Uusimmat

Flight Simulator 2004 – A Century of Flight (pc)

28.07.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Pian tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Wrightin veljekset keksivät ensimmäisen lentokoneen. Wrightin veljesten omien sanojen mukaan lentokone tekisi sodat mahdottomiksi, mutta kuten tiedämme, väärässähän he olivat. Lentosimulaattoritkin keskittyvät pääosin erilaisiin ilmataisteluihin, mutta poikkeuksiakin on. Microsoft on jo 20-vuoden ajan tehnyt Flight Simulator -pelejä, jotka heittävät pelaajan siviililentokoneiden puikkoihin. Yhtiö on tehnyt pelisarjansa kanssa erinomaista työtä, ja nyt Microsoft on julkaissut ilmailun satavuotista historiaa juhlistaakseen Flight Simulator 2004 – A Century of Flight -pelin, jossa nykykoneiden lisäksi pääsee lentämään myös historiallisesti merkittävillä lentokoneilla.

Flight Simulatorit ovat vuosien ajan olleet monille vaikeasti lähestyttävä tapaus. Jopa päivien mittaiset lennot ilman sen kummempaa toimintaa tuntuvat monista huonolta tavalta viettää aikaa, mutta vuosien mittaan myös siviililentelystä ollaan saatu jalostettua myös isoja massoja houkuttelevaa peliviihdettä. Runsaat harjoitustehtävät jenkkien tunnetuimpiin lennonopettajiin kuuluvien John ja Martha Kingin opastuksella perehdyttävät aloittelijankin ilmailun saloihin. Valitettavasti osa jutuista löytyy edelleen vain sähköisessä muodossa toimitettavasta oppaasta, jonka lukeminen ei ainakaan minua juurikaan inspiroi.

A Century of Flight vyöryttää kiitoradoille yhteensä 24 erilaista lentokonetta. Mukana ovat mm. Wrightien ensimmäinen lentokone (1903), Ryan NYP ”Spirit of St. Louis” (1927) ja nykypäivän Boeing 747-400 sekä Bell 206B JetRanger III – helikopteri. Valinnanvaraa siis riittää, ja kun lentää voi jokaisessa maailmankolkassa, ei pelistä kiinnostuneilta ainakaan pelattava lopu kesken. Lentokenttiä löytyy yli 23700, joista osa on erittäin tarkasti mallinnettuja, mutta suurin osa kentistä on vain kiitoradan ja korkeintaan parin rakennuksen komplekseja. Myös suurimmat kaupungit on mallinnettu vähän sinne päin ja vapaudenpatsaan kaltaiset maamerkit löytyvät varmasti. Kaupunkien ulkopuolinen maa-ala on suurimmaksi osaksi vähän yksipuolisen näköistä maastoa tai harvaa metsää.

Jo tutuksi tulleeseen tapaan pelistä löytyy mahdollisuus tehdä omia lentoja, jolloin voi säätää lähes kaikkia lentämiseen vaikuttavia asioita aina matkareitistä sääoloihin ja matkan varrella mahdollisesti iskeviin vikoihin. Mukana on myös laaja skaala erilaisia tehtäviä, joiden tavoitteet vaihtelevat melkoisesti. Pelin teemaan sopien mukana on useita historiallisia lentoja, mutta suurin osa tehtävistä lennetään nykykoneilla. Tavoitteista riippuen tehtävien suorittamiseen kuluva aika voidaan laskea sekunneissa tai jopa päivissä. Vuoden 1920 lento Vickers Vimyllä Lontoosta Cape Towniin kestää arviolta 45 päivää, joten siinä on vääntämistä vähän kovemmallekin virtuaalipilotille. Onneksi tallennusmahdollisuus on keksitty.

Flight Simulator 2004 on pelattavuudeltaan pitkälti edeltäjänsä kaltainen. Ote lentämiseen on erinomainen ja muutenkin pelaamisessa on sitä aidon lentämisen tuntua. Pelin suurimmat uudistukset ovat uusien (tai pitäisikö sanoa vanhojen) lentokoneiden lisäksi mm. entistä paremmat dynaamiset sääefektit, uudet lentokentät paranneltu lennonjohto sekä 3D-ohjaamot, joista löytyviä nippeleitä ja nappeleita voi säädellä aiempaa vapaammin hiiren avulla. Sääefektit näyttävät pirun hyviltä ja säärintamat myös liikkuvat, joten yhden matkan aikana saattaa törmätä useisiin erilaisiin säätyyppeihin. Löytyypä pelistä myös mahdollisuus säätietojen automaattiseen päivitykseen netin kautta, jolloin maailman sääolot siirtyvät myös Flight Simulatorin virtuaalimaailmaan. Pienenä bonuksena pelin oheen on pultattu runsas tietopaketti ilmailun historiasta.

Itse lentämisestä saa tehtyä juuri niin helppoa tai vaikeaa, kun itse haluaa, joten peli sopii kaikille aiempaan lentosimulaattorikokemukseen katsomatta. Helpoimmillaan pelissä ei tarvitse huolehtia juuri muusta kuin, että kone pysyy ilmassa, mutta vaikeustason noustessa jo itse koneen saaminen ilmaan saattaa tuottaa ylitsepääsemättömiä vaikeuksia. Entisaikojen koneiden lentäjät eivät kuitenkaan ole sidottu pelkkään kompassiin, vaan myös niistä ensimmäisistä lentokoneista löytyy GPS-laite, jonka avulla suunnistaminen on verraten helppoa.

Lennonjohtoon tehdyt muutokset tuntuvat loppupeleissä varsin vähäisiltä. Joitain pieniä uudistuksia kyllä on, muttei mitään maailmaa mullistavaa. Ilmatila on edelleen varsin tyhjä paikka, vaikkakin tekoälyn ohjastamia lentokoneita tuntuukin olevan jonkin verran enemmän kuin pelisarjan edellisessä painoksessa. Entistä helpommin käytettävissä olevat ohjaamon vivut ja napit vähentävät joystickin vaatimuksia, mutta on turha kuvitella, että tätä peliä kannattaa pelata aivan ilman ilotikkua. Näppäimistöllä pelaaminen on nimittäin yhtä tuskaa, eivätkä ne joystickistä mahdollisesti löytyvät kaasukahvat ja useat napit ainakaan haittaa tee.

Pelin ulkoasu – sääilmiöitä lukuun ottamatta – tuntuu olevan lähes suoraa kopiota Flight Simulator 2002:sta. Pelin perusgrafiikka ei siis ole kovin erikoista, mutta hommansa se silti hoitaa. Sääefektit ovat kuitenkin oma lukunsa. Esimerkiksi pilvet, auringonlasku ja ukkonen näyttävät pelottavan aidoilta. Peli on kuitenkin raskas ja minimivaatimukset ovat lähinnä vitsi. Mikäli alta siis löytyy juuri ja juuri minimit täyttävä polle, kannattaa tämä peli sivuuttaa tai vaihtoehtoisesti hankkia koneeseen vähän uutta tekniikkaa. Äänistä ropsahtaa iso plussa. Niin suihkumoottorit kuin potkurikoneetkin kuulostavat siltä kuin pitääkin.

Flight Simulator 2004 – A Century of Flight kuuluu kategoriaan ”vähän parempi kuin sarjan edellinen osa”. Tällä kertaa pelin vetonaulana on historialliset koneet, jotka kieltämättä tuovat peliin oman säväyksensä. Joku voisi silti haukkua tätä paketti rahastukseksi, sillä perusteiltaanhan tämä on sama peli kuin edeltäjänsä. Flight Simulator 2002:n omistajien kannattaa siis harkita kahdesti ennen kauppaan ryntäämistä. Kokonaisuutena homma kuitenkin toimii juuri niin hyvin kuin sen pitääkin. Simulaatio-friikit saavat pelistä irti kuukausien edestä pelattavaa ja sopii tämä aloittelevan virtuaalilentäjän ensimmäiseksi lentosimulaattoriksikin.

— Mikko Matilainen