UUSIMMAT

Fallout 3 Game of the Year Edition (PC, PS3, Xbox 360)

04.11.2009 15:55 | Jukka O. Kauppinen

Tunnustettakoon: olen vältellyt Fallout 3 -roolipeliä parhaan kykyni mukaan. Jo käydessäni tutustumassa peliin ennakkoon Bethesdan esittelytilaisuudessa Englannissa arvelin, että se on menoa jos tähän sormeni sotken.

Vuoden verran pysyttelin erossa. Sitten ajattelin kokeilla Game of the Year -painosta. Ja se oli todellakin menoa. Illat ovat menneet rattoisasti upean seikkailun parissa. Tästä ei peli parane.

Fallout 3 on roolipeli, joka jakoi mielipiteitä jo ennen ilmestymistään, aivan uskomattomalla tavalla. Meininki ei ole juuri tästä laantunut. Toisille se on kuin profeetta Muhammedin kuva tanskalaisessa sanomalehdessä. Toisille se on nautinnollinen, häikäisevä roolipeli. Minä kuulun jälkimmäiseen ryhmään.

Koska Fallout 3 on jo aikaisemmin arvosteltu perusteellisesti, tässä testissä vain kerrataan tilanne lyhyesti ja ynnätään Game of the Year Edition -painoksen olemus.

Operation: Anchorage

GOTY = Fallout 3 ja lisärit

Fallout 3:n GOTY-painos sisältää pääpelin tuoreimman version sekä kaikki tähän mennessä julkaistut lisäosat, joita on yhteensä viisi kappaletta.

Operation: Anchorage, The Pitt, Broken Steel, Point Lookout ja Mothership Zeta laajentavat Falloutin ydinloimuista tarinaa  pääpelistä eri suuntiin. Yhdessä esimerkiksi suunnataan orjakauppiaiden hallitsemaan kaupunkiin. Toisessa noustaan avaruuden muukalaisten kiertoradalla olevaan avaruusalukseen. Anchoragessa puolestaan matkataan taistelemaan kommunistijoukkoja vastaan Alaskaan.

Broken Steel

The Pitt

Lisäosat on integroitu pääpeliin oivallisesti. Aloittaessaan seikkailun Vault 101:n ovelta ne tarjotaan pelaajalle niin radiokanavien kuin hiljalleen aukeavien tehtävien muodossa, samaan tapaan kuin mikä tahansa Fallout 3:n tehtävä. Lisärien suuntaan voi hiipparoida vaikka heti, mutta se ei ole kovin järkevää – ydintuhon jälkeinen maailma kun on kova ja vaarallinen paikka. Parempi siis toikkaroida aikansa peruspelin tehtävien parissa, tutustua pelimaailmaan ja kerätä kokemusta. Ja rahaa, leveleitä, uusia taitoja ja ystäviä. Vihollisiakin.

Lisälevyt eivät ole kuitenkaan tiettävästi kauhean tasalaatuisia. Erityisesti Anchoragea on moitittu, kun taas Broken Steel toimii alusta loppuun.

Joko naamaperspektiviistä tai kolmannesta persoonasta pelattava Fallout 3 vaikuttaa päällisin puolin tyypilliseltä nykyaikaiselta toimintapeliltä, mutta pinnan alla se on niin kovin paljon enemmän. Vanhan kansan isometrinen näkökulma ei ole enää nykyään kovinkaan seksikäs, joten vanhojen Falloutien olemus on siirretty moderniin kuosiin. Muunnos on onnistunut upeasti. Vaikka menestyäkseen täytyy taistellakin, niin pelaaminen ei silti ole kovinkaan refleksipainotteista. Esimerkiksi BioShock ja Mass Effect olivat selvästi räiskintämäisempiä. Taisteluja helpottaa erinomainen taktinen VATS-taistelujärjestelmä, jonka avulla suuren osan yhteenotoista voi hoitaa ilman omakätistä räimintää.

Point Lookout

Mothership Zeta

Mikä tärkeintä, pelimaailma on rautaa. Tuho ja sivistyksen romahdus osuu silmiin joka puolella. Maailman rappeutuneet asukkaat ja olennot ovat milloin kauhistuttavia, milloin sympaattisia. Tämä on Roolipelaamista isolla kirjaimella, joskin vain PC-versiossa peliä pystyy tuunaamaan erilaisilla modeilla ja virityksillä haluamaansa suuntaan. Mutta tarjolla on upea elämys myös konsoliseikkailijoille.

Jo peruspelissä tehtävät tuovat esiin niin vastakkaisia näkemyksiä, niin ristikkäisillä kursseilla olevia vaihtoehtoja, että ainakin allekirjoittanut joutui ihan oikeiden moraalisten dilemnojen eteen. Millaista roolia pelaan, millaisia päätöksiä teen? Kenen kannalle taivun? Pystynkö olemaan niin ilkeä kuin pitäisi olla? Piru vieköön noita Bethesdan käsikirjoittajia.

GOTY-painos on pelottavan hieno tapa astua ensimmäistä kertaa Fallout 3:n häikäisevään maailmaan. Peli on yhä silkkaa rautaa ja joka bitiltään vuosi sitten antamamme Suosittelemme-peukun arvoinen. Se on edelleen sekä yksi viime vuosien parhaimmista roolipeleistä että yksi parhaimmista peleistä ylipäätään. Kaiken tähänastisen sisällön yhteen pakettiin niputtava painos onkin teos, josta löytyy satojen tuntien verran laadukasta ja kiinnostavaa peliviihdettä. 

Lue tarkempi arvostelumme ydinpelistä: Fallout 3 (PC, PS3, 360)

 

Tekijä: Bethesda
Julkaisija: Bethesda
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://fallout.bethsoft.com
Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Fallout 3 – apokalyptistä räiskintää seikkailun varjossa (osa 2)

Fallout 3 – avointa seikkailemista ja mustaa huumoria (osa 3)

Fallout 3 – klassikkoseikkailun uusi tuleminen (osa 1)

Fallout 3 (PC, PS3, 360)

Fallout 3: Broken Steel (PC, Xbox 360)

Fallout 3:n Operation Anchorage: lyhyt ja vaatimaton

Lisää eDomen Fallout 3 -juttuja

Lue myös

Brütal Legend (PS3, Xbox 360)

Champions Online (PC)

Forza Motorsport 3 (Xbox 360)

God of War III -ennakko (PS3)

Magna Carta 2 (Xbox 360)

Tales of Monkey Island Episode 4: The Trial and Execution of Guybrush Threepwood (PC, Wii)

 

Keskustelu

Ei varmaan oikea paikka kysyä, mut on sellanen ongelma jonka haluaisin heti kuntoon. Kun pelaan kyseistä peliä, ja juttelen jollekkin en kuule puhetta. Pitää kääntyä sivuttain jotta kuulisin mitä ne puhuu. Toivottavasti joku tietää asiasta Kiitos

”Missä vältä- peukku??”

Eihän nyt sellaista Suosittelemme-peukun jo saaneelle pelille anneta :)

jok

”Ihmiset en haluaisi aloittaa konsoli sotaa, mutta kumpi on parempi versio PC vai PS3? ”

Ihan lämpimästi suosittelen PC-versiota. Ennen kaikkea modattavuuden takia. Peliä voi muokata fanipäivityksillä ja -modeilla niin monipuolisesti, että oksat pois.

jok

Hyvä peli joka muuttuu tosin jossain välissä puuduttavaksi kun haahuilu menettää merkityksensä kun omistaa jo suurimman osan keräämisen arvosesta tavarasta ja panokset eivät enää lopu. Tosin tämähän on hiekkalaatikko RPG:eiden ikuinen ongelma ja mahdoton tavallaan korjata. Silti esim. Oblivionissa oli tuhottomasti enemmän pelattavaa.

Erinomainen peli. Joskis 200 tunnin jälkeen muuttuu tylsäksi kun on kaiken nähnyt :-)

Ja mitä tulee lapsellisuuskeskusteluun pointti on se, että aikuiset tietävät eron lapsellisen ja aikuismaisen käytöksen välillä ja osaavat molemmat tarvittaessa :-) Nuoret tosiaikuiset mutta todellisuudessa lapselliset eivät vielä hahmota asiaa, kun on niin kova tarve päteä. Lopulta ollaan vaan ihmisiä joihin voi liittää kaikenlaisia termejä tai olla liittämättä. Joku osaa aikuisuuden ja joku lapsellisuuden paremmin. So what? Muistakaamme myös se tosiasia, että suurin osa pelaajista on 30+ porukkaa.

ps. pelaisin ihan mielelläni tissimodia

Goty:n hankkineena ja näiden modien asentelun jälkeen ei ole ollut paljoakaan sanomista:

Calibr
Craft
Fo3 Wanderers Edition
Mart’s Mutant Mod
Enchanced Weather – Rain and Snow
Item Description’s
VDSP
Weapon Mod Kits
Eve
Arwen SmartAi
Arwen VisionFX
FortFreeway
DcInteriors
FireFly Ranch

Ja näihin kuuluvat eri lisäreihin kuuluvat patchit ja yhteensopivuusmodit.
( Tietty noita lisäpaikkamodeja voisi vielä asentaa kasan lisää :p )

:D

Nam, näihin ei konsoliversioilla pääse.

@12

Peli on täynnä sisältöbugeja. Vai väitätkö, että Epävirallinen Pätsi korjaa satoja olemattomia bugeja?

@32

PuuCee-versio tietenkin, joka suhteessa parempi valinta.

Aijon ostaa pelin jossakin vaiheessa. Ihmiset en haluaisi aloittaa konsoli sotaa, mutta kumpi on parempi versio PC vai PS3? Minulla ei ole Xbox 360 mutta kummalla peli olisi vaan parempi?

29: ”käyn muijan kanssa ulkona pari kertaa kuussa…”

Joo et taida tosiaan paljon useammin ulkona käydä kun täytyy täällä tilittää. Ja jos tykkäät tissipeppukuvista niin hyvä sulle. Miksi täällä käydään jotain meta-keskustelua jonkun elämästä. Keskustelisitte edes siitä pelistä (Fallout 3 GotY).

Mitä tulee siihen peliin, olenko ainoa joka ei pitänyt sitä mitenkään ihmeellisenä? En minä sitä etukäteen tuominnut, toivoin jopa että olisi omalla tavallaan aiempien Falloutien arvoinen, mutta pettymys se oli. Buginen ja tylsä hiekkalaatikkopeli ja paska päätarina joka loppuu liian lyhyeen. Ja kyllä, tiedän että voin ladata DLC:t mutta miksi maksaisin jostain joka olisi pitänyt olla jo itse pelissä.

Siis pointti on että vois stressata mutta miks turhaan kun hommat menee vituille ilman stressaamistakin. =)

23. Lapsellinen on hyvä olla. Voi tehdä mitä huvittaa ja hauskaa piisaa. Sitten, pisteenä i:n päälle jotkut kersat kuvittelevat tietävänsä millaista on olla aikuinen. ”etsä o millään 30+ kun oot noin lapsellinen”; ihan kun siinä olisi jotain vikaa. Vikaa on niiden päässä jotka kalkkiintuu. Läheltä liippaa, jumankauta, lainaa on, maksamista riittää, töitä tehdään mutta energiaa riittää kun käyn yhä treeneissä, pelaan porukoiden kanssa netissä, käyn muijan kanssa ulkona pari kertaa kuussa ja säädän aina jotain kivaa ja mielenkiintosta.

Vitun siistii olla lapsellinen. Suosittelen lämpimästi kaikille.

Paska arvostelu kun ei esihistoriallisten Fallouttien fanaatikkolauman mieliksi haukkunut Fallout 3sta paskaksi, jep :)

Yhtään pelinpysäyttäjäbugia ei ainakaan parhaillaan pelaamassani PS3-versiossa ole vielä tullut vastaan. Graafisia hassutuksia kyllä, välillä esimerkiksi lattialla näyttää olevan esine, joka kuitenkin katoaa kun sitä lähestyy. Muutaman kerran PS3:n tehot ovat tuntuneet loppuvan kesken, kun on paljon meininkiä. Nykäisyt ovat kuitenkin olleet vain lyhyitä.
Sinänsä täytyy kyllä tunnustaa, että olen yllättynyt pelin jouheasta toimivuudesta konsolilla. Käyttöliittymä on toimiva, 1080p-tarkkuuksinen grafiikka hyvää ja peli on nautinnollinen.

jok

”Lapsellinen on synonyymi aikuiselle maulle jota subjektiivinen ryhmä ei pidä hyvän (lue: oman) maun mukaisena.”

Ja ”aikuinen maku” on subjektiivisen ryhmän keksimä termi jolla voidaan itsepetoksen keinoin kiistää se tosiasia, että oma henkinen kehitys on pysähtynyt lapsen tasolle.

”Myönnän ja olen jopa hieman vahingonilonen tosikoille.”

No monet niistä ”aikuista makuaan” hehkuttavista ovat nimenomaan tosikoita kun ei ole pokkaa myöntää olevansa lapsellinen.

p.s. mulle tissit ja persekuvat kelpaa aina. Olen lapsellinen. Myönnän ja olen jopa hieman vahingonilonen tosikoille.

19. Lapsellinen on synonyymi aikuiselle maulle jota subjektiivinen ryhmä ei pidä hyvän (lue: oman) maun mukaisena. Ergo sum; makuasioista ei voi kiistellä, mikä johtaa väistämättä siihen johtopäätökseen että niistä PITÄÄ kiistellä. Fight!

Näytä kaikki kommentit

On se hyvä peli, jos ei olisi niin tuskin olisin ostanut neljää viidestä lisäristä tai muuten kuluttanut siihen tolkuttoman montaa tuntia. Silti ottaa aivoon, kuinka nykyään melkein kaikki ”roolipelit” tuntuu olevan FPS:ien alalaji: reaaliaikaisia ja liikaa pelaajan omiin ominaisuuksiin painottuvia.

Bioshock ei kait koskaan yrittänyt ollakaan mitään muuta kuin FPS roolipelimaustein, ja sitä että Mass Effectissä oli vielä FO3:sta enemmän räiskintää, ei oikein voi lukea FO3:n ansioksi. Mass Effect oli sekin enemmän FPS kuin RPG, vaikka kelpo peli olikin.

@12 Monia vaivaa juuri tuo jäätymis ja kaatumisbugi. Patcheissä ei ole mokomalle tullut mitään ratkaisua vaan joutuu itse etsimään purkka virityksiä jotka toimivat enemmän tai vähemmän. Vanhalla koneellani ei ollut mikään ongelmia vaan uudella juuri kärsin tuosta. Uudessa koneessa 4 ydin prossu josta auttoi, että pelissä niistä kaksi kytki pois ini tiedostoissa (ei tietenkään ytimiä pois päältä vaan ettei käytetä niitä). Tämä auttoi, mutta ei kokonaan poistanut ongelmaa (kaatuilu 30min sijaan parin tunnin välein). Myöskin win7:n alkuperäiset codec:t eivät tunnu toimivan tuon pelin radion kanssa jota en saanut korjattua.
Ihan jees peli, mutta olisi voinut olla vielä parempi. Grafiikka upeaa ja käyttöliittymäkin oli hyvä (jota alumperin kovasti epäilin). Massiivisen maailman ja monien rakennusten kaluaminen vaan pelissä ei tuntunut kovin palkitsevalta ja erikois itemit suhteellisen turhia. Esimerkiksi olin kyllä erityisen pettynyt T-51b Power Armor:n jonka eteen joutuu näkemään aikalailla vaivaa ja tietääkseni F3:ssa niitä vain yksi.

borderlands on mitä fallout 3 pitäisi olla. Siinä sentään 3rd person viewin animaatiotkin paljon parempia (sen saa ini säädöllä)

Kyllä Borderlands on parempi ku tuo. Kaverin kanssa kaikki on aina hauskempaa =)

Helvetin hyvä peli, harmi vaan että modit tekevät siitä erittäin epävakaan.

Kyllähän tämä oli vuoden paras peli. Olisivat tehneet Oblivioninkin samalla taidolla.

Porukka valittaa, että tekstissä on kirjoitusvirhe samalla, kun ei onnistu yhtä perkeleen lausetta virheettömästi tuottamaan. Hyvä pojat!

@6 Mitkä bugit? Ite en oo huomannu ainuttakaan bugia (paitsi hiiri bugi, jonka saa korjattua ini editoinnilla) ja tullu pelattuu lisärien kaa jo kolmeen kertaan läpi.. Tää on muuten hemmetin hyvä peli, toivottavasti tulis nopeaan toinen samantyylinen..

@7

Virheitä kun on 95% materiaalista niin annamme vain aktiivista käyttäjäpalautetta selvästä ongelmasta ;D

Itseeni ei Fallout 3 eikä Oblivionkaan iskenyt. Kavereihin taasen sitäkin pahemmin.

Voi herranjestas, tekstissä on typo! Eikö oikeasti ole muuta kommentoitavaa kuin toimittajan tekemät näppäinvirheet?

Loistava peli! Pelasin ns. Vanilla version läpi heti sen ilmestyttyä, ja tilauksessa on myös tämä GOYE. Saa taas kylmiin talvi-iltoihin tekemistä!

Ainut itkemisen aihe on se bugien määrä. Välillä saattaa toimia moitteettomasti sitten taas jäätyy 30min välein. Tekesivät nyt jonkinlaisen patchin prkl…..

”se on menoa jos tähän sormesi sotken”
Yoda approves

Nyt perkele koittakaa saada tolkkua näihin teksteihin. Jukka O kirjoitukset vaikuttavat väkisin väännetyiltä ja sisällöttömiltä. Ja tuhottomasti aina kirjotusvirheitä…

mutta harmillisesti haluaisin PC-versioon yhtenä pakettina pelkät lisärit kun Collectors editioni jo löytyy.

plz se oikolukija :D

”se on menoa jos tähän sormesi sotken.”

Muropaketin uusimmat