Uusimmat

EyeToy: Groove (PS2)

15.12.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Sonyn kehittämä EyeToy: Play on mielestäni yksi vuoden innovatiisimpia pelituotteita. EyeToy on sopivan rempseä peli isolle ja vaihtelevassa mielentilassa olevalle kaveriporukalle, mutta toki siinä on omat ongelmansa. Juuri ilmestynyt EyeToy: Groove korjaa osan ongelmista, mutta pelkkiin tanssipeleihin keskittyminen kadottaa viehätystä tuntuvasti.

Groove on erillinen lisälevy, joten se hyödyntää ensimmäisen osan mukana tullutta USB-kameraa. Ilman kameraa peliä ei voi pelata. EyeToy-ummikolle näytetään pelin alussa opetusvideo, jonka avulla EyeToy:n perusteet saa nopeasti haltuunsa. Groove on eräänlainen tanssipeli, jossa jalkojen sijasta käytetään käsiä ja yritetään osua oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Pelimuotoja on vain muutama. Solo Groovessa pääsee tanssahtelemaan yksinään, mutta 20 kappaleen ja neljän vaikeustason luoma yhdistelmä käy nopeasti tylsäksi. Tuloslistat herättävät kilpailua, jos perheessä on useampi Groove-fanaatikko, mutta muuten perusyksinpeliä ei kauaa jaksa pelata. Onneksi tarjolla on nyt myös kalorimoodi, jonka parissa heiluu mieluusti vähän aikaa. Loppu on kiinni omasta kuntoilutahdosta, eikä moodissa ole sen kummempia kiemuroita. Kaloreita palaa vain yksinpelissä.

EyeToy: Grooven ja koko kameraidean suola on moninpelissä. Alkuperäisen EyeToyn ongelma on, että moninpelissä on paljon odottelua. Pelien kesto lasketaan usein minuutissa, jolloin vuoroaan odottelevien pelaajien keskittymiskyky ja halu pelata alkaa herpaantua. Groove ei kärsi aivan yhtä paljon samasta ongelmasta.

Moninpelissä on kolme moodia: Battle Groove, Battle Sync ja Team Sync. Battle Groovessa pelataan peruspeliä vuorotellen, Battle Syncissä kaksi pelaajaa on yhtä aikaa ruudulla ja yrittää osua oman värisiin rytmityksiin. Team Sync on kaksinpeliä hurjiksi käyviä liikekuvioita vastaan. Kaksinpeli on yllättävän hauskaa ja kilpailuviettiä herättävää. Parasta EyeToy: Groovessa on kuitenkin Tournament-moodi, jossa pelimuodot ovat Copycat, Tag, Frenzy ja Perfection.

Copycatissä yritetään kopioida ruudulle ilmestyvät liikkeet mahdollisimman hyvin, mutta moodi kärsii jonkin verran epämääräisyydestä. Tag on hippaa parhaimmillaan. Pelaajat vaihtuvat nopeaan tahtiin, eikä kukaan ehdi tylsistyä. Frenzyssä jokaisella pelaajalla on kolme elämää, joilla pitäisi selvitä ruudulle tulevista rytmityksistä. Pääkallot tietenkin vievät elämän ja muutenkin pelaajan on oltava silmä tarkkana. Frenzy on erittäin hauska moodi, mutta tylsäksihän sekin joskus käy. Perfectionissa on tavoitteena saada mahdollisimman monta täydellistä suoritusta kolmella elämällä, eli vain todelliset taiturit pärjäävät pitkälle.

Tournament-moodin pisteet otetaan ylös ja ne kertyvät pelimuodosta toiseen, mutta jostain syystä EyeToy: Playn profiilisysteemi on heitetty mäkeen, joten kilpailijoilla ei enää ole varsinaista profiilia. Kuvat otetaan jokaisen moodin alussa erikseen. Omia ”tanssiliikkeitä” voi tehdä Dance Move Makerilla ja pelailla yksinpeliä niiden tahtiin.

Pelin 20 kappaletta ovat meneviä tanssi- ja rytmibiisejä, mutta omaan makuuni valikoima jäi todella köyhäksi. Voisi sanoa, että Groove on väärällä konsolilla: Xboxin custom soundtrack toisi peliin käsittämättömästi lisää mielenkiintoa, erityisesti kalorimoodiin. Kuntoilu omien lempibiisien tahdissa jää kuitenkin haaveeksi.

No, ainakin kaksi ikiklassikkoa, Village Peoplen YMCA ja Sister Sledgen We Are Family ovat mukana ja suurin osa muistakin biiseistä on enemmän tai vähemmän tuttuja, Elviksestä lähtien. Yhdeksästä biisistä on lisäksi musiikkivideo, jonka voi katsoa Chill out -moodissa. Chill outissa pääsee tuulettelemaan erihienojen efektien kanssa musiikilla tai ilman. Biisejä kelaillessa on aina pieniä taukoja, mutta suurempaa haittaa hidastelusta ei ole. Kokonainen biisilista on arvostelun lopussa.

Vaikka Groove on Playn tavoin suunniteltu pelattavaksi vain keholla, käyttöliittymä ei ole täydellinen. Esimerkiksi musiikkivideota ei voi lopettaa ennenaikaisesti muuten kuin painamalla tavallisen ohjaimen X-nappulaa. Ehkäpä EyeToy: Play 2:ssa on samanlainen piiloon menevä käyttöliittymä kuin esimerkiksi Windows Media Playerissä, eli jos liikettä näkyy vaikkapa yläreunassa, sinne piilotetut valikot tulevat näkyviin.

Muuten käyttöliittymä on melko hyvä. Groovessa on useampia nappuloita ruudulla ja pieniä virhehipaisuja sattuu usein, mutta ongelma ei ole kovin suuri, kunhan tajuaa seistä sopivan etäisyyden päässä kamerasta. Teknisesti Groove on edeltäjänsä kaltainen, mutta latausajat tuntuvat hieman pitemmiltä. Kameran fokusta voi muuttaa säätöpyörästä, mutta kovin tarkaksi kuvaa ei saa. Videoviesti on edelleen mukana ja pelaaja voi tallentaa 10-60 sekuntia liikkuvaa kuvaa muistikortille. Käytännön hyötyä ominaisuudelle en keksi.

Vaikka Groove ei olekaan yhtä helposti lähestyttävä peli kuin edeltäjänsä, se on ihan kelpo tuotos. Valitettavasti hinta on hilattu lähes normaalin pelin tasolle, mikä on liikaa. EyeToy: Groove on hauskaa pelattavaa pienin annoksin, mutta homma käy tylsäksi aika nopeasti varsinkin yksinpelissä. Kavereiden kanssa jaksaa groovata hieman pitempään, mutta pelimuotoja ja vaihtelevuutta olisi kaivannut enemmän.

Joel Kinnunen

EyeToy: Grooven biisilista:

Liberty X – Jumpin
Jamiroquai – Deeper Underground
Kool & the Gang – Jungle Boogie
Fatboy Slim – Praise You
Elvis – A Little Less Conversation
Sister Sledge – We Are Family
Junior Senior – Move Your Feet
Top Loader – Dancing in the Moonlight
Madonna – Music
Cheeky Girls – Hooray Hooray it’s a Cheeky Holiday
Apollo 440 – Hustlers Groove
Sugababes – Overload
Earth Wind and Fire – Lets Groove
Village People – YMCA
Jamiroquai – Canned Heat
The Superman Lovers – Starlight
Sly & The Family Stone – Dance to the Music
Groove Armada – Superstylin
Living Joy – Don’t Stop Moving
Mis-teeq – All I Want

Videot:

Fatboy Slim – Praise You
Elvis – A Little Less Conversation
Top Loader – Dancing in the Moonlight
Cheeky Girls – Hooray Hooray it’s a Cheeky Holiday
The Superman Lovers – Starlight
Mis-teeq – All I Want
Five – Keep On Moving
Las Ketchup – Aserejé
Elvis – Rubberneckin’