Uusimmat

F1 Career Challenge (PS2)

19.07.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Formula ykkösten MM-kausi on jotakuinkin puolivälissä ja ainoana suomalaisena ”gladiaattorina” mukana oleva Kimi Räikkönen on vielä mukana maailmanmestaruustaistossa. Mikäpä olisikaan parempi rako julkaista F1-peli? No, eipä juuri mikään, joten on luonnollista, että Electronic Arts sekä Sony ovat tuoneet markkinoille oman formulapelinsä. Näistä kahdesta otamme käsittelyyn EA:n F1 Career Challengen, joka onnistuu tekemään kaksi asiaa. Se ottaa aiheeseensa hieman kilpailijoistaan poikkeavan näkökulman ja se myös näyttää miten F1-peliä ei tule tehdä.

F1 Career Challengen erikoisuus on jatkuvuus. Pelin uramoodin tapahtumat alkavat F1-kaudesta 1999 ja jatkuvat aina kauden 2002 loppuun. Tänä neljän vuoden aikana pelaajan on noustava lajin maailmanmestariksi. Ennen kisoihin osallistumista on luotava ajaja, joka sitten lähtee hankkimaan super-lisenssiä, jonka saa suorittamalla muutamia tehtäviä. Nämä tehtävät ovat varsin yksinkertaisia ja niiden perimmäisenä tarkoituksena on tutustuttaa pelaaja pelimekaniikkaan. Mutkien ajamisien, varikkokäyntien ja vastaavien suoritusten harjoittelemisen jälkeen saadaankin sitten tarjouksia muutamalta häntäpään tallipäälliköltä, jotka haluavat pelaajan tiimiinsä ja näin taistelu muita formulatähtiä vastaan voi alkaa.

Peli sisältää täydelliset ajaja- ja ratatiedot neljän menneen formulakauden ajalta, joten pelistä löytyy todella iso kasa kuskeja. Myös autojen ulkoasut vaihtuvat aivan kuten pitääkin. On kuitenkin valitettavaa, että juuri käynnissä olevaan formulakauteen ei voi osallistua, eikä pelistä näin ollen löydy sitä ajankohtaiselementtiä, joka kieltämättä tuo pakettiin jonkinlaista lisäväriä. Toisaalta, monet lajin ystävät varmasti ilahtuvat päästessään elämään menneitä hyviä aikoja ja käymään taisteluja vaikkapa Mika Häkkistä vastaan.

EA siis lähestyy uramoodia varsin mielenkiintoisesta näkökulmasta, mutta visiot tuhoutuvat pelattavuuden ollessa täysin onnetonta. Ensinnäkin oman hahmon luonti on jätetty pahasti puolitiehen. Oman nimen ja kansallisuuden asettamisen lisäksi pelaaja voi valita hahmolleen kasvot parista hassusta vaihtoehdosta ja kypärävaihtoehtojakaan ei liiemmälti ole. Tässä on kaikki mitä hahmoa luodessa voi tehdä. Vajaaksi siis jäädään pahasti, sillä tällaisessa pelissä, jossa oma hahmo luodaan kisaamaan reaalimaailman tähtien kanssa, toivoisi kovasti, että oman suojatin ominaisuuksiin saisi perehtyä mahdollisimman tarkasti.

Hahmon luomisen puutteet ovat kuitenkin pieni puute, kun niitä verrataan F1 Career Challengen pelattavuuteen. Autojen käyttäytyminen on luokkaa pesusieni. Autot tottelevat pelaajan käskyjä pienellä viiveellä ja pienetkin ohjausliikkeet tuntuvat johtavan aina ulosajoon. Lisäksi jarrutusten ajoittaminen on äärimmäisen vaikeaa, ja tämä ei johda pelkkiin ulosajoihin, vaan myös lähes totaalistoppeihin ennen kuin mutkaan ehtii edes kääntyä. Ongelmat ajettavuudessa ovat hieman outoja, sillä EA:n viime vuoden formulapeli oli tällä osa-alueella tätä uutukaista parempi. Jonkinmoinen miinus tulee myös autojen tasaisuudesta. Tässä pelissä esimerkiksi Minardin ja Ferrarin välinen ero ajettavuudessa ja muissa ominaisuuksissa on lähes nolla.

Lisää risuja tulee tekoälystä, jolla on jonkinlainen itsemurhavietti. Tekoälyn ohjastamat autot eivät nimittäin väistä mitään, eikä ketään, joten varsinkin lähdöissä tulee valtavia joukkokolareita. Mikäli pelaaja sattuu normaalissa ajossa olemaan tekoälyn ajolinjalla, on tuloksena useammin peräänajo kuin tyylikäs ohitus. Kovaa tekoälyn autot sentään menevät, kunhan muistaa kääntää asetuksista vaikeustason vähintään normaalille, mielellään hardille. Helpoimmalla vaikeustasolla pelattaessa voitot tuntuvat tulevan kuin itsestään.

Mikäli peli jaksaa jotakuta tosissaan innostaa, ei tekeminen sentään lopu kesken. Neljän formulakauden tahkoaminen on jo itsessään valtaisa urakka ja kisojen aikana saa kerättyä myös erityisiä pisteitä, joilla saa ostettua erilaisia bonuksia, joihin lukeutuvat mm. auton moottorin tilapäinen parantaminen ja uudet kypärät. Näitä pisteitä saa kerättyä tekemällä kisojen aikana tyylikkäitä ohituksia ja ajamalla mutkayhdistelmät virheettömästi. Tämä pistesysteemi on teoriassa hyvä ja mielenkiintoa lisäävä, mutta onneton pelattavuus vesittää järjestelmän käytännössä.

Graafisesti peli on sentään hyvän näköinen, mutta valitettavasti ruudunpäivitysnopeus on uhrattu tyylikkään ulkoasun edessä. Ympäristöt, autot, heijastukset sekä erikoisefektit ovat tyylikkäitä ja vauhdintunnettakin on mukavasti. Valitettavasti peli ei pyöri kunnolla juuri koskaan. Pahimmillaan pelaaminen muistuttaa lähinnä dia-esityksen katselemista. Vähän niin ja näin pyörivää peliä voi seurata neljästä eri kamerakulmasta, joista jokainen on käyttökelpoinen. Äänipuoli jää ympäripyöreäksi, mutta sen verran siitäkin voi mainita, että autot eivät vieläkään kuulosta täysiverisiltä formuloilta ja varikkohenkilökunnan höpinät ovat epäselviä.

F1 Career Challenge ei ole täysin tuhoon tuomittu peli, mutta sitä ei voi hyvällä tahdollakaan suositella muille kuin kaikkein suurimmille formula-faneille, jotka mielellään muistelevat menneitä ja ovat vielä valmiit sietämään pelin valtaisat ongelmat. Näin ollen pelin kohderyhmä rajoittuu täällä kotimaassa arviolta neljään henkilöön. En sitten tiedä oletko sinä yksi näistä neljästä? Muistakaa kuitenkin, että teitä on varoitettu. Mikäli uutta formulaa tekee mieli, kannattaa suosiolla hankkia Sonyn F1 2003. Se on kesän PS2-formulakisan voittaja.

— Mikko Matilainen

Muropaketin uusimmat