Uusimmat

F1 2010 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

13.09.2010 13:45 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Codemasters Birmingham
Julkaisija: Codemasters
Testattu: Xbox 360
Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-? (lähiverkossa ja internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.formula1-game.com
Jukka O. Kauppinen

 

Siitä onkin aikaa, kun olemme nähneet viimeksi aidon Formula 1 -ajopelin. Sony piti F1-lisenssiä tiukasti hallussaan pienen ikuisuuden ajan, jonka mittaan alkuräjähdyksestä syntyä useampikin aurinkokunta.

F1-pelivaltikka siirtyi kuitenkin 2008 Codemastersille. Uusitun lisenssin hedelmiä pääsemme nauttimaan pikapuoliin isoimmille pelikoneille ilmestyvässä kilpa-ajosimulaatiossa.

Codemasters ehti tehdä viime vuoden puolella pelkästään Wiille ja PSP:lle ilmestyneen F1 2009 -ajopelin, joka meni outojen alustavalintojensa johdosta aika lailla tapahtumahorisontin alapuolelta. Mutta ehkäpä vähemmän vaativille pelikoneille syntyi nopsemmin pienempi ajopeli, samalla kun sitä oikeaa F1-simua työstettiin isoille alustoille.

Codemastersin Birminghamin studion työstämä isompi formulapeli on samalla ensimmäinen järeämpi F1-peli, joka ilmestyy lähes vuosikymmeneen millekään muulle kuin Sonyn pelikoneille.

F1-kansan iloksi F1 2010 tuntuu Xbox 360 -versiota ennakkotestattaessa pätevältä, joskin on tunnustettava että allekirjoittanut on ihan aito ja originaali puusilmä formulapelien suhteen. Forzat ovat nousseet suosikkiajopeleikseni ja myös Gran Turismot ovat pysyneet kivasti hansikkaassa. Formuloiden maailma on sen sijaan vieraampi.

Amatöörin silmin peli kuitenkin vaikutti asialliselta. Peli käyttää Codemastersin EGO-pelimoottorin 2.0 -versiota ja pyöri Xboxilla tyylikkäästi täydellä 1080p-tarkkuudella. Sen myötä automallit ovat pikkutarkkoja, joskin ratojen ympäristöihin ei ole panostettu samalla pieteetillä. Maisemat ovat tarkempia kuin vaikkapa PS3:n Formula One Championship Editionissa, mutta silmään pistävät enemmänkin efektit etenkin ulkonäkymästä ajettaessa. Moottorin ja pakoputkien hohkaminen viehättää, vaikka se onkin mitätön osa kokonaisuutta.

Ajettaessa peli on yllättävän ankara. Tekoäly on helpommillakin tasoilla kova vastus ja formulat kiitävät ratojaan niin kovaa, että kuljettaja saa olla hyvinkin tarkkaa poikaa padia väännellessään. Tosiharrastajille tämä on taatusti niitä pelejä, joita ei ajeta kuin ratilla. Padin sauvalla kiitämisen nopeus, ratojen mutkaisuus ja padin sauvan tietty suurpiirteisyys tekevät ajamisesta vaativaa. Kapeanpuoleisia ratoja mennään niin kovaa, että lepsuiluun ei jää aikaa. Monacon klassikkorata on tälläkin kertaa pelottava kokemus.

Täytyy myös sanoa, että tässä on kerrankin peli, jossa ei toikkarointia sallita. Kolareista ja oikaisuista tulee heti sanottavaa. Virtuaalituomaristo kertoo heti, jos olet ollut aikaansaavana puolena rysäyksessä ja pahimmillaan kisa päättyy hylkäykseen, jos olet aiheuttanut liikaa kaaosta. Näppärä idea, joka pakottaa muutaman hupiajelun jälkeen suhtautumaan kisaamiseen oikein tosissaan. Näin tiukkaa sääntöjen tulkintaa ei ole pikakyselyn perusteella nähty F1-peleissä ihan äskettäin.

Haastavassa ja ahtaassa tilanteessa turhaa kolarointia helpottaa muun muassa ruudulla näytettävät pienet merkit, joiden avulla kuljettaja saa vähän osviittaa aivan tuntumassa olevista muista ajoneuvoista.

Virallinen F1-peli tietysti sisältää mahdollisuuden ajaa yksittäisten kisojen lisäksi täyttä F1-sarjaa, minkä lisäksi pelaajat voivat rakentaa myös kisakalenterinsa. Valittavissa ovat kaikki 24 kuljettajaa 12 tallista, joiden autot on pintaraapaisun perusteella mallinnettu asianmukaisen epäreilusti. Mopotallien autoilla ei paljoa haasteta huippuautoja. Tämäkin on silti otettu huomioon. Jos lähdet liikenteeseen romuautolla, niin tavoitteetkin ovat vaatimattomammat. Sinänsä vaikkapa 20 parhaan kuljettajan joukkoon sijoittuminen ei kuulosta kummoiselta päämäärältä, mutta eivätpä kaikkien oikeiden kilpailijoidenkaan tavoitteet sitä suurempia ole. Ainakin meikäläisestä tällainen vaatimattomammista lähtökohdista, vajaalla pakalla pelaavan ottelijan rooliin astuminen on huimasti rohkeampaa ja jännittävämpää. Force India!

Hyvältä siis vaikuttaa, mutta jätetään se varsinainen arviointi arvostelijallemme, joka ymmärtää oikeasti ajopelien ja formuloiden päälle. Ja sokerina pohjalle: valikoista päätellen kokonaista Formula-kautta voi ajaa kaveriporukan kanssa myös verkkopelinä. Xbox-versio tukee Xbox Live Party -toimintoakin. Nettikausien luulisi nousevan formulistien suosioon, jos lopullinen peli vain toimii kaivatun hyvin.

 

Lisää aiheesta

Blur (PC, PS3, Xbox 360)

Race On (PC)

SBK X: Superbike World Championship (PC, PS3, Xbox 360)

Split/Second Velocity (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Dead Rising 2: Case Zero (Xbox 360)

Halo: Reach (Xbox 360)

Lara Croft and the Guardian of Light (Xbox 360)

Lost Horizon (PC)