Uusimmat

Formula One 04 (PS2)

04.08.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Sony on saanut valmiikseen Formula One -pelisarjansa uusimman version. Sony ei tunnetusti juuri lisensseissä pihistele, ja Formula One 04:stä löytyykin kaikki käynnissä olevan F1-kauden autot, radat, kuljettajat ja muut pakolliset oheistuotteet. Peli on toteutettu televisiomaisella otteella. Ajettaessa haetaan toki simulaatiomaista tunnelmaa asettamalla pelaaja formulan monokokkiin tai kolmanteen persoonaan formulan taakse, mutta muuten ulkoasu vastaa pitkälle TV:n vastaavaa.

Myös selostuksesta vastaavat televisiosta tutut rautaiset ammattilaiset. Koko peli on lokalisoitu suomeksi ja kotimaisesta selostuksesta vastaa maikkarin TV-lähetyksissä jylläävä varikkotiimi. Valitettavasti Mustakari ja kumppanit eivät ole saaneet luotua selostukseen minkäänlaista tunnelmaa, vaan kaavamainen paperista lukeminen paistaa läpi.

Itse pelattavuus on kunnossa. Tuhatta ja sataa kiitävien F1-ohjusten ohjaaminen onnistuu Dual Shockilla erinomaisesti. Normaaliasetuksilla peli ei ole erityisen haastava, mutta vaikeustasoa nostamalla ja ajoapuja poistamalla haastetta riittää kenelle tahansa. Formula One 04:n suurimmaksi ongelmaksi muodostuukin tekoäly. Mikä hitto siinä on, kun pelaajan formulaa ei osata huomioida, vaan päin tullaan kuin romurallissa ikään. Peli menettää paljon surkean tekoälyn takia.

Pelimoodeissa ei ole kovin suuria yllätyksiä. Parin kierroksen arcade-rutistus, yksittäinen simulaatiokisa ja uramoodi ovat pääosassa. Uramoodissa aloitetaan pikkutallien testirupeamaan osallistumalla ja hyvän ajan saavuttava pelaaja pääsee kisailemaan Minardin tai jonkin muun häntäpään tallin leiriin. Menestyksen myötä ovet aukeavat isompiin talleihin. Uramoodi on kuitenkin pinnallinen. Oman urakehityksen lisäksi mitään sen erityisempää mielenkiintoa tämäkään moodi ei tarjoa. Sony mainostaa uutukaisen sisältävän myös nettipeliominaisuudet, mutta aika rajoittuneissa merkeissä mennään. Pelaaminen on mahdollista vain muiden pelaajien ajon toistavia haamuautoja vastaan.

On surullista, että Formula One 04 on parhaimmillaan tyhjällä radalla. Tekoäly tuhoaa lopputulosta niin pahasti, että ihan itkettää. Nykyisillä ansioilla peli jää kellumaan keskinkertaisuuteen, mutta muiden kisailijoiden älynlahjoja parantamalla tässä olisi ainesta kiitettävän arvosanan ansaitsevaksi peliksi. Toivottavasti tähän päästään ensi vuonna.
— Mikko Matilainen