Uusimmat

Ensituntumat Disney Dreamlight Valley on jo nyt kova kilpailija Animal Crossingille

15.09.2022 17:30 Senja Littman

Disney Dreamlight Valley

Disney Dreamlight Valley on hyvän mielen peli, joka jo early access -vaiheessa hurmaa elämäsimulaatioiden ystävät puolelleen.

Erittäin vahvoja Animal Crossing -viboja hehkuva teos julkaistiin syyskuun alkupuolella kaikille avoimena ennakkoversiona. Nintendon muutaman vuoden takaisesta hitistä poiketen nyt ei tutustuta söpöihin eläinhahmoihin, vaan aikaansa pääsee viettämään Disneyn satuhahmojen kanssa.

Disney Dreamlight Valleyn kehittäjänä toimii mobiilipeleihin erikoistunut, ranskalainen Gameloft-studio. Joku saattaa ihmetellä, miksi juuri kyseinen firma valittiin kehittäjäksi konsoleille ja PC:lle suunnatulle pelille. Vastaus on kuitenkin ilmeinen: teos sisältää mikromaksuja, joten mobiilipelikehittäjän palkkaaminen on sikäli järkevää.

Disney Dreamlight Valley

Uutuuspelissä seikkaillaan Dreamlight Valley -nimisessä maailmassa, jossa Disneyn ja Pixarin hahmot elivät aluksi sulassa sovussa. Eräänä päivänä rauha rikkoutui, kun mysteerinen The Forgetting -voima kietoi köynnöksensä fantasiamaailman ympärille, ja sai asukkaat kadottamaan kaikki muistonsa. Nyt ennen niin kaunis kylä näyttää ränsistyneeltä, ja monet satuhahmoista ovat teillä tietämättömillä. Pelaaja saakin nyt hommakseen maailman jälleenrakentamisen ja hahmojen muistojen palauttamisen.

Disney Dreamlight Valleyn taustalla hiipivän pääjuonen lisäksi jokaisella satuhahmolla on omat tarinansa. Arielin sulhasta ei näy mailla halmeilla, Vaianan ja Mauin välit ovat tulehtuneet ja hermoheikolla Akulla on omat ongelmansa Roope-sedän ja oikeastaan kaikkien muidenkin kylän asukkaiden kanssa.

Tällä hetkellä pelistä löytyy 17 hahmoa, mutta lopullisen julkaisun jälkeen niiden määrän on tarkoitus nousta. Disney on tunnettu laajasta hahmovalikoimastaan, joten jokainen pääsee varmasti tapaamaan suosikkinsa. Hahmokatras ei onneksi rajoitu satujen sankareihin, vaan mukana on myös pahiksia, kuten Pienen merenneidon Ursula sekä Kaksin karkuteillä -elokuvasta tuttu Gothel.

Juuri lapsuudesta tutut, hyvinkin persoonalliset satuhahmot ja heidän kohtalonsa ovat Disney Dreamlight Valleyn sydän.

Disney Dreamlight Valley

Tarkoituksena on saada satuhahmot muuttamaan takaisin kotikyläänsä ja ystävystyä heidän kanssaan. Tämä onnistuu parhaiten tekemällä tehtäviä, jotka vaihtelevat raaka-aineiden keräilystä aina kutkuttavan jännittävien mysteerien ratkomiseen saakka. Pelkäksi työjuhdaksi pelaaja ei kuitenkaan joudu, vaan hahmojen kanssa voi myös viettää aikaa vaikkapa jutustellen niitä näitä.

Maailma on jaettu pienempiin palasiin, eikä ihan kaikkialle pääse heti aluksi vierailemaan. Uusia alueita avataan käyttämällä Dreamlight-valuuttaa. Violettia tähtisumua kerätään tekemällä pieniä päivittäisiä puuhia, kuten ottamalla valokuvia tai kokkaamalla ruoka-annoksia. Dreamlightia kerääntyy varastoon melko nopeaa tahtia, joten uusien alueiden avautumista ei kauaa tarvitse odottaa.

Tekemisen puutteesta ei Disney Dreamlight Valleyta voi syyttää. Peli sisältää kaikki perinteiset elämäsimulaatioista tutut puuhat, kuten kalastuksen, mineraalien louhinnan sekä kasvien viljelyn. Toiminnot kuluttavat energiaa, mutta voimat saa takaisin joko syömällä tai omassa kodissa piipahtamalla. Tämän lisäksi aikaansa voi viettää sisustamalla taloaan, shoppailemalla uusia asukokonaisuuksia tai ihan vaan iloisen värikästä ympäristöä tutkiskelemalla.

Disney Dreamlight Valley

Disney Dreamlight Valleyn parhaimpia puolia on se, ettei se Animal Crossingin tapaan rajoita pelaajan päivittäistä edistystä. Esimerkiksi hahmojen ystävyyden voi nostaa nollasta kymppiin tai oman kotinsa kasvattaa pienestä tönöstä monikerroksiseksi lukaaliksi saman päivän aikana. Pelin parissa voi siis viettää aikaansa niin paljon kuin sielu sietää, eikä tarvitse turhia odotella, syödä tai edes nukkua.

Seikkailua säestävät Disneyn klassikkobiisien instrumentaaliset versiot. Korviin kantautuvat muun muassa Pinokkiosta tuttu When You Wish Upon a Star sekä Frozenissa kuultu Let It Go. Näiden biisien soidessa on mukava fiilistellä vanhoja lapsuusmuistoja.

Monien kammoavat mikromaksut eivät vielä tässä vaiheessa ole käytössä. Tulevaisuudessa oikealla rahalla pystyy ostamaan kosmeettisia esineitä, kuten vaatteita sekä huonekaluja. Kehittäjät ovat sanoneet, ettei teos tule sisältämään pay-to-win -mekaniikkoja. Nähtäväksi jää, pitääkö tämä lupaus.

Lähes kolmenkymmenen tunnin pelaamisen jälkeen vaikuttaa siltä, että esimerkiksi vaatteita pystyy haalimaan helposti ilman oikean rahan tuhlaamista. Näyttäviä vaatteita sekä huonekaluja pystyy ostamaan esimerkiksi Roopen kaupasta, mutta niihin tarvittavat kolikot pystyy ansaitsemaan pelinsisäisten toimintojen kautta.

Disney Dreamlight Valley

Lopullisessa julkaisussa Disney Dreamlight Valley tulee olemaan ilmaispelattava eli free-to-play, mutta ennakkoversiosta joutuu pulittamaan muutamia kymmeniä euroja. Tällä hetkellä valittavina on kolme eri hintaista pakettia, joista halvin maksaa 29,99 ja kallein 69,99 euroa. Disney Dreamlight Valley sisältyy myös Game Pass -tilaukseen. Pakettien hintaerot selittyvät sisällönmäärällä: kalleimpaan pakettiin sisältyy lukuisia kosmeettisia härpäkkeitä sekä läjä tulevaisuudessa oikealla rahalla ostettavaa Moonstones-valuuttaa.

Suurta ärsytystä herättäviä bugeja ilmenee aina silloin tällöin. Kaikki tehtäviä ei ehkä saa suoritettua loppuun saakka, ja muitakin hassuja työtapaturmia saattaa matkan varrella tapahtua.

Erityisesti Switch-versio tuntuu kärsivän lukuisista teknisistä ongelmista. Peli kaatuilee aina tasaisin väliajoin, ja jo saavutettu edistys katoaa kuin tuhka tuuleen. Etenkin valikoita selaillessa ruudunpäivitys laskee matalaksi aiheuttaen hurjaa nykimistä. Koska peli ei vielä ole valmis voi nämä ongelmat antaa anteeksi, vaikka ne tuottavatkin aikamoista harmia ja hiusten repimistä. Toivottavasti kehittäjät saavat nämä viat korjattua lopulliseen julkaisuun mennessä.

Asiassa on kuitenkin lohduttava hopeareunus, sillä peli käyttää hyväkseen pilvitallennuksia. Pelialustaa voi siis helposti vaihtaa kesken kaiken, kunhan vain on luonut itselleen Gameloft-tilin.

Disney Dreamlight Valley

Myönnän, että minulla oli epäilykseni pelin suhteen. Luulin saavani mikromaksuja kuhisevan, mobiilipelimäisen vähän sinne päin tehdyn tekeleen. Täydellisyyttä hipova Disney Disney Dreamlight Valley saa vanhan Animal Crossing -fanin sukat pyörimään jaloissa. Saattaapi olla, että tulevaisuudessa matkaan mieluummin Dreamlight Valleyhin Roopen luo, kuin paratiisisaarelle Tom Nookin seuraksi.

Disney Dreamlight Valley vaikuttaa jo näin varhaisessa vaiheessa lähes valmiilta paketilta, vaikka sen lopulliseen julkaisuun on vielä runsaasti aikaa. Ainoastaan Switch-version tekninen suoritus ja mikromaksujen tulevaisuus jäävät hieman mietityttämään.

Tehtävää ja nähtävää riittää useiksi kymmeniksi tunneiksi. Kaiken kukkuraksi myöhemmin syksyllä peli saa ensimmäisen ladattavan lisäsisällön, joka tuo mukanaan Toy Story -elokuvista tutun maailman ja sen asukit. Mikromaksut loistavat vielä toistaiseksi poissaolollaan, joten elämäsimulaatiota voi turvallisesti kokeilla ilman pelkoa viikkorahojen tuhlaamisesta – toki ennakkoversiosta joutuu maksamaan pienen summan.

Disney Dreamlight Valleyn virallisen julkaisun on tarkoitus tapahtua vuoden 2023 puolella PC:lle, Macille, Switchille, Xbox Seriesille, Xbox Onelle, PS4:lle sekä PS5:lle.

 

Senja Littman

”Aloitin Muropaketin peliarvostelijana keväällä 2022. Kirjoitan näppäimistö sauhuten eritoten Switchin julkaisuista. Nintendo Switch onkin suurin syy siihen, miksi aikoinani jätin tietokoneella pelaamisen taakseni ja siirryin lähes kokonaan konsolipelaamisen pariin. Muropaketin lisäksi tuotoksiani saattaa bongata KonsoliFIN- sekä Fintendo-sivustoilta. Lemppareihini lukeutuvat monet tarinavetoiset, hieman synkähköt videopelit, kuten Vampire: The Masquerade – Bloodlines, Night in the Woods sekä Sherlock Holmes Chapter One.”

Muropaketin uusimmat