Uusimmat

Hidden & Dangerous 2 (PC)

01.11.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Toinen maailmansota päättyi lähes 60-vuotta sitten, mutta elokuvien ja pelien tekijät ovat jaksaneet muistuttaa meitä ahkerasti tästä karusta tapahtumasta. Jälleen kauppoihin on saapunut uusi toiseen maailmansotaan sijoittuva peli. Tällä kertaa kyseessä on mainetta niittäneen Hidden & Dangerousin jatko-osa, joka kantaa selässään kovia paineita. Alkuperäinen H&D oli nimittäin sen verran laadukas, että huono jatko-osa olisi loukkaus loistavaa peliä kohtaan. Me selvitimme yltääkö Hidden & Dangerous 2 edeltäjänsä tasolle vai onko syytä lähettää kirjepommeja pelin kehittäneen Illusion Softworksin suuntaan.

Hidden & Dangerous 2 on tiimipohjainen peli, jossa yhdistyvät toiminta- ja soluttautumistoiminnot. Pelin päähenkilöinä toimivat SAS:n huippusotilaat, jotka suorittavat täsmätehtäviä vihollislinjojen takana. Pelin yli kahdenkymmenen tehtävän mittaisen kampanjan aikana ohjastetaan neljän hengen sotilasryhmää, jonka johtajana pelaaja toimii. Sotilailla ei varsinaisesti ole erityisiä erityiskykyjä, mutta heidän ampumis-, hiiviskely-, ensiapu- ja hiiviskelytaidot vaihtelevat, joten tehtävään lähetettävien sotilaiden koostumusta kannattaa miettiä hetki, ellei halua käyttää tietokoneen apua ryhmän luonnissa ja varustamisessa. Pelissä on sen verran roolipelielementtiäkin, että hahmot kehittyvät tehtävien aikana. Tämän vuoksi on kerrassaan harmillista, jos usean tehtävän suorittanut veteraani heittää henkensä ja hänet joutuu korvaamaan jollain tusinakeltanokalla.

Kampanjan aikana päästään taistelemaan mm. Norjassa, Pohjois-Afrikassa ja Burmassa. Taistelutantereet ovat mukavan näköisiä ja varsin sopivan kokoisia tällaiseen peliin. Juoksentelua kyllä on jonkin verran, mutta se on hallittua ja tieto vihollispartioiden olemassaolosta pitää pelaajan varpaillaan metsän siimeksessäkin. Peliin ängetty karttakin on erittäin hyvä, joten suunnistaminen ei ole ongelma. Vihollisten havaitseminen sen sijaan vaatii tarkkuutta. Normaalia tussaria kantava pelaaja on mitä todennäköisimmin viimeinen henkilö, joka havaitsee vihollisen sijainnin. Tekoäly sentään äkkää pahikset nopeasti ja osaa eliminoidakin uhan kohtuullisen tehokkaasti. Hyviä apuvälineitä lähimaaston tarkkailuun ovat kiikarit ja kiikarikivääri, joka avoimessa maastossa on täysin ylivertainen ase.

Ulkokenttien lisäksi kampanjan aikana päästään tekemään visiittejä erinäisiin bunkkereihin ja muihin vastaaviin sisätiloihin, joissa seikkailu on yleisesti ottaen huomattavasti väkivaltaisempaa kuin ulkona liikuskelu. Metsiköissä vihollispartiot voi kiertää, mutta bunkkerissa vaihtoehtoina ovat usein vain aseen käyttö tai kuoleminen. Vihollisen univormunkin voi toki varastaa, mutta ennemmin tai myöhemmin laukauksia on pakko vaihtaa. Hidden & Dangerous 2 on ehkä hieman toimintapitoisempi kuin edeltäjänsä. Tämä ero tulee näkyviin eteenkin helpoimmilla vaikeustasoilla, jolloin vihollistulesta ei ole suurta haittaa. Vaikeustason nousun myötä pelaaja on kuitenkin pakotettu käyttämään soluttautumistaitojaan ja aivojaan mikäli haluaa selvitä hengissä. Onneksi peliin on jätetty varaa improvisoida ja senpä takia jokaisen kentän voi läpäistä usealla eri tavalla vaikeustasosta riippumatta.

Yksinpelikampanjan lisäksi peli pitää sisällään mahdollisuuden pelata kampanjassa suoritettuja tehtäviä yksittäisinä kenttinä, Lone Wolf- ja Carnage-moodit sekä moninpelin. Lone Wolfissa neljän sotilaan tiimistä jätetään kolme kotiin ja lähdetään suorittamaan pelin tehtäviä yhden sotilaan voimalla. Carnagessa koko sotilasjoukko on kasassa, mutta normaalin tehtäväsuorituksen lisäksi on myös tapettava kaikki vastaan tulevat viholliset. Moninpelipuolta ehdin kokeilemaan vain vähän, mutta deathmatch ja lipunryöstö-kopio Occupation tuntuivat hoitavan hommansa hyvin, eikä nettikoodissakaan ole mitään suurempaa valittamisen aihetta.

Hidden & Dangerous 2:sta löytyy kontrollia jos jonkinmoista, mutta ihan perus 3rd-person näkymällä ja peruskontrolleillakin tulee toimeen vallan mainiosti. Monipuolisempaa ja taktisempaa pelikokemusta hamuavat ihastuvat kuitenkin varmasti taktiikkamoodiin, jossa pelaaja voi suunnitella strategiaansa tutkimalla taistelukenttää, asettamalla sotilaille waypointteja sekä komentoja mitä missäkin tehdään. Suunnitelmien jälkeen voidaankin sitten seurata millaiseen lopputulokseen suunnitelmat johtavat ja tarpeen vaatiessa tehdä uusia toimintasuunnitelmaa. Taktiikkamoodi on erinomainen apu esimerkiksi väijytyksien tekemisessä. Pelin taustalla pyörivä LS3D-pelimoottori on mahdollistanut myös ajoneuvojen käytön. Pelin aikana päästään kaahailemaan lähes kaikella mahdollisella moottoripyörän ja tankin väliltä.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan peli on hieman kaksijakoinen. Grafiikka on kaikin puolin hyvää, muttei erityisen loistavaa. Äänipuoli puolestaan loistaa niin musiikin, ääniefektien kuin ääninäyttelynkin osalta. Käyttöliittymää olisi voitu miettiä vielä hetki lisää, sillä nykyisellään eteenkin inventaarion selaaminen vie aivan liikaa aikaa. Tekoälynkin toiminnoissa on pientä hiomista. Silloin tällöin omien armeijakavereiden suunnistus ahtaissa tiloissa on onnetonta ja pelaaja joutuu tuon tuostakin avittamaan jumiin jääneitä tovereitaan. Tekoälyä vaivaavat myös muut pienet bugit ja muutenkin pelin viimeistely tuntuu jääneen kesken. Sen verran pikkubugeja pakettiin on jäänyt. Jo pelin saaminen toimintakuntoon saattaa vaatia ponnisteluja.

Bugeista huolimatta Hidden & Dangerous 2 on onnistunut peli, joka on muuttunut hieman edeltäjäänsä suoraviivaisemmaksi. Paketin ehdottomia vahvuuksia on mahdollisuus suorittaa tehtäviä useilla eri lähestymistavoilla ja muutamat uudistukset ovat onnistuneita. Pelattavaakin löytyy tuntikausiksi, joten pienistä ongelmista ja viimeistelyn puutteesta huolimatta Hidden & Dangerous 2 on kiitettävän arvosanan ansaitseva peli ja näin ollen ne kirjepommit kannattaa jättää lähettämättä.

— Mikko Matilainen