Uusimmat

Final Fantasy Tactics Advance (GBA)

20.10.2003 00:00 Mikko Karvonen

eDomen arvostelussa Game Boy Advancen Final Fantasy Tactics Advance

Nimi Final Fantasy on totuttu yhdistämään Square Enixin eeppisiin roolipeleihin, jotka rakentuvat ennen kaikkea persoonallisten päähenkilöiden ja näyttävien välivideoiden varaan. Niiden lisäksi sarjan tavaramerkkeihin on aina kuulunut vuoropohjainen taistelusysteemi, jonka laajennettu ja monipuolistettu versio oli keskeisessä osassa muutama vuosi sitten julkaistussa Final Fantasy Tacticsissa. Nintendon ja Square Enixin haudattua keskinäiset erimielisyytensä pelintekijät palasivat aiheen pariin ja ryhtyivät työstämään alkuperäiselle Playstation-pelille jatko-osaa. Nyt se on julkaistu yksinoikeudella Game Boy Advancelle.

Vahingossa fantasiamaailmassa

Pelin päähenkilö on Marche-niminen nuorukainen, joka elää täysin tavallisessa Ivalicen kaupungissa. Erään koulupäivän jälkeen hän saa ystävineen käsiinsä ikivanhan kirjan, jonka nimeä edes paikallisen antikvariaatin omistaja ei osaa lukea. Tietämättään joukkio onnistuu aktivoimaan opukseen liittyneen taian, joka muuttaa heidän kotikaupunkinsa Final Fantasy -henkiseksi fantasiamaailmaksi. Tilanteen hämmentämä Marche liittyy muutaman sankarikokelaan muodostamaan klaaniin ja lähtee seikkailemaan löytääkseen keinon muuttaa Ivalice takaisin entiselleen.

Pelin alkupuoli on rytmitetty erittäin huonosti, mikä vaikeuttaa lähestymistä huomattavasti. Ensimmäinen puoli tuntia kuluu tuskallisen hitaasti etenevän tarinaosuuden parissa. Sen aikana pelaaja pääsee kokeilemaan paria harjoitustaistelua, mutta muuten tekemistä tarjoaa vain keskustelujen naputteleminen eteenpäin. Square Enixin tyylille uskollisena pelin tarina on mielenkiintoista seurattavaa, mutta näin hitaasti etenevä juonenalustus ei sovi Game Boy Advancelle kovin hyvin.

Alkudemon jälkeen pelaajalle selitetään valtava määrä peliteknistä asiaa ja hänelle annetaan johdettavaksi kuuden hahmon vahvuinen seikkailijaklaani. Aluksi tarjolla on vain yksi helpohko harjoitustehtävä, mutta tämä ei juuri vähennä ensimmäisten hetkien aikana vallitsevaa hämmennystä. Kullakin käytössä olevista sankareista on omat varusteensa, useita erilaisia ammattivaihtoehtoja ja mahdollisesti pari erikoiskykyä. Lisäksi pelaajan on itse päätettävä, missä päin karttaa paikat sijaitsevat, ja yritettävä saada selkoa lukemattomien valikoiden hallitsemasta käyttöliittymästä.

Ammattirulettia ja klaanitaisteluita

Parin ensimmäisen koitoksen jälkeen peli alkaa vaikuttaa huomattavasti selkeämmältä. Pelaaja ohjaa vähitellen kasvavaa seikkailijaklaania, joka vaeltaa ympäri 30:n alueen muodostamaa valtakuntaa erilaisia tehtäviä suorittaen. Tehtävien läpäiseminen vaatii tavallisesti joko vihollisten voittamista kuuden hengen vahvuisella soturijoukolla tai yhden klaanin jäsenen lähettämistä pois määräajaksi. Niinpä pelaajan on jatkuvasti pohdittava, mitä hahmoja hän tarvitsee taisteluissa ja ketkä sankarikokelaat voivat olla jonkin aikaa poissa kuvioista.

Klaanin toimintakyvyn ja tehokkuuden maksimoiminen vaatii muutenkin säännöllistä managerointia. Pelaaja saa jatkuvasti käyttöönsä lisää rahaa, jonka avulla hahmoille voi hankkia uusia varusteita. Sopivat työvälineet antavat kantajilleen erikoiskykyjä, jotka vaihtelevat tehokkaammista hyökkäyksistä erilaisiin loitsuihin ja vihollisten elämää hankaloittaviin temppuihin. Näiden taitojen omaksuminen puolestaan vaikuttaa sankareiden käytössä oleviin ammatteihin, joita voi vaihtaa milloin tahansa tilanteesta riippuen. Esimerkiksi ihmissotilaat voivat ajan myötä ryhtyä joko taistelijoiksi tai paladiineiksi ja päästä siten käsiksi jälleen uusiin erikoiskykyihin. Mahdollisimman tehokkaan ja monipuolisen ryhmän ylläpitäminen vaatiikin pelaajalta sekä ajatustyötä että vaivannäköä, mutta on palkitsevaa puuhaa.

Muuta tekemistä ja lisää tavoitteita pelissä tarjoavat harvinaisten esineiden metsästäminen ja klaanisodat. Pelaajan ohjaama joukkio ei ole maailman ainoa seikkailijapoppoo, vaan kilpailijoita tulee vastaan säännöllisin väliajoin. Koska kullakin klaanilla on oma taistelemalla hankittu reviirinsä, yhteenotot ovat tavallisia. Joidenkin vastustajien kanssa asioista voi neuvotella, mutta useimmiten tunkeilijat on hoidettava pois omalta alueelta voimakeinoin. Molempien osapuolien hallitsemien erikoiskykyjen ansiosta nämä kohtaamiset ovat yleensä pelin mielenkiintoisimpia ja haastavimpia. Valitettavasti niitä tulee toisinaan vastaan niin paljon, että muuhun tarjolla olevaan puuhaan ei tunnu riittävän tarpeeksi aikaa.

Laki ja järjestys vallitsee

Paketin tärkein elementti on vuoropohjainen taistelusysteemi, jonka parissa pelaaja viettää suurimman osan peliajasta. Sen avulla toteutetut konfliktit sijoittuvat suhteellisen pienille areenoille, joilla taistelijat liikkuvat neliömäisten ruutujen mukaan. Kukin taistelun osanottaja voi vuorollaan kipittää tietyn matkan ja toimia yhden kerran. Jälkimmäinen kattaa kaiken hyökkäämisestä ja erikoiskykyjen käytöstä loitsimiseen ja repusta löytyvien esineiden hyödyntämiseen. Liikkuminen ja ryhmittyminen on oleellinen osa taisteluja, sillä osumisen todennäköisyys on suoraan riippuvainen siitä, mistä suunnasta puolustajaa yritetään ahdistella. Tämä johtaa toisinaan melko kummallisiin tilanteisiin, joissa kaksi toisiaan hakkaavaa taistelijaa juoksee vuorotellen vastustajansa selän taakse parantaakseen mahdollisuuksiaan.

Monipuolisuutta ja yllätyksellisyyttä kohtaamisiin on pyritty tuomaan runsailla korkeuseroilla ja omalaatuisella lakisysteemillä. Jälkimmäinen muuttaa taistelujen olosuhteita kieltämällä tiettyjen aseiden, loitsujen, erikoiskykyjen tai taktiikoiden käytön. Kieltojen noudattamista valvovat jokaisessa konfliktissa mukana olevat tuomarit, jotka jakavat lainrikkojille huomautuksia ja vankilareissuja. Systeemi pakottaa pelaajan hylkäämään joissakin tappeluissa tavanomaiset rutiininsa ja lähestymään tilannetta uudella tavalla. Samalla se mahdollistaa tiettyihin erikoiskykyihin luottavien vihollisten kukistamisen houkuttelemalla nämä paikkaan, jossa kyseisten temppujen käyttäminen on laitonta.

Käytännössä taistelusysteemin taktisuus on kuitenkin melko näennäistä. Oikealla sijoittumisella voi pelastaa paljon ja sekä omien että vastustajien erikoiskyvyt kannattaa ottaa huomioon. Käytännössä useimpien kohtaamisten voittajaksi selviää kuitenkin enemmän tulivoimaa taistelukentälle tuonut osapuoli. Tämä nakertaa pelin vetovoimaa ikävästi, sillä ennalta-arvattavat ja erittäin hitaasti etenevät konfliktit muuttuvat pidemmän päälle tylsiksi. Tällöin seikkailemaan lähteminen alkaa tuntua melkein ikävältä velvollisuudelta, vaikka paketin muu tarjonta kiinnostaisikin edelleen.

Käyttöliittymästä huolimatta hauska

Jatkuvan taistelemisen ohella pelin pahin ongelmakohta on sen käyttöliittymä. Pohjimmiltaan valikkopohjainen systeemi on helppo ja looginen kokonaisuus, mutta se vaatii varsinkin taisteluissa aivan liikaa naputtelua. Yhden suoraviivaisen hyökkäyksen tekemiseenkin menee puolenkymmentä napin painallusta, eri vaihtoehtojen kokeilemisesta puhumattakaan. Lisäksi käyttöliittymä pihtaa päätösten kannalta tärkeää informaatiota, jota on yleensä etsittävä jostakin valikoiden syvyyksistä. Hyvä esimerkki tästä on shoppailu, jonka aikana pelaajalla ei ole mitään mahdollisuutta seurata eri esineiden vaikutusta hahmojen suorituskykyyn. Yhdessä nämä kaksi piirrettä tekevät pelistä ärsyttävän hitaan ja hankalasti käsiteltävän.

Visuaaliselta puolelta on sen sijaan vaikea löytää mitään huomauttamisen aihetta. Square Enix on osannut ottaa GBA:sta kaiken irti ja luoda pienelle ruudulle erittäin yksityiskohtaista grafiikkaa. Final Fantasy -sarjan maineen huomioon ottaen on tosin hieman paradoksaalista, että pelin loitsuefektit ovat Golden Sunin vastaaviin verrattuna melko ponnettoman näköisiä. Muuten jälki on nautinnollista katsottavaa. Audio-osasto sen sijaan kärsii lievästä persoonattomuudesta, jonka vuoksi äänien pitäminen päällä tuntuu täysin yhdentekevältä.

Final Fantasy Tactics Advance on erittäin kunnianhimoinen peli, josta löytyy valtavasti tekemistä ja yksityiskohtia ihmeteltäväksi. Se kuitenkin luottaa hieman liikaa taistelusysteemiinsä, joka muuttuu ennen pitkää varsin puisevaksi kokonaisuudeksi. Kankeaan ja jotenkin keskeneräisen tuntuiseen käyttöliittymään yhdistettynä tämä johtaa siihen, että pelaajan kiinnostus seikkailua kohtaan loppuu todennäköisesti ennen tarinan päättymistä. Tätä ennen paketista irtoaa kuitenkin niin paljon mainiota ja monipuolista peliviihdettä, että ongelmistaan huolimatta Final Fantasy Tactics Advance on hankkimisen arvoinen julkaisu.