Uusimmat

EverQuest Online Adventures (PS2)

12.11.2003 00:00 Muropaketin toimitus

eDomen arvostelussa Playstation 2:n EverQuest Online Adventures

Verant Interactiven kehittämä ja Sony Online Entertainmentin ylläpitämä nettiroolipeli EverQuest oli jo ilmestyessään valtaisa menestys. Se toi lajityyppiin kasan tervetulleita uudistuksia ja ohitti nopeasti kilpailijansa pelaajien määrässä. Sittemmin EverQuest on joutunut luopumaan parhaan nettiroolipelin tittelistä, mutta sen suosiota ei yksikään haastaja ole vielä pystynyt horjuttamaan. Nyt Sony hakee vastaavaa menestystä myös konsolipuolelta tuomalla markkinoille Playstation 2:lle räätälöidyn EverQuest Online Adventuresin.

Seikkailijan paratiisissa

Tulokas on PS2:n laajakaistayhteyttä silmällä pitäen suunniteltu nettiroolipeli, joka on rakennettu PC-julkaisuista tuttujen elementtien varaan. Tapahtumien keskipisteenä toimii Tunariaksi nimetty fantasiamaailma, josta löytyy kaikki suoraviivaiseen ja lähes loputtomaan seikkailemiseen tarvittava. Sen laajat erämaat, vuoristot ja aavikot ovat täynnä hirviöitä, joita surmaamalla kerätään kokemusta ja hankitaan myytäviä esineitä. Niiden lisäksi maailmaa on vahvistettu lukemattomilla luolastoilla ja muilla salaisilla paikoilla, joiden tutkiminen ja kartoittaminen vie suuren osan peliajasta. Valmiiksi kirjoitetun tarinan sijaan peli luottaa jatkuvasti kehittyvien hahmojen, maagisten esineiden, tutkimusmatkailun ja sosiaalisen kanssakäymisen vetovoimaan.

Kuten lajityypin perinteisiin kuuluu, pelaaminen alkaa hahmonluonnilla. Mukaan on mahtunut kymmenen rotua ja neljätoista ammattia. Vaihtoehdot kattavat kaiken kunniallisista kääpiöistä barbaarisiin peikkoihin ja suoraviivaisista taistelijoista kuolleiden kanssa leikkiviin nekromantteihin. Kaikki kuviteltavissa olevat yhdistelmät eivät ole mahdollisia, mutta kuudestakymmenestä erilaisesta hahmotyypistä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Persoonallisia tai epätavallisia vaihtoehtoja etsivät joutuvat tosin pettymään, sillä useimpien rotujen ja ammattien kohdalla pelintekijät ovat tyytyneet ryöstöviljelemään tavanomaisia fantasiakliseitä.

Hahmonluonnin jälkeen tuoreen seikkailijan eteen avautuu laaja pelimaailma, joka tarjoaa tilaisuuden nousta maailmankuuluksi sankariksi. Pelaaja autetaan alkuun muutamien erittäin yksinkertaisten harjoitustehtävien avulla, mutta tämän jälkeen touhu muuttuu täysin vapaamuotoiseksi. Ainoa selkeä päämäärä on kokemuksen hankkiminen, mikä onnistuu hirviöitä tappamalla ja pelimaailman asukkaiden ongelmia ratkomalla. Tämä onnistuu yksinkin, mutta peli on suunniteltu ennen kaikkea seikkailijaryhmiä silmällä pitäen.

Oman poppoon luomisesta on tehty erittäin helppoa, hauskaa ja useimmissa tapauksissa kannattavaa. Muiden hahmojen kanssa liittoutuminen parantaa kaikkien selviytymismahdollisuuksia huomattavasti, avaa tien täysin uusille alueille ja antaa jokaiselle mukana olijalle tilaisuuden keskittyä omiin vahvuuksiinsa. Toimivassa ryhmässä onkin yleensä mahdollisimman monipuolinen valikoima erilaisia sankareita. Seikkailijaporukoiden lisäksi pelaajat voivat muodostaa omia kaveripiirejään sekä killoiksi nimettyjä suurempia yhteisöitä, joiden jäsenet auttavat ja tukevat toisiaan. Jälkimmäisten pyörittäminen on monille veteraaneille muuta pelaamista tärkeämpää, mikä kuvaa hyvin sosiaalisten suhteiden merkitystä pelimaailmassa.

Murheita sisällön…

Useimpien nettiroolipelien tapaan EverQuestin PS2-versio on varsinkin alkuvaiheessa erittäin addiktiivinen kokonaisuus. Hahmon kehittäminen, pelimaailman tutkiminen, uusien esineiden löytäminen ja muiden pelaajien kanssa seikkaileminen tarjoavat valtavasti tekemistä. Pohjimmiltaan tulokasta kuitenkin vaivaa erittäin monotoninen ja mielikuvitukseton perusrakenne, joka johtuu sen kehnosta tehtäväsuunnittelusta. Selkeitä päämääriä on tarjolla jokseenkin harvoin ja lähes kaikki valmiit seikkailut perustuvat järjettömän pitkiin vaelluksiin tai yksioikoiseen hirviöiden tappamiseen. Pelin muun tarjonnan ansiosta tämä ei ole kohtalokasta, mutta varsinkin sooloilua harrastavat pelaajat voivat varautua ajoittaiseen tuskastumiseen.

Pientä vaihtelua seikkailemiseen tarjoavat käsityötaidot, joiden avulla sankarit voivat tehdä omia aseitaan, haarniskoja, koruja ja vaatteita. Esineiden valmistaminen hoidetaan yksinkertaisesti yhdistämällä sopiva raaka-aine, muotti sekä erikoiskykyjä tarjoava jalokivi toisiinsa ja toivomalla, että hahmon taidot riittävät saamaan niistä aikaiseksi jotakin. Systeemi tarjoaa lukemattomia erilaisia vaihtoehtoja, mutta sen hyödyntämisestä on tehty turhan vaikeaa. Varsinkin korusepän taitojen oppiminen vaatii valtavat määrät harjoittelua ja resursseja, eikä sopivien jalokivien löytäminen onnistu kuin sattumalta. Lisäksi kehitys on kautta linjan niin hidasta, että pelaaja pystyy yleensä tuottamaan hyödyllisiä esineitä vain alemman tason hahmoille. Omat varusteensa seppäkokelaiden kannattaa sen sijaan etsiä tehtäviltä tai napata kuolleilta hirviöiltä. Tämä vähentää käsityötaitojen mielenkiintoisuutta ja hyödyllisyyttä kiusallisen paljon.

PC-pohjaisiin virkaveljiinsä verrattuna tulokkaan käyttöliittymää on yksinkertaistettu jonkin verran. Karsimisoperaation lopputuloksena on syntynyt virtaviivainen kokonaisuus, joka sopii DualShockin nappivalikoimaan erinomaisesti. Kanssakäyminen pelimaailman ja sen asukkaiden kanssa hoidetaan lähes kaikissa tilanteissa saman perusrutiinin avulla. Pelaaja valitsee ensin haluamansa kohteen liipaisimen avulla ja aloittaa sitten keskustelun, taistelun, loitsimisen tai saaliin ryöstämisen toimintonappia painamalla. Inventaarion hallinta, käsityötaitojen käyttö ja muut hieman monimutkaisemmat asiat hoidetaan Startista avautuvan valikon kautta.

Nettipelaamisen pahin kompastuskivi konsolipuolella on yleensä ollut muiden pelaajien kanssa keskusteleminen. EverQuestin kohdalla kaikkein helpoin ja käytännöllisin ratkaisu ongelmaan on Logitechin valmistama Netplay Controller, joka on näppäimistön ja DualShockin yhdistelmä. Lisälaitteen hankkiminen ei kuitenkaan ole pakollista, vaan kommunikointi onnistuu myös perusohjaimen avulla. Pelistä löytyy varsin näppärä liipaisinvalikko, jonka kautta pelaajat pääsevät nopeasti käsiksi tavallisimpiin nettipelikommentteihin. Se mahdollistaa ennen kaikkea oman seikkailijapoppoon koordinoimisen ilman merkittäviä ongelmia. Lisäksi mukana on perinteinen virtuaalinäppäimistö. Sen avulla voi kirjoittaa muita viestejä, kunhan käyttäjiltä löytyy riittävästi kärsivällisyyttä systeemin hitaudelle. Erikoisohjain on kuitenkin suositeltava ostos, mikäli pelin parissa aikoo viihtyä koejaksoa pidempään.

…ja tekniikan puolella

Teknisellä puolella pelin toteutus jättää jonkin verran toivomisen varaa. Testijakson aikana sekä Euroopan ainoa, Iso-Britanniassa sijaitseva pelipalvelin että pelaajien tunnistuksesta huolehtiva DNAS-palvelu oikuttelivat toistuvasti. Pelisessiot katkeilivat moneen otteeseen ja pahimmillaan katkokset kestivät tuntikausia. 11,99 euron kuukausimaksulla pyörivässä pelissä tällaiset tilanteet ovat jokseenkin huolestuttava merkki. Sonyn puolustukseksi on kuitenkin todettava, että kyse voi olla vain alkukankeudesta. Ensimmäisten päivien jälkeen ongelmat muuttuivat vähitellen harvinaisemmiksi.

Visuaalisesti tulokas jää selvästi jälkeen Playstation 2:n tyylikkäimmistä julkaisuista. Sen sankarihahmot on mallinnettu kohtuullisen tarkasti ja muutamien kaupunkien yksityiskohtiin on panostettu tavallista enemmän, mutta muuten jälki on melko karua. Varsinkin erämaat koostuvat vain kumpuilevasta maastosta ja siellä täällä nököttävistä karkeannäköisistä puista. Edes pelimoottorin piirtoetäisyys ei ole niin kummoinen, että se selittäisi grafiikan ankean tason. Myöskään taisteluiden aiheuttamissa kilahduksissa ja urahduksissa ei ole hurraamista, mutta pelin leppoisat taustamusiikit ovat mainiota kuunneltavaa.

EverQuest Online Adventures on ensimmäinen varsinainen konsoleille julkaistu nettiroolipeli ja sellaisena kohtuullisen onnistunut. Pelintekijät ovat pystyneet tuomaan PS2:lle kaikki lajityypin peruselementit ja rakentamaan DualShockille hyvin sopivan käyttöliittymän. Kehitystiimin olisi kuitenkin ollut syytä tutustua PC-nettiroolipelien parhaimmistoon hieman paremmin, sillä tulokas sortuu muutamaan helppoon virheeseen. Yksitoikkoiset seikkailut, itseään toistava taistelusysteemi ja ylimääräisen puuhailun puute vähentävät sen kiinnostavuutta huomattavasti. Täysin ne eivät kuitenkaan pysty peli-iloa pilaamaan, joten lajityypistä kiinnostuneiden konsoliharrastajien kannattaa harkita EverQuest Online Adventuresiin tutustumista.

-Mikko Karvonen

Huom! EverQuest Online Adventuresin pelaaminen vaatii PS2:n laajakaistasovittimen ja nettiyhteyden. Paketin mukana saa 30 päivää ilmaista peliaikaa, jonka jälkeen pelaaminen maksaa 11,99 euroa kuukaudessa. Koejakson jälkeen perittävien kuukausimaksujen maksamiseen tarvitaan luottokorttia.