Uusimmat

Guitar Hero – haluatko olla kitarakuningas?

31.03.2006 00:00 Erica Christensen

eDomenkin toimitusväen keskuudessa yksi peli oli yli muiden, kun seinällä olevaa odotetuimpien pelien listaa skriivailtiin talven mittaan. Guitar Hero –musisointipeli oli selkeästi pakkohankinta. Ja lopulta sellainen saatiin ensimmäiseen koesoittoon.

Guitar Heroes on musiikkipeli, joka mukailee tekijäryhmä Harmonixin aikaisempia teoksia, Frequencyä ja Amplitudea. Elektrovoittoinen musiikki on vaihtunut rehelliseksi rockiksi ja futuristisuus räkäisiksi keikkapaikoiksi. Syy pelin mahtavuuteen on ennen kaikkea peliohjain. Harmonix on kehittänyt yhteistyössä amerikkalaisen Red Octanen kanssa Gibsonin SG-kitaran näköisen kitaraohjaimen. Tämä ohjain nostaa pelaamisen aivan omiin sfääreihinsä. Peliä ei myydä ilman ohjainta.

Kukapa meistä ei olisi, musiikkimausta huolimatta, joskus revitellyt ilmakitaroinnin tahdissa? Tähän kiteytyy Guitar Heroesin magia – se antaa meidän olla kitaravirtuooseja. Nyt kun on vielä ohjain, jota rämpyttää, miten tästä ei voisi pitää?

Perinteisesti lisälaitteita, kuten valopistoolia tai tanssimattoa, vaativat pelit eivät ole iskeneet pelaajiin hinnoittelunsa takia. Ne ovat jääneet pienempien piirien jutuiksi. EyeToyn ja SingStarin menestys Euroopassa osoittavat, että kiinnostusta löytyy kuitenkin paljon, mikäli hinnoittelu ja laatu ovat kohdallaan. Guitar Heroesissa tämä yhtälö täyttyy täydellisesti.

Tämä menee yhteentoista

Frequency- ja Amplitude-peleihin tutustuneille Guitar Heroesin toteutus tuntuu etäisesti tutulta. Ruudun keskellä näkyy ikään kuin kitarankaula, jossa on viisi kaistaa. Jokainen kaista vastaa yhtä kitaraohjaimen kaulassa olevaa värillistä nappia. Kun kaistaa pitkin kulkeva värillinen nuotti saapuu ruudun alalaidan samanväriseen ympyrään, painetaan kaulassa olevaa nappia ja soitetaan se rämpyttämällä kielten virkaa toimittavaa ”katkaisijaa”.

Jos ajoituksessa epäonnistuu tai painaa väärää nappia, sen kuulee ikävänä staattisena räsähdyksenä, joka kertoo, että pieleen meni.

Jos esimerkiksi keltaisella kaistalla on ympyrän sijaan jatkuva keltainen viiva, sen soittaminen edellyttää napin pohjassa pitämistä, kunnes viiva loppuu. Tällöin voi myös käyttää kitaraan rakennettua vibrakampea ja ”vinguttaa” ääntä kampea liikuttamalla. Viimeistään tällöin tuntee itsensä rokkistaraksi.

Biisi on soitettava sen verran hyvin, ettei energiapalkin virkaa toimittava rokkimittari laske pohjalukemiin. Mittari laskee pelaajan mokailemisen myötä ja yleisökin antaa palautetta voimakkailla buuauksilla.

Sointuja joutuu soittamaan myös painamalla useamman napin pohjaan yhtäaikaisesti. Nyt soittaminen muuttuu todella haastavaksi. Melodian soittaminen on vielä yksinkertaista, mutta auta armias, kun eteen tulee monimutkainen kitarasoolo ja nuotteja tuntuu puskevan joka radalta – silloin iskee paniikki. Mutta kun oppii soittamaan ne, olo on mahtava.

Guitar Heroes onnistuu yli kaiken juuri siinä, että se luo soittamisen fiiliksen. Sitä kokee oikeasti soittavansa mureita riffejä ja sooloja. Iso ansio tästä kuuluu fantastiselle kitaraohjaimelle. Ilmankin voi pelata, mutta tavallisella ohjaimella pelifiilis laskee reippaasti.

Harmonix ja Red Octane ovat tehneet huolellista työtä joka osa-alueella. Musiikkivalikoima koostuu 30 cover-biisistä, jotka ovat parhaita covereita, joita olen koskaan kuullut. Näiden biisien lisäksi uratilassa tienaamillaan keikkapalkkioilla voi ostaa toiset 30 biisiä lisää.

Uratilassa aloitetaan kirjaimellisesti pohjalta. Eka keikka soitetaan ryvettyneessä kuppilassa. Jokaisella keikkapaikalla on viisi biisiä, joista pitää läpäistä neljä. Sitten avautuu seuraava keikkapaikka, jossa on viisi uutta biisiä soitettavana. Viimeinen setti vedetäänkin sitten jo valtavalla areenalla yleisömeren edessä.

Kitaroidessa ei juuri ehdi katsoa, kuinka hyvin soittaminen on kuvitettu. Ruudulla pelaajan alter ego revittelee oikein kunnolla ja yleisö eläytyy pelaajan soiton mukaan.

Guitar Heroes julkaistaan Euroopassa ja Suomessa huhtikuun aikana.

Tekijä: Harmonix
Julkaisija: Red Octane ja Ubisoft
Testattu: PlayStation 2
Tulossa: PlayStation 2
Pelin kotisivu: guitarherogame.com
 

Guitar Heroesin soundtrack

1. Ace of Spades – Motörhead
2. Bark at the Moon – Ozzy Osbourne
3. Cochise – Audioslave
4. Cowboys From Hell – Pantera
5. Crossroads – Cream 6. Fat Lip – SUM 41
7. Frankenstein – Edgar Winters Project
8. Godzilla – Blue Öyster Cult
9. Heart Full of Black – Burning Brides
10. Hey You – The Exies
11. Higher Ground – The Red Hot Chili Peppers
12. I Love Rock and Roll – Joan Jett and the Heart Breakers
13. I Wanna Be Sedated – The Ramones
14. Infected – Bad Religion
15. Iron Man – Black Sabbath
16. Killer Queen – Queen
17. More Than a Feeling – Boston
18. No One Knows – Queens of the Stone Age
19. Sharp Dressed Man – ZZ Top
20. Smoke on the Water – Deep Purple
21. Spanish Castle Magic – Jimi Hendrix
22. Stellar – Incubus
23. Symphony of Destruction – Megadeth
24. Take it Off – The Donnas
25. Take Me Out – Franz Ferdinand
26. Texas Flood – Stevie Ray Vaughn
27. Thunderkiss 65 – White Zombie
28. Unsung – Helmet
29. You’ve Got Another Thing Comin’ – Judas Priest
30. Ziggy Stardust – David Bowie