Uusimmat

Ensituntumat Grid Legends ei räjäyttänyt tajuntaa – Gran Turismo 7 on yhä alkuvuoden 2022 odotetuin ajopeli

08.12.2021 12:01 Antti Voutilainen

Grid Legends

Codemastersin Grid-autopelisarja on jälleen heräilemässä horroksestaan. Pääsimme tutustumaan helmikuussa ilmestyvään Grid Legendsiin etukäteen. Ensituntumien perusteella pelin julkaisua ei kuitenkaan tarvitse merkitä kalenteriin huutomerkkien kera.

Grid Legends niputtaa yhteen syntisen määrän eri autoluokkia, autoja ja ratoja. Voiko se olla hauskaa? Kyllä, mutta tietyin varauksin. Grid Legendsin vahvuudeksi voitaneen laskea se, että se tarjoaa taatusti kaikille jotain. Siitä pitävät huolen erilaiset kilpamuodot ja eri autoluokat. Lisäksi peli tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden luoda kisoja omilla säännöillään. Vapauksia piisaa, sillä samaan kilpailuun voi määrittää ajokeiksi Minejä ja rekkoja. Jos romuralli ei maita, niin virtuaalikuskin taitojaan voi esitellä driftaus-kisassa.

Pelisarjan merkittävimpiin uudistuksiin kuuluu se, että pelaajien ei tarvitse jäädä kyräilemään pilttuuseen, vaikka kaveri pelaisikin eri konsolilla. Pelissä on täysi crossplay-tuki, joten nakkia pääsee polttamaan alustasta riippumatta. Yhteen kisaan mahtuu enimmillään 22 pelaajaa, joko tekoälyn tai ihmisten ohjastamana. Uutta on myös se, että kisaan voi hypätä mukaan lennosta, jolloin ihmispelaaja asettuu tekoälyn ohjastaman vauhtihirmun paikalle. Se, miten hyvin ominaisuus toimii lopputuotteessa, on vaikea sanoa, sillä marraskuun lopulla järjestetyssä ennakkosessiossa rymisteltiin tekoälytovereiden kanssa.

Grid Legends

Pelisarjan edellisessä osassa (Grid) esitelty Nemesis-järjestelmä löytyy myös uusimmasta. Järjestelmä seuraa pelaajan edesottamuksia ja jos homma menee sikailuksi, niin sikailun kohde voi hyvinkin kostaa kokemansa vääryydet. Kosto realisoitui pariinkin otteeseen ja tuloksena oli spinnaus ja monta menetettyä sijaa.

Tekoälykuskien toimintaan on lisätty myöskin hippunen inhimillisyyttä, eli ne voivat sortua virheisiin siinä missä ihminenkin. Eräänkin kerran kilpailun kärjessä ollut kuski spinnasi hieman ennen maalisuoraa. Eivätkä munaukset rajoittuneet pelkästään piikkipaikalla kiitävään kuskiin. Virheitä ei kuitenkaan ryöstöviljelty. Kisamenestys oli joka kerralla kiinni omista taidoista ja kylmäpäisyydestä, paitsi tuossa edellä mainitussa tapauksessa.

Pelin julkaisuversiossa tullaan näkemään poikkeuksellisesti tarinavetoinen kampanja, jonka kestoksi kehittäjä arvioi 8-10 tuntia. Kerrotun perusteella tarinakampanja lisää peliin hennon kerroksen kuljettajasirkusta. Tarinakampanja on siinä määrin erillinen pelitila, että se pelataan yksinpelinä. Niihin kisoihin ei tuppaudu kuokkavieraita verkon yli.

Grid Legends

Grid Legendsin ajoelämys on vaikeampi tapaus arvioitavaksi. Mieltymysten ollessa kallellaan rallipelien suuntaan, iholle työntyvät puskurit voivat olla vaikea asia sulateltavaksi. Varsinkin jos peltilehmän hento suukko aiheuttaa spinnauksen, ilmoille saattoi kajahdella v-pommeja. Pelistä toki löytyy kelaustoiminto, jonka ansiosta ajoa voi kelata taaksepäin ja katastrofin voi yrittää välttää. Harmi vain, että siitä jää huijaamisen katkera maku, vaikka peli sen salliikin.

Ajotuntuma ennakkoversiossa oli niin ikään hieman kaksijakoinen. Niin sanotut normaalit autot tuntuivat hieman jäykiltä, ilman ajoapujakin. Eikä lumella tai vedellä tuntunut olevan merkittävää vaikutusta autojen käytökseen. En osannut odottaa, että loskaisessa Moskovassa tarvitaan käsijarrua selvitäkseen tiukimmista mutkista.

Siirtyessä järeämpään kalustoon tuntuma muuttui huomattavasti paremmaksi. Turboahdetut ajokit tuntuivat ymmärtävän aikeitani paremmin. Toki niillä oli taipumusta karata käsistä nopeuden noustessa lähemmä 300 km/h.

Grid Legends

Lievästä kytkimen luistatuksesta huolimatta Grid Legends tarjosi myös suuria autourheilun hetkiä. Yksi niistä oli Renaultin vuoden 2003 formula-auton ohjastaminen. Se vauhdin tuntu kiihdytyksissä, jota säesti raivokkaasti ulvova moottori… Siinä oli sitä jotain, joka sai aikaan kylmiä väreitä. Toisaalta sähköautojen huumaava hiljaisuus yhdistettynä hämmentävään nopeuteen tuntui absurdin nautinnolliselta. Vienon käyntiäänen rikkoi ainoastaan ratojen varrella mylvivä yleisö tai jarrupalojen rahina tiukoissa jarrutuksissa.

Kokonaisuutena ennakosta jäi kuitenkin valju jälkimaku.

Grid Legends ei nouse kilpailijoiden yläpuolelle oikeastaan millään osa-alueella. Ajaminen oli viihdyttävää ainoastaan kaikkein nopeimmilla ajokeilla. Vaikka tiedossa on paljon sisältöä, niin se ei oikein jaksa lämmittää, kun näillä näytöillä vain pieni osa siitä tarjoaa viihdettä. Codemastersilla on totinen näytönpaikka, sillä reilu viikko Grid Legendsin julkaisun jälkeen julkaistaan sellainen pieni tapaus kuin Gran Turismo 7

Grid Legends ilmestyy 25.2.2022 PlayStation 4 & 5:lle, PC:lle (Windows) ja Xbox One & Series X/S:lle.

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat