin olla veikeää.

Nex Machinasta on rakennettu erittäin sulava ja pehmeä toiminnan orgia, jossa kaaos yhdistyy upeaan designiin ja tiukkaan, tarkasti rakennettuun toimintaan. Peli rytmittyy toisiaan sulavasti seuraaviin lyhyehköihin kenttiin, joissa riittää kerättäviä lisäaseita, suojakenttiä, bonuksia ja muita apuvälineitä, samoin kuin erilaisia vihollisia, jotka rynnistävät kohti milloin yksittäin, milloin aalloissa, milloin mitenkin. Onpa siellä myös ansoja, väijyviä laitteita, milloin minnekin spawnaajia monsuja, kaikkea.

Liike on jatkuvaa ja vauhdikasta. Joskus voi ehkä linnoittautua nurkkaankin ja roiskia sieltä, mutta yleensä kentät vaativat etenemistä, etenkin jos mielii pelastaa ihmisparat. Ja siinähän sitten kenttien kikat, yllätykset ja vihollisaallot tulevatkin hiljalleen tutuiksi, sillä jossain vaiheessa keskittyminen vääjäämättä herpaantuu tai tilanne vain vyöryy pelaajaparan päälle.

Ja retry. Ja retry. Vielä kerran retry. Oho, elämät loppuivat – Continue?

Nex Machina

Nex Machinan pelaaminen oli koko ajan hauskaa ja maittavaa. Kentät ovat lyhyitä rypistyksiä, joten kuolematkaan eivät heitä taaksepäin kuin muutaman kymmenen sekuntia. Oikein tiukassa paikassa kenttien logiikka ehtii tulla hyvin tutuksi, joten jos ei ihan sohlaa, niin joka yritys vie vähän lähemmäs lopputulosta. Ja continueita riittää – Nex Machinan pelaaminen ei näet jää kesken siihen, että elämät loppuivat.

Ja niin Nex Machinan resepti avautuu pelaajan edessä täydellisenä, upeana vanhan koulukunnan modernina räiskintäjuhlana. Kuvat tuskin antavat sille läheskään täyttä oikeutta, sillä videolta napsitut screenit ovat väkisinkin puuromaisempia kuin ruudulla sulavasti pyörivä toiminta. Lisäksi uudemmilla PC-näytönohjaimilla tai PS4:llä päästään varmasti omaa konettani nätimpään ja tarkempaan lopputulokseen.

Nex Machina on jo nyt peli, johon voi uppoutua ja unohtua, ja joka samalla rakentaa hienosti siltoja vanhan koulukunnan räiskinnän ja nykyaikaisen designin välille. Tämä on peli, joka vaatii paljon ja on siinä mielessä sopivan epäreilukin, että aina vain ei pysty kuoloaan välttämään. Mikään adhd-supertaitopeluri ei silti tarvitse olla. Nex Machina armahtaa sählempiäkin. Loputtomat continuet ovat hieno keksintö.

Nex Machina

Kaikkinensa Nex Machina on ehtaa Housemarqueta eli näyttävä, hauska ja selkäytimeen sukeltava toimintapeli, jonka periaatteessa yksinkertainen meininki sisältää paljon vivahteita, taktikointia ja ennen kaikkea hauskaa pelaamista. Siihen päälle vielä maestro Ari Pulkkisen tiukka taustasoundtrack ja äänimiksaus, niin jo jytisee!

Nex Machina julkaistaan vuoden 2017 aikana.