Uusimmat

Fallout 3 Game of the Year Edition (PC, PS3, Xbox 360)

04.11.2009 15:55 Jukka O. Kauppinen

Tunnustettakoon: olen vältellyt Fallout 3 -roolipeliä parhaan kykyni mukaan. Jo käydessäni tutustumassa peliin ennakkoon Bethesdan esittelytilaisuudessa Englannissa arvelin, että se on menoa jos tähän sormeni sotken.

Vuoden verran pysyttelin erossa. Sitten ajattelin kokeilla Game of the Year -painosta. Ja se oli todellakin menoa. Illat ovat menneet rattoisasti upean seikkailun parissa. Tästä ei peli parane.

Fallout 3 on roolipeli, joka jakoi mielipiteitä jo ennen ilmestymistään, aivan uskomattomalla tavalla. Meininki ei ole juuri tästä laantunut. Toisille se on kuin profeetta Muhammedin kuva tanskalaisessa sanomalehdessä. Toisille se on nautinnollinen, häikäisevä roolipeli. Minä kuulun jälkimmäiseen ryhmään.

Koska Fallout 3 on jo aikaisemmin arvosteltu perusteellisesti, tässä testissä vain kerrataan tilanne lyhyesti ja ynnätään Game of the Year Edition -painoksen olemus.

Operation: Anchorage

GOTY = Fallout 3 ja lisärit

Fallout 3:n GOTY-painos sisältää pääpelin tuoreimman version sekä kaikki tähän mennessä julkaistut lisäosat, joita on yhteensä viisi kappaletta.

Operation: Anchorage, The Pitt, Broken Steel, Point Lookout ja Mothership Zeta laajentavat Falloutin ydinloimuista tarinaa  pääpelistä eri suuntiin. Yhdessä esimerkiksi suunnataan orjakauppiaiden hallitsemaan kaupunkiin. Toisessa noustaan avaruuden muukalaisten kiertoradalla olevaan avaruusalukseen. Anchoragessa puolestaan matkataan taistelemaan kommunistijoukkoja vastaan Alaskaan.

Broken Steel

The Pitt

Lisäosat on integroitu pääpeliin oivallisesti. Aloittaessaan seikkailun Vault 101:n ovelta ne tarjotaan pelaajalle niin radiokanavien kuin hiljalleen aukeavien tehtävien muodossa, samaan tapaan kuin mikä tahansa Fallout 3:n tehtävä. Lisärien suuntaan voi hiipparoida vaikka heti, mutta se ei ole kovin järkevää – ydintuhon jälkeinen maailma kun on kova ja vaarallinen paikka. Parempi siis toikkaroida aikansa peruspelin tehtävien parissa, tutustua pelimaailmaan ja kerätä kokemusta. Ja rahaa, leveleitä, uusia taitoja ja ystäviä. Vihollisiakin.

Lisälevyt eivät ole kuitenkaan tiettävästi kauhean tasalaatuisia. Erityisesti Anchoragea on moitittu, kun taas Broken Steel toimii alusta loppuun.

Joko naamaperspektiviistä tai kolmannesta persoonasta pelattava Fallout 3 vaikuttaa päällisin puolin tyypilliseltä nykyaikaiselta toimintapeliltä, mutta pinnan alla se on niin kovin paljon enemmän. Vanhan kansan isometrinen näkökulma ei ole enää nykyään kovinkaan seksikäs, joten vanhojen Falloutien olemus on siirretty moderniin kuosiin. Muunnos on onnistunut upeasti. Vaikka menestyäkseen täytyy taistellakin, niin pelaaminen ei silti ole kovinkaan refleksipainotteista. Esimerkiksi BioShock ja Mass Effect olivat selvästi räiskintämäisempiä. Taisteluja helpottaa erinomainen taktinen VATS-taistelujärjestelmä, jonka avulla suuren osan yhteenotoista voi hoitaa ilman omakätistä räimintää.

Point Lookout

Mothership Zeta

Mikä tärkeintä, pelimaailma on rautaa. Tuho ja sivistyksen romahdus osuu silmiin joka puolella. Maailman rappeutuneet asukkaat ja olennot ovat milloin kauhistuttavia, milloin sympaattisia. Tämä on Roolipelaamista isolla kirjaimella, joskin vain PC-versiossa peliä pystyy tuunaamaan erilaisilla modeilla ja virityksillä haluamaansa suuntaan. Mutta tarjolla on upea elämys myös konsoliseikkailijoille.

Jo peruspelissä tehtävät tuovat esiin niin vastakkaisia näkemyksiä, niin ristikkäisillä kursseilla olevia vaihtoehtoja, että ainakin allekirjoittanut joutui ihan oikeiden moraalisten dilemnojen eteen. Millaista roolia pelaan, millaisia päätöksiä teen? Kenen kannalle taivun? Pystynkö olemaan niin ilkeä kuin pitäisi olla? Piru vieköön noita Bethesdan käsikirjoittajia.

GOTY-painos on pelottavan hieno tapa astua ensimmäistä kertaa Fallout 3:n häikäisevään maailmaan. Peli on yhä silkkaa rautaa ja joka bitiltään vuosi sitten antamamme Suosittelemme-peukun arvoinen. Se on edelleen sekä yksi viime vuosien parhaimmista roolipeleistä että yksi parhaimmista peleistä ylipäätään. Kaiken tähänastisen sisällön yhteen pakettiin niputtava painos onkin teos, josta löytyy satojen tuntien verran laadukasta ja kiinnostavaa peliviihdettä. 

Lue tarkempi arvostelumme ydinpelistä: Fallout 3 (PC, PS3, 360)

 

Tekijä: Bethesda
Julkaisija: Bethesda
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://fallout.bethsoft.com
Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Fallout 3 – apokalyptistä räiskintää seikkailun varjossa (osa 2)

Fallout 3 – avointa seikkailemista ja mustaa huumoria (osa 3)

Fallout 3 – klassikkoseikkailun uusi tuleminen (osa 1)

Fallout 3 (PC, PS3, 360)

Fallout 3: Broken Steel (PC, Xbox 360)

Fallout 3:n Operation Anchorage: lyhyt ja vaatimaton

Lisää eDomen Fallout 3 -juttuja

Lue myös

Brütal Legend (PS3, Xbox 360)

Champions Online (PC)

Forza Motorsport 3 (Xbox 360)

God of War III -ennakko (PS3)

Magna Carta 2 (Xbox 360)

Tales of Monkey Island Episode 4: The Trial and Execution of Guybrush Threepwood (PC, Wii)