Uusimmat

FIFA 2004 (PS2)

14.11.2003 00:00 Muropaketin toimitus

eDomen arvostelussa Playstation 2:n FIFA 2004

Electronic Artsin urheilupelejä on perinteisesti syytetty pelkiksi grafiikkapäivityksiksi, joihin ei ole tehty mitään merkittäviä uudistuksia edelliseen versioon verrattuna. Parin viime vuoden aikana yhtiö on kuitenkin joutunut ryhdistäytymään saatuaan useita varteenotettavia haastajia. Toistaiseksi tämä on näkynyt ennen kaikkea Madden- ja NHL-sarjoissa, jotka on pantu perusteelliseen remonttiin. Pro Evolution Soccerin kanssa kamppaileva FIFA ei sen sijaan ole saanut aivan yhtä perusteellista käsittelyä, vaikka senkin tuoreinta versiota on vahvistettu muutamilla uusilla ideoilla.

Kontrollia ilman palloa

Pelin peruskontrollit ovat pysyneet entisellään, mutta niiden rinnalle on lisätty uusi Off-The Ball -systeemi, joka antaa pelaajalle mahdollisuuden ohjata pallottomia joukkuetovereitaan DualShockin oikealla tatilla. Tämä on erityisen käytännöllistä hyökkäyspäässä, jossa systeemin avulla voi luoda tilaa ja hakea avoimia syöttöpaikkoja. Puolustuksessa uudistukselle tulee käyttöä hieman harvemmin, mutta toisinaan se mahdollistaa vastustajien tavallista tehokkaamman ahdistelemisen.

Off-The Ball -ominaisuuksien tehokas hyödyntäminen onnistuu vasta pienen harjoittelun jälkeen. Pallottoman kenttäpelaajan ohjaaminen siirtää usein huomion pois pelivälineen kanssa juoksevasta miehestä, jolloin vastustajien on helppo katkaista hyökkäys. Lisäksi kontrolloitavan joukkuetoverin vaihtaminen liipaisinta pumppaamalla ja toisen peukalon liikuttaminen ohjaimen oikean tatin ja perusnappien välillä on hieman epäkäytännöllistä. Muutaman ottelun jälkeen nämä ongelmat oppii kuitenkin sivuuttamaan ja systeemi pääsee oikeuksiinsa. Tällöin sen avulla voi rakentaa dynaamisesti eteneviä hyökkäyksiä ja hallita oman joukkueensa työskentelyä entistä tarkemmin.

Kehitystiimi on muutenkin pyrkinyt lisäämään pelaajan kontrollia kenttätapahtumista muokkaamalla pelin tekoälyä huomattavasti. Yhä harvempi asia tapahtuu automaattisesti, joten käytännössä jokaiseen tilanteeseen on puututtava itse aktiivisesti. Tämä ei valitettavasti ole yksinomaan hyvä asia, sillä pelaajan joukkuetoverit ovat välillä raivostuttavan aloitekyvyttömiä. Esimerkiksi ohi juoksevan hyökkääjän pysäyttäminen tai irtopallojen haltuun ottaminen on tietokoneen ohjaamille pallonpotkijoille hämmästyttävän vaikeaa. Lisäksi nopeat pystysyötöt on lähes pakko hoitaa Off-The Ball -systeemin avulla, sillä tekoäly ei lähde aktiivisesti tyhjään paikkaan toimitetun pallon perään. Kokonaisuutena tulokkaan pelituntuma häviääkin selvästi Pro Evolution Soccer 3:n vastaavalle.

Sisältöä löytyy

Sisältöä paketista löytyy kiitettävästi. Pelimoodivalikoiman tavanomaisempaan tarjontaan kuuluvat yksittäiset ottelut, cup-muotoiset turnaukset ja todella mielikuvitukseton harjoitustila. Hieman pitkäjännitteisempää tekemistä kaipaaville mukana on viiden kauden mittainen uramoodi, jossa pyritään johtamaan yksi pelin sadoista joukkueista kohti mainetta ja kunniaa. Kokonaisuus on tuttu sarjan edellisistä osista, mutta tällä kertaa sitä on parannettu muuttamalla siirtomarkkinoita selvästi uskottavampaan ja toimivampaan suuntaan.

Lisäksi mukana on pari melko erikoista pelimoodia. Näistä Football Fusion antaa mahdollisuuden pelata managerointipeli Total Club Manager 2004:n otteluita FIFA 2004:ssa ja kokea näin joukkueensa kohtalonhetket entistä dramaattisempina. Toinen hieman epätavallisempi vaihtoehto on paljon hehkutettu nettipeli. Se ei kuitenkaan toimi odotetulla tavalla, vaan otteluiden aloittaminen kaatuu jatkuvasti yhteydenmuodostuksessa syntyneisiin ongelmiin ja viive vaikeuttaa pelaamista säännöllisesti. Toimiessaan nettipelaaminen on kuitenkin mainiota viihdettä, jossa menestystään voi seurata mm. palvelinten ylläpitämien tilastojen avulla.

Pahimmasta kilpailijastaan poiketen EA on aina osannut hankkia urheilupeleihinsä kunnon lisenssit eikä tästä periaatteesta ole tingitty tälläkään kertaa. Mukaan on mahtunut 23 sarjaporrasta 17:sta eri maasta, minkä lisäksi valikoimaa on vahvistettu kokoelmalla a-maajoukkueita. Englannin, Espanjan, Saksan ja Italian kärkiseurojen lisäksi pelaamaan pääsee mm. belgialaisilla ja ruotsalaisilla kokoonpanoilla. Suomalaisten edustus pelissä on sen sijaan jäänyt pelkästään maajoukkueemme varaan.

EA:n urheilupeleille tyypilliseen tapaan tulokkaan grafiikka on erittäin tyylikästä katsottavaa. Virtuaaliurheilijat muistuttavat esikuviaan hämmästyttävän hyvin eikä stadioneidenkaan toteutuksessa ole mitään huomauttamista. Jostain syystä peliä kuitenkin vaivaavat lievät ruudunpäivitysongelmat, joiden vuoksi toiminta nytkähtelee aika ajoin. Pelattavuuteen tämä ei onneksi vaikuta, joten kyse on lähinnä kauneusvirheestä. Audiopuolen toteutus seuraa niin ikään yhtiön nykylinjaa. Valikoissa soi kokoelma yksinkertaisella rumpukompilla varustettua listamusiikkia ja otteluiden aikana tunnelmaa luovat kohtuullisen älykkäitä kommentteja esittävät selostajat.

Kokonaisuutena FIFA 2004 jättää jälkeensä hieman ristiriitaisen vaikutelman. Sen tärkeimmistä uutuuksista Off-The Ball -systeemi on erinomainen lisäys pelin yksinkertaisiin kontrolleihin. Epävarmasti toimivat nettiominaisuudet eivät sen sijaan paranna kokonaisuutta mainittavasti. Futispelinä tulokas on kuitenkin viihdyttävä, vaikka se häviääkin kamppailun lajityypin kuninkuudesta selvästi. Hieman köykäisemmästä sisällöstään huolimatta Pro Evolution Soccer 3 päihittää kilpailijansa huomattavasti paremman pelituntumansa ansiosta.

-Mikko Karvonen