Uusimmat

F-Zero GP Legend (GBA)

24.07.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Nintendo
Laite: Game Boy Advance
Pelaajat: 1

Nintendo

Vauhdilla juonessa mukana

Nimi F-Zero tuo vanhemmalle pelaajalle oitis mieleen hurjan nopean kilpa-ajon Super Nintendolta. Aikanaan mullistavaa kolmiulotteisuutta tarjoillut peli esiintyi taskukoossa jo GBA:n ensijulkaisun yhteydessä, ja nyt on jo jatko-osan aika. Perusasetelma on ennallaan, mutta lisäämällä Story Mode erilaisten cupien kylkeen on hommaa kehitetty pelkästä kilpa-ajosta seikkailun suuntaan.

Edelleen ajetaan kiitureilla yli tuhat kilometriä tunnissa pitkin planeetan pintaa, käytetään turboja ja hypitään rotkojen yli. Edelleen maasto pyörii tasaisena laitteen alla hurjaa vauhtia ja kurveihin pitää todella osata ajaa. Mutta nyt päämääränä ei ole välttämättä vain voitto, vaan mysteerin selvittäminen.

Kaikki yhden ja yksi kaikkien housuissa

Kieltämättä Story Moden käsikirjoittajien lähestymistapa on ollut tuore. Pelin tapahtumat sijoittuvat yhden päähenkilön sijasta kokonaisen joukkion ympärille. On lainvalvojaa, kilpa-ajajaa, rosvoa, nättiä tyttöä ja avaruusolentoa. Sitä mukaa kun selvittää yhden haaran tehtäviä, toiset aukeavat pelattavaksi. Tehtävät puolestaan vaihtelevat jonkin radan osuuden selvittämisestä kilpailussa menestymiseen – joskus vaaditaan voittoa, toisinaan riittää mitalisija, joskus pitää paeta ja välillä taas ottaa kiinni. Onpa mukana melko hankala romurallitehtäväkin.

Mielenkiintoisena piirteenä on myös se, että samoja kilpailuja pelataan uudestaan eri henkilöiden näkökulmasta. Tietysti voi väittää, että tämä on helppo konsti saada aikaiseksi lisää kenttiä, mutta eipä se ainakaan isommin kierrätykseltä tunnu, kun tavoitteet vaihtelevat.

Ei aloittelijoille

F-Zero oli aikanaan varsin vaikea peli, ja F-Zero: GP Legend jatkaa samaa sarjaa vaikka vähän ruuvia onkin löysätty. Aluksen ohjaus ei käy samoin kuin normaaleissa autopeleissä, vaan kurvin lähestyminen, aluksen kallistaminen ja turbon käyttö on opittava kunnolla mikäli mielii palkintosijoille. Voi olla, että nuorimmat ja kärsimättömimmät pilotit kyllästyvät jo tässä vaiheessa, mutta pieni harjoittelu kyllä palkitaan kun aluksen saa kiitämään huimaa kyytiä. Onneksi alkupään tehtävät ovat lyhyitä, jolloin uusi yritys ei kestä tuhottoman kauan. Tarjolla on myös ajokoulu lisensseineen isojen konsolien ajopelien tapaan.

Retry-painike tulee kyllä noin muuten tutuksi sitten myöhemmin. Pelaajan pinnan kestävyyttä mitataan, kun kisat alkavat kestää viisi kierrosta ja vain voitto kelpaa. Yllättävän pitkään hommaa tosin jaksaa toistaa, vaikka jo nähdäkseen kenellä seuraavaksi pääsee ajamaan.

Sisälukuharjoitusta

Tarinaa kuljettavat piirretyt välikuvat, joiden päälle ilmestyy tekstiä puhekuplissa. Ja kun kyseessä kerran on Nousevan Auringon Maan tuote, tekstiä on luvassa ihan kotitarpeiksi – jopa siinä määrin, että oma jaksamiseni kaiken lukemiseen loppui kesken, kyseessä kun ei ole varsinaisesti mikään Nobel-proosa. Onneksi Start-nappulan painallus heittää suoraan kisaan ilman löpinöitä, vaikkakin sitten kisan tavoite jää näkemättä.Kaiken kaikkiaan kuitenkin yritys elävöittää perusrallailua on onnistunut, ja Story Mode tuo puutteineenkin peliin lisäarvoa. Kolme erilaista cupia palkintoineen kun on nähty jo muutamaan kertaan.

Taattu tuote

Uudesta kuoresta huolimatta F-Zero ei ole pohjimmiltaan paljon muuttunut. Tämä ei ole moite, koska pelissä ei ole koskaan ollut mitään perusvikaa – ainoa mistä voisi hiukan näpäyttää on samanlaisen pelirutiinin kierrätys. Ilma-aluksella kaahaamisesta innostuneet ottanevat tämän siis vastaan innolla, ja muidenkin kannattaa tutustua. Peruslaadukas peli kun on hitaasti uusiutuva luonnonvara.

***1/2