Uusimmat

Ground Control 2: Operation Exodus (pc)

11.08.2004 00:00 Muropaketin toimitus

eDomen arvostelussa: Ground Control 2

Vuosi on 2741. Keisarin oikeankäden, Vlaana Azleean johtamat joukot ovat ajaneet kapilliset nurkkaan. Northern Star Alliancen viimeinen linnake Morningstar pääplaneetta on piiritetty. Tilanne näyttää toivottomalta kunnes taistelukentältä nousee uusi taitava johtaja, kapteeni Jacob Angelus. Alkaa taistelu selviytymisestä. Mukaan kuvioihin änkevät myös mystinen Viron-rotu, petturi ja muutama tavallistakin tavallisempi juonenkäänne.

Ground Control 2 on edeltäjänsä tapaan reaaliaikastrategia. Tällä kertaa pelaajan alter egona toimii kapteeni Jacob Angelus. Kliseistä ja varsin ennalta-arvattavaa tarinaa viedään eteenpäin tehtävien aikana tapahtuvissa keskusteluissa ja muutamalla välianimaatiolla.

Huolimatta tylsästä tarinasta Ground Control 2 tarjoaa täyslaidallisen hyvin toteutettua reaaliaikastrategiaa. Kahdessa kampanjassa tehtäviä hulppeat kaksikymmentäneljä kappaletta. Ensimmäinen kampanja kuvaa kapinallisten sotaa imperiumia vastaan kapteeni Angeluksen johdolla. Toinen on kampanja on samaa sotaa, tällä kertaa Viron-rodun yksiköillä. Tehtävien rakenne on melko tuttu ja turvallinen; jotain pitää vallata tai suojella, soluttautua tai tuhota. Tehtävien vaikeustaso on kohdallaan, eikä kotikenraalin tarvitse taipua ylitsepääsemättömiin suorituksiin. Peli ei ole kuitenkaan liian helppo vaan tarjoaa haastetta useaksi illaksi. Mikäli yksipuurtaminen alkaa väsyttämään, tarjotaan päälle vielä toimiva monipeli. Jos vanhat kartat alkavat maistumaan armeijan näkkileivältä pelin mukana tulevalla karttaeditorilla tekee helposti uusia karttoja lisää.

Ground Control 2 on hyvin perinteinen tosiaikanaksu. Yksiköt ovat tuttua peruskamaa muista reaaliaikastrategioista. On perusjalkaväkeä ja vähän kovempaa jalkaväkeä, on perustankkeja ja vähän kovempia tankkeja jne. Ainoina mausteina ovat Viron-rodun erikoisominaisuus, missä kaksi samaa yksikköä voi sulautua yhteen ja muodostaa yhden kovemman yksikön ja eri yksiköiden eri tulimuodot. Esimerkiksi tavallinen ihmisjalkaväki ampuu perustulimoodissa kivääreillä ja toisessa menettää liikkumiskyvyn mutta käyttää raketteja ajoneuvoja vastaan. Muutoin yksikkökanta on varsin armeijan harmaan mielikuvituksetonta.

Yksiköt keräävät taistelussa kokemusta ja tasoja. Siinä missä ensimmäisen taso tankki on hätää kärsimässä paria vihollista vastaan, pistää neljännen tason tankki useamman vihollisen ahtaalle. Kokeneen yksikön menettäminen kirpaisee pahasti.

Vaikka pelissä ei resursseja kerätä, yksikköjä kuitenkin ”ostetaan” hankintapisteillä. Pisteitä kerätään tuhoamalla vihollisen kalustoa tai kärsivällisesti odottamalla. Kun herra kapteeni on ”ostanut” mieluisensa lelut, maahanlaskukone tuo ne taistelukentällä laskeutumisalueelle. Mikäli kutsutut apuvoimat eivät riitä, voi vihollisen päälle tilata pommituslaivueen, tykistöiskun tai vastaavaa.
Tehtävissä sotaa käydään voittoalueiden hallinnasta. Nämä ovat usein myös tehtävän muiden tavoitteiden tai pelin juonen kannalta tärkeitä alueita. Voittoalueet tuottavat myös lisää hankintapisteitä kapteenillemme.

Näyttävästä 3D-moottorista otetaan kaikki irti. Kentät ovat täynnä korkeuseroja, metsiä rakennuksia, aluskasvillisuutta, lähes kaikkea mitä voisi taistelukentällä olettaa löytyvän. Pelkäksi silmäniloksi tätä ei ole vain tarkoitettu. Ylämäkeen sotiminen on vaikeampaan ja metsät ja talot antavat nurmiporille suojaa.

Eri aselajien yhteistoiminta on avain voittoon. Ilman ilmatorjuntaa, maajoukot syödään elävältä. Ilman jalkaväkeä raskaat tankit ovat pulassa kun metsän suojasta raketteja ampuva jalkaväki iskee sivustaan. Sivustaan kannattaakin iskeä, sillä sivuun ja taakse tulevat osumat tekevät enemmän tuhoa kuin suoraan edestä tulevat laukaukset.

Ground Control 2: Operation Exoduksen ei ole aivan ongelmaton tapaus. Sen tekoälyn bittiaivot pääsevät kategoriaan virtuaalipölvästit. Pelaajan yksiköitä vaivaa yletön passiivisuus. Ne eivät osaa puolustautua automaattisesti mikäli heitä ammutaan näkökentän ulkopuolelta. Loppupuolen tehtävissä, missä tehokas tykistö ampuu kaukaa ja tarkasti kaipaisi omilta yksiköiltä oma-alotteisuutta vetäytymiseen. Tietokoneen sotilailla lienee ollut kovempi koulutus, sillä he eivät jää koskaan tuleen makaamaan vaan vyöryvät armotta päin, joskus ohikin, paljastaen heikon selustansa pelaajan tankeille. Tekoäly kaipaisikin pikaisesti muutamaa älypommia päähänsä.. Tyhmät liian passiiviset tai hyperaktiiviset virtuaalisoturit pilaavat paljon muuten toimivaa yksinpeliä.

Käyttöliittymäpuolella on tapahtunut pieni kömmähdys pelin tallentamisen ja lataamisen kanssa. Pelivalikosta voidaan peli kyllä voidaan helposti tallettaa, mutta pelin lataamiseksi on jostain syystä pakitettava aina päävalikkoon asti. Suoraan tehtävän aikana peliä ei voi ladata.

Ground Control 2: Operation Exodus on epäilemättä näyttävimpiä reaaliaikastrategioita nykypäivänä. Pelin tekijät tietävät tämän sillä efekteillä, kauniilla grafiikalla herkutellaan pelissä yllin kyllin. Usean yksikön taistelut ovat uskomattoman näyttäviä, paikoin jopa yliampuvia ilotulituksia. Yksiköissä on tyyliä, pelimaailman arkkitehtuuri on mukavan nykyaikaista, mutta samalla sopivan futuristista.

Musiikin ja äänimaailman kanssa ovat tekijät olleet tarkkana. Musiikkina toimii nykystandardin mukaisesti sinfoniaorkesterin säestämä turvallisen tunnelmalliset melodit. Rohkeita yrityksiä jokin uuden suuntaan ei ole otettu. Äänimaailma on myös varsin onnistunut. Lasertykki kuulostaa juuri niin lasertykiltä, että scifi-hörhö voisi uskoa sen todeksi.

Ground Control 2: Operation Exodus on melko hyvä reaaliaikastrategia. Valitettavasti tosiaikanaksujen genre tuntuu olevat pysähtynyt. Genreen ei kehitä hirveästi mitään uutta vaan samoja ideoita pyöritetään yhä uudelleen ja uudelleen. Se näkyy Ground Controllissa. Pelin tarina on kuultu jo satoja kertoja. Saman yllätykset, samat petturit ja samanlainen vierasrotu kuin muissakin peleissä. Yksikköpuolella jatketaan tutun turvallista linjaa, uskaltamatta ottaa yhtään rohkeaa askelta mihinkään suuntaan. Liekö tähän vaikuttanut moninpelimaailman pakko, missä osapuolista täytyy tehdä tasaväkisiä mielikuvituksen hinnalla. Pienet suunnitteluvirheet ja tekoälyn tyhmyys rokottavat pisteitä entisestään. Tällaisenaan Ground Control 2: Operation Exodus jää hyvin toteutuksi ja kauniiksi reaaliaikastrategiaksi pienine kömmähdyksineen. Huipuille asti ei kapinallisjohtajankaan rahkeet tällä kertaa riitä.

— Haron Walliander