Uusimmat

Evil Genius (pc)

27.10.2004 00:00 Miika Huttunen

Evil Genius kuuluu siihen harvinaiseen virkistävän vaihtelun kategoriaan, jossa pelaaja saa kerrankin astua myös pahisten saappaisiin. Nimensä mukaisesti peli valottaa agenttielokuvien megalomaanisten pahisten vaativaa arkea hauskasti parodioiden. Vahvasti 1960-luvun, Austin Powers- sekä James Bond -elokuvien henkisessä pelissä rakennellaan rikollisnerona salaista saaritukikohtaa, ohjataan kätyreiden armeijaa, yritetään valloittaa maailmaa ja puolustetaan omaa tukikohtaa vihamielisten tiedustelupalveluiden agenteilta. Tämä kaikki on kovaa työtä – mutta myös palkitsevaa ja hauskaa.

Peli alkaa trooppiselta saarella, jossa pelaajan valitsemalla pääpahiksella on käytössään vain muutama työmieslakeija, yksi kätyri sekä nippu rahaa. Näiden avulla pelaaja aloittaa salaisen tukikohdan rakentamisen erään saaren vuoren sisään. Lopullinen tavoite on superaseen rakentaminen – ja maailman valloitus.

Vaikka Evil Genius on yllättävän monimutkainen strategia- ja rakentelupeli, niin pelaaminen on koko ajan hauskaa. Tekemistä riittää ilman, että peli toistaisi itseään liikaa. Pelin rytmi ja rakenne on äärimmäisen hyvin suunniteltu. Pelaaminen sujuu kahdella tasolla: tukikohdassa ja maailmankartalla. Tukikohtaa rakennetaan ja laajennetaan huone huoneelta, ja uudet huoneet avaavat yleensä pelaajan käyttöön lisää huoneita tai uudenlaisia lakeijoita. Tärkein huone on komentokeskus, jota laajentamalla pelaaja saa maailmankartalla tietoa eri maanosien tuottavuudesta ja turvallisuusasteesta. Lakeijoita ja kätyreitä lähetetään edelleen maailmankartalla varastamaan rahaa tai tekemään erilaisia pelaajan (pahaa) mainetta kasvattavia rikoksia. Nämä operaatiot tosin herättävät myös tiedustelupalvelujen mielenkiinnon, jolloin ne lähettävät agenttejaan pelaajan tukikohtaan toimia häiritsemään.

Vihollisagenttien vuoksi tukikohtaan voi rakennella mitä mielikuvituksellisempia ansoja ja turvakameroita. Lisäksi omat aseistetut vartijat suojaavat tukikohdan salaisuuksia. Kunnollisen lakeija-armeijan kouluttaminen onkin erittäin tärkeää, sillä erilaisiin rikollisiin juoniin tarvitaan erilaisia kätyreitä. Perusapurista voi kouluttaa vaikka mitä, kunhan pelaaja vain ensin kidnappaa jostain päin maailmaa sopivan asiantuntijan, jolta tarvittava tietotaito voidaan puristaa. Myös tukikohtaan hyökänneitä ja vangittuja vihollisagentteja voi kuulustella – vaikkapa liukuvan kirjahyllyn ja keittiön monitoimikoneen avulla.

Pahuuden leikkikenttä

Vaikka pelissä onkin päällepäin kyse vakavasta asiasta, niin Evil Genius on ennen kaikkea erittäin huumoripitoinen peli. Kieli on ollut sopivasti poskessa alusta lähtien, mikä näkyy muun muassa sarjakuvamaisessa ulkoasussa. Tämä tekee samalla pelihahmojen toiminnan seuraamisesta hupaisan mielenkiintoista. Äänipuolella kuultava musiikki on puolestaan kuin suoraan James Bond –elokuvista.

Evil Geniusin monipuolinen pahuuden leikkikenttä on helppo pelattava mutta yllättävän monipuolinen ja syvällinen kevyt strategiapeli. Yksi jos toinenkin asia liittyy siinä toisiinsa, ja tapahtumien verkosta syntyy nopeasti toisiinsa liittyvien syy-ja-seuraus –asioiden ketju. Peli etenee ja tekeminen lisääntyy luontevasti askel askeleelta, vaikka on silti ikään kuin jaettu eri osioihin. Juuri tämä tekee pelin pelaamisesta niin hauskaa ja maailmanvalloituksesta haastavaa puuhaa.

Tekijä: Elixir Studios
Julkaisija: Vivendi Universal
Testattu: pc
Saatavilla: pc
Laitevaatimukset: P4 1,5 Ghz, 256 Mt RAM, 64 Mt 3d-kortti
Pelin kotisivu: howevilareyou.com