Uusimmat

Football Manager 2013 (Mac, PC)

12.12.2012 17:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Sports Interactive
Julkaisija: Sega
Testattu: Windows 7, Intel Core i5-750, 8 Gt keskusmuistia, GeForce 570 GTX
Saatavilla: Mac, PC
Laitevaatimukset: vähäiset
Pelaajia: 1-32 (sama kone, lähiverkko, internet)
Pelin kotisivu:http://www.footballmanager.com/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji ja videopelinäkin siellä suosituimpien joukossa. Mutta kaikkien meidän suosikkipelissä ei suinkaan taota tatit naristen maaleja kaverin verkkoon. Ei, meidän pelimme on ajatustyötä.

Jo vuosikausien ajan futismanageripelit ovat viihdyttäneet futiksen taktisesta puolesta pitäviä ja kukkulan kuningas on aina ollut Football Manager. Viimeisten vuosien aikana on kuitenkin tuntunut siltä, kuin kuningas olisi vanhoilla päivillään vähän hidastamassa tahtiaan.

Football Manager, entinen Championship Manager, on jo 90-luvun alusta saakka ollut se futismanageripelien fanien ykkösvaihtoehto. Kilpailijat ovat tulleet ja kaatuneet pienen brittitiimin hirmupelin edessä. Sen suosiosta kertoo paljon se, että talousvaikeuksiin joutunut Sega listaa nimenomaan sen yhtenä niistä varmoista rahasammoistaan Sonic-pelien ohella.

Mutta kaikki ei ole täydellistä Football Managerin valtakunnassakaan. Pelisarjan hardcore-fanit ovat jo vuosia toivoneet tiettyjä uudistuksia ja parannuksia, joita ei vain ole näkynyt. Ja muun pelin muuttuessa aina vain realistisemmaksi nämä pienet outoudet paistavat aina enemmän ja enemmän silmään.

En toki halua syyllistää Football Manager –tiimiä, sillä he tekevät yhä hyvää työtä ja ovat ikävässä välikädessä aikataulujensa kanssa. Peli pitää saada ulos kerran vuodessa, eikä siinä ehdi ihmeitä tekemään. Mutta ei se muuta sitä tosiasiaa, että ne samat outoudet ärsyttävät taas kerran. Ja taas entistä enemmän.

Messi? Ei vaan Ferguson!

Joku voi nyt ihmetellä, miksi kukaan yleensäkään pelaisi futismanageripelejä. Nehän näyttävät suunnilleen samalta kuin Excel ja tuntuvat yhtä jännittäviltä. No, paperilla ehkä näin. Mutta manageripelit antavat futiksen syvemmästä olemuksesta kiinnostuneille tilaisuuden toteuttaa fantasioitaan. Kaikki se valtava työ, joka tapahtuu ennen kuin joka lauantai tai sunnuntai Cantonat, Ronaldot ja Keanet potkivat palloa, on pelaajan ulottuvilla ja vastuulla.

Mitkä pelaajat hankit, miten treenautat joukkuettasi, millaiset taktiikat opetat pojille, miten yrität puhua järkeä päähän itsestään liikoja luulevalle diivalle ja miten ylipuhut pihit omistajasi antamaan lisää palkkarahoja, jotta joukkue saa kaipaamiaan vahvistuksia? Nämä ovat niitä managerin ongelmia, joiden ääressä pelataan aamuyön pikkutunneille saakka.

Ja kun peliin investoi valtavan määrän aikaa ja vaivaa, sen tulokset tuntuvat myös elämää suuremmilta. Muistan itse elävästi heittäneeni kerran kahvikupin ikkunani läpi pihalle, kun finaaliottelu kääntyi vastustajan viime hetkellä tekemän paskamaalin myötä tappioksi ja useamman viikon ajan pelattu ja taisteltu ihmekausi  pettymykseksi. Tosimieshän ei talletuksia näissä kohtaa lataa!

Fiilistä siis löytyy, eikä yksikään genren peli tarjoile syvyyttä ja haastetta yhtä paljon kuin Football Manager. Vuosien varrella Sports Interactive on lisäillyt peliinsä jos jonkinlaisia uusia juttuja: antiikkinen radioselostus vaihtui ensin pelaajia kuvaavien pallojen pelaamaksi futikseksi ja sittemmin kolmiuloitteiseksi ottelumoottoriksi. Ensin pelaajilta pystyi kyselemään kuulumisia, nyt heidän kanssaan pitää usein käydä syvällisiä keskusteluja, joiden avulla voi ratkaista henkiset blokit tai suututtaa etelän ihmeensä niin totaalisesti, että tämä vaatii välitöntä siirtoa.

Samalla näiden uudistusten myötä aikanaan verrattain yksinkertainen peli on myös paisunut melkoiseksi hirviöksi, jossa on joidenkin pelaajien mielestä jo aivan liikaakin settiä. Jotkut eivät halua käydä keskusteluja pelaajiensa kanssa, miettiä tuntikausia treenirutiineja tai tehdä muita sirkustemppuja. Heille kelpaisi se vanha Football Manager –kokemuskin. Ja tähän saakka moisesta pitävien ainoa vaihtoehto oli pelata wanhoja Football Managereja.

Vaan ei enää. Football Manger 2013:n suurin uudistus kun on Classic-pelitila, joka pyrkii tarjoamaan suunnilleen saman kokemuksen kuin Championship Managerit aikanaan. Se on tiivistetty ja pelkistetty managerikokemus, jossa keskitytään vain siihen oleelliseen: pelaajien  hankintaan, kuvioiden säätelyyn ja muihin perusjuttuihin.

Ja kyllähän se uusvanha kokemuskin taas rouhaisi urakalla. Mutta samalla jäin kaipaamaan myös joitain uudistuksiakin. Olisi kiva, jos erillisten pelitilojen sijaan voisi uutta peliä aloittaessaan rastitella ominaisuuksia päälle ja pois, jotta saisi vaikka muuten modernin Football Manager –kokemuksen, mutta ilman pikkutarkkaa treeniaikataulujen tuunailua. Toisaalta ehkä tämä ei ole pelimoottorin puolesta edes mahdollista, vaan Classicia varten on täytynyt tehdä massiivisesti uudelleenkoodausta.

Pikaisesta pelistä pitäville tarjolla on myös haastetila, jossa on erilaisia lyhyitä pelioperaatioita. Pystytkö pelastamaan jumboksi juuttuneen seuran putoamiselta puolessa vuodessa? Voitko osoittaa jälleen kerran, että Alan Hansen ei tiennyt mistä puhui sanoessaan, että kersojen kanssa ei voiteta mestaruuksia? Ja niin edelleen.

Haastetilassa on vain yksi ongelma: se pyörii classic-moottorilla. Täten esimerkiksi putoamistaistelussa ei voi lainkaan yrittää motivoida pelaajia puhumalla näiden kanssa tai edes pitämällä ennen peliä taktiikkapalavereja. Ja jos niitä joskus kaipaisi niin juuri nyt! Vähintään outo ratkaisu, mutta minkäs teet.

Uusi peli, vanhat ongelmat

Muutakin uutta on tapahtunut. 3D-ottelumoottori on esimerkiksi pistetty uusiksi ja näyttääkin osittain reilusti entistä ehommalta. Pelaajien animaatiot ovat paljon aiempaa parempia ja pallo elää pelissä entistä enemmän, mutta ongelmat ovat tuttuja: peli ei näytä välillä lainkaan jalkapallolta kun puolustajat avaavat hyökkääjille 10 metrin kunniakujan tai vastustajat takovat kaikki maalinsa typerillä jipoilla.

Tämän vuoden jippo? Reboundit ja keskitykset. Pallo kimpoaa maalivahdista hyökkääjälle, pakit seisovat paikallaan peukku perseessä – tai peruuttavat aktiivisesti tilanteesta pois – ja verkko heiluu. Keskityksiä taas eivät osaa käsitellä sen enempää omat kuin tekoälynkään pakit ja niinpä omalla ensimmäisellä kaudella esimerkiksi Jonny Evans teki 11 maalia. Pakin paikalta.

On todella ikävää, että muuten realistisessa pelissä täytyy kerran toisensa jälkeen pelata tarkoituksella ihmeellisillä kikkataktiikoilla, jotka on nimenomaan suunniteltu eliminoimaan tekoälyn ongelmia ja halpoja temppuja. Lisäksi oli vastassa mikä tahansa joukkue, kaikki tuntuvat yrittävän pelata jonkinlaista ihmeellistä Barcelona-futista. Kun tarjolla on joukkueita eri puolilta maailmaa, olisi kiva, jos ne joukkueet myös pelaisivat merkittävästi erilaista ja erilaiselta näyttävää futista.

Erityisen ikävää tämä on sen takia, että asiasta on valitettu jo vuosien ajan. Kikat vain muuttuvat, mutta ongelma ei poistu. Toisaalta hyvän tekoälyn tekeminen on tietenkin vaikeaa, joten ratkaisu ei ole helppo, mutta minkäs teet: syö se miestä.

Muuten Football Manager onkin sitten taas Football Manager. Uudistuksia on kuulemma yli 900 ja niiden ansiosta Football Manager on toki taas parempi peli kuin ennen. Mutta ei suunnattomasti. Ihan rehellisesti se oma pakkopelireaktioni jäi jo tänä vuonna syntymättä. Pelasin kyllä vaatimattomasti taas useamman kymmenen tuntia, mutta aiemmin peliaikaa mitattaisiin tässä vaiheessa vuotta jo päivissä.

Pohjimmiltaan kyse ei ole siitä, että pelissä on mitään suurempia tai fataaleja ongelmia, vaan siitä, että Football Manager on yhä Football Manager. Rosterit ovat uudet ja kromia on taas vähän kiillotettu, mutta suuret yllätykset ovat jo jääneet unholaan ja pelaaminen tuntuu rutiinilta.

Jaa niin – ja toki pitää pari sanaa uhrata myös kyseenalaiselle uudistukselle, nimittäin mikromaksuille. Noin euron hintaisilla ostoksilla voi muun muassa laajentaa siirtoikkunan vuoden mittaiseksi tai muuten vain haxoroida peliään. Positiivisesti kaikki mikromaksuilla hankittavat jutut voi avata pelimuuttujiksi myös tietyillä saavutuksilla pelin sisällä.

Astetta parempi, markkinoiden paras futismanageripeli ja sarjan faneille toki pakko-ostos. Mutta samalla olisi kiva, jos pienten tuunausten sijaan edessä olisi taas jossain vaiheessa pieni vallankumous.