Uusimmat

Final Fantasy IX (PSX)

20.03.2001 23:14 Muropaketin toimitus

Squaresoftin tämän hetken viimeisin fantasia, Final Fantasy IX ottaa teknologisen askeleen taaksepäin. Verrattuna FFVIII:n kyberpunkinomaiseen miljööseen, on tällä kerralla tarjolla huomattavasti perinteisempää fantasiaa. Kivääreillä sohivat sotilaat ja avaruusalukset ovat vaihtuneet loitsiviin velhoihin ja höyrylaivoihin. Tarinan päähenkilöksi on laitettu hännäkäs kaveri nimeltä Zidane, joka pelin alussa valmistautuu esiintymään kuninkaallisessa teatterissa. Teatteriesitys on kuitenkin vain kulissi, jonka turvin on tarkoitus kidnapata Prinsessa Garnet.

Kuten roolipeleissä on tapana käydä, tapahtumat saavat odottamattomia käänteitä ja Zidane ystävineen joutuu mukaan kansainväliseen konfliktiin, joka uhkaa hukuttaa alleen koko tunnetun maailman. Juonen kuljetus on varsin suoraviivaista, vaikkakin välillä on pakko vain juoksennella ympyrää hakkaamassa satunnaisia vastustajia saadakseen tarpeeksi kokemusta ja uusia voimia loppuvastustajaa varten. Tämä on kuitenkin pieni hinta siitä, ettei loppuvastustajaa vastaan tarvitse ottaa erää kymmentä kertaa ennenkuin homma on selvä.

FFIX on pelitoiminnoiltaan todella pitkälle samankaltainen aikaisemman osan kanssa. Taistelut ovat edelleen sekoitus reaaliaikaista ja vuoropohjaista mätkintää. Peliin on näin ollen helppo päästä mukaan, mikäli on ehtinyt tutustua sarjan aikaisempiin peleihin. Parannuksiakin on taistelusysteemiin tehty, sillä enää ei tarvitse katsoa kaikkia välianimaatioita läpi taistelun tiimellyksesä. Itse taistelun nopeuttakin pääsee säätämään, joten matseista pääsee suhteellisen ripeästi eroon.

Seurueen kokoa on laajennettu siten, että nyt on mahdollista kuljettaa neljää hahmoa samaan aikaan aikaisemman kolmen sijasta. Henkilöiden värikkyydessä on tosin taannuttu hieman. Jostain syystä FFIX:n hahmot eivät yllä mielenkiinnossa samalle tasolle, kuin esimerkiksi Final Fantasy VII:n Cloud, joka hissukseen pelin edetessä sekoaa enemmän ja enemmän. Henkilöiden motivaatiot ovat paikoitellen hieman liian ennalta-arvattavia ja hahmojen keskinäiset kanssakäymiset tuntuvat jäävän jotenkin latteiksi.

Graafinen toteutus sekä äänimaailma ovat kuitenkin jälleen vertaansa vailla. Totuttuun Final Fantasy -tyyliin välianimaatiot, loitsujen efektit sekä taustat ovat häikäisevää katsottavaa. Matkan varrella vastaan paarustavat hirviöt ovat vähintäänkin mielikuvituksellisen näköisiä ja välillä todellakin pelkkä ulkonäkö laittaa miettimään, kannattaako kaverille ryppyillä alkuunkaan. Ainoana miinuksena mainittakoon alkuanimaatio, joka ei tempaissut mukaansa läheskään yhtä hyvin kuin FFVIII:n vastaava. Musiikki on vähemmän mahtipontista kuin edellisessä osassa, mutta täyttää silti tarkoituksensa tunnelman luojana erittäin hyvin loistavilla ääniefekteillä höystettynä.

Squaresoft on kuitenkin tehnyt takuuvarmaa työtä, eikä Final Fantasy IX jätä ketään FF-fania totaalisen kylmäksi. Kuitenkin pelistä jäi vähän sellainen maku, että Squaren kultakaivos olisi ehtymään päin, elleivät tulevat osat sisällä jotakin dramaattisen uutta tai radikaalia. Final Fantasy IX on ollut kaupoissa jo hyvän aikaa, eikä varmasti sieltä ihan heti poistu. Pelin arvosteltavaksi toimitti ystävällisesti maahantuoja Toptronics.

 

Kehittäjä: Squaresoft

Julkaisija: Squaresoft

Maahantuoja: Toptornics