Uusimmat

EntentE: World War I (pc)

08.04.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Elämää juoksuhaudoissa

Ensimmäinen maailmansota on harvinainen näky tietokonepeleissä. Venäläinen Buka Entertainment ottaa tämän aikakauden tähtäimiinsä. Tarjolla on elämää juoksuhaudoissa – vai onko?

EntentE: World War I on lähes puhdasverinen tosiaikanaksu. Peli tarjoaa sotaan viisi eri kampanjaa. Mukana ovat ensimmäisen maailmansodan suurimmat osapuolet: Britannia, Ranska, Saksa, Itävalta-Unkari ja tsaarin Venäjä. Jokainen kampanja pitää sisällään kymmenen tehtävää. Aikakaudesta huolimatta aiheet ovat tuttuja jokaisesta tosiaikanaksusta: rakennetaan armeijaa mahdollisimman nopeasti tai yritetään päästä ensin jonnekin tietyn kokoisella sotajoukolla ja rakentaa vasta sitten suuri armeija. Tehtävät ovat melko tylsiä, eivätkä tarjoa juurikaan mitään uutta.

Myös pelin sisältö on tuttua kauraa muista tosiaikanaksuista. Tässäkin pelissä on työläisiä, jotka keräävät resursseja ja rakentavat taloja. Samaan tapaan pelissä saadaan kehitetyksi teknologiaa ostamalla parannuksia. Yksiköt ovat aikakauden mukaisia: varhaisia tankkeja, kaksitasohävittäjiä, jalka- ja ratsuväkeä, tykistöä yms. Mukana on myös pahamaineinen kaasuase. Jokaisella yksiköllä on omat etunsa ja haittansa, mutta erot ovat harvinaisen vähäisiä.

Pelin skenaariot ovat harvinaisen tylsiä. Peli odotuttaa pelaajaa pitkästyttävän paljon. Työläisten resurssien kokoaminen ei ole sanalla sanoen kovinkaan jännittävää katseltavaa. Tavoitteena lähes jokaisessa skenaariossa on massiivisen armeijan kokoaminen. Tämä tarkoittaa kirjaimellisesti satoja yksiköitä. Ei ole ollenkaan harvinaista, että käsky käy koota 500:n miehen vahvuinen osasto hyökkäystä varten. Tämä vie paljon aikaa.

Sodankäynti tässä pelissä on suurten miesmassojen yhteentörmäyksiä. Kontrollit ovat tavallaan yksinkertaiset, mutta suurten massojen kontrollointi on erittäin sekavaa ja hankalaa lukuun ottamatta mahdollisuutta jakaa joukkoja pienempiin osastoihin. Siinä missä pelin alku on hidastempoista, loppu onkin sitten säheltämistä. Taistelut ovat historiallisen verisiä – eivät nautinnollisia.

Grafiikaltaan EntentE on suoraan sanoen rumaa. 2D-grafiikka on yleensä harvinaisuus, josta pitäisi kiittää. Ei kuitenkaan tässä tapauksessa. Samanlaista grafiikkaa nähtiin viitisen vuotta sitten, eikä se silloinkaan säväyttänyt. Nyt vuonna 2004 ei voi muuta kuin ihmetellä, miten tällaista päästetään markkinoille. Kehdataan panna vielä oma nimikin perään.

Musiikki jatkaa grafiikan viittoittamaa linjaa. Säveltämisessä on mitä ilmeisimmin käytetty midi-soitinta tai vastaavaa. Sen verran korvia raastavaa piipitystä se kaiken kaikkiaan on. Yhtään ainoaa musiikilta kuulostavaa tuotosta ei ole saatu pakettiin mukaan. Musiikin kääntää mielenrauhansa vuoksi pois päältä mahdollisimman nopeasti.

Äänimaailma on ainoa keskinkertaisesti toteutettu osa-alue. Jokainen ääni kuulostaa siltä kuin pitää. Mitään uskomattoman taitavaa tähän ei ole saatu, mutta äänet ajavat asiansa varsin hyvin.

Kaiken kaikkiaan EntentE: World War I on selvästi keskitasoa huonompi reaaliaikastrategia. EntentE on aikaisemmin ilmestynyt Venäjällä. Käännöstyö on tehty hätäisesti ja se sisältää uskomattoman paljon pikkuvirheitä. EntentE on peli, jota kannattaa karttaa kuin ruttoa. Vaikka sodalla uhattaisiin, tästä pelistä täytyy kieltäytyä.