Uusimmat

Go! Sudoku (PSP)

17.03.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Sonyn kannattevan PSP-laitteen pelivalikoima on tähän mennessä koostunut aika pitkälle laitteen teknisiä ominaisuuksia hyödyntävistä auto-, urheilu-, ja toimintapeleistä. Puzzlepelejä on tarjolla vain kourallinen, ja niissä kärkipaikkaa on pitänyt laitteen lanseerauspeleihin kuulunut Lumines. Tätä laitteen pelivalikoiman orastavaa puutetta astuu nyt paikkaamaan Go! Sudoku.

Sudoku-sanaan on vaikea olla törmäämättä, jos silmäilee yhtään lehtihyllyjä tai päivälehtien ristikkosivuja. Kyseessä on nopeasti trendi-ilmiöksi muodostunut, pientä matemaattista päättelykyä vaativa japanilainen aivopähkinä. Siinä pelaajalle esitetään kehikko, jossa on yhdeksän ruutua pitkä ja yhdeksän ruutua korkea, ja jaoteltu yhdeksään 3×3-ruudun palaseen. Ruuduille on sijoiteltu valmiiksi numeroita, ja ideana on saada sekä jokaiseen 3×3-ristikkoon, että jokaiselle vaaka- ja pystyriville mahtumaan numerot ykkösestä yhdeksikköön.

Periaatteessa yksinkertaiselta kuulostavasta ideasta voidaan tehdä kuitenkin hyvin monimutkainen, ja Go! Sudoku vastaakin monentasoisten Sudoku-pelaajien tarpeisiin. Sudoku-aloittelijoille tarjolla on perusteellinen tutustuttamismuoto, ja muille tarjolla on noin 1000 pähkinää vaihtelevin vaikeustasoin. Mitään elektronisesta muodosta johtuvia erityiskikkailuja, kuten hauskoja animehahmoja, juonipelejä tai pokemoneja ei löydy, vaan Go! Sudoku tarjoaa itsepintaisesti ainoastaan sitä mitä lupaa: todella paljon Sudokua.

Graafisesti meininki on Sudokulle varsin riittävä, mutta sanomattakin liene selvää että kyseessä ei ole laitteen teknisiä ominaisuuksia aivan täysin hyödyntävä peli. Piristystä pähkinöiden ratkomiseen saa vaihtelevilla taustakuvilla, mutta yleisilme ja tunnelma on erittäin askeettinen. Kontrollit toimivat niin hyvin kuin voisi odottaa.

Sudokua ei perinteisesti ole mielletty mitenkään erityisen seuralliseksi peliksi, mutta tästä huolimatta Go! Sudoku tarjoaa varsin kattavat moninpelimuodot. Langaton moninpeli neljän eri PSP:n välillä on mahdollista, ja PSP:n hehkutetun Game Sharing-ominaisuuden avulla pelittömään laitteeseen voi lähettää viisi puzzlea ratkaistavaksi. Ylimääräisten PSP:ieden puuttuessa kokonaan moninpeli onnistuu myös samalla laitteella.

Kaiken kaikkiaan Go! Sudoku on juuri sitä mitä voisi kuvitellakin sen olevan. Satoja Sudoku-pähkinöitä ilman turhia kommervenkkejä. Onkin viime kädessä itsestä kiinni, onko pelin tarjoama sisältö siitä tällä hetkellä pyydettävän noin viidenkymmenen euron arvoista. Halpapelinä Go! Sudoku olisi Sudokun ystäville erinomainen valinta, täysihintaisena kannattaa ehkä miettiä pariin otteeseen.

Tero Lehtiniemi

Tekijä: SCEE
Julkaisija: SCEE
Testattu: PSP
Saatavilla: PSP
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: fi.playstation.com