Uusimmat

Lords of the Realm III (pc)

16.04.2004 00:00 Mikko Karvonen

eDomen arvostelussa PC:n Lords of the Realm III

Lords of the Realm III tarjoilee PC-pelaajille reaaliaikastrategiaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Se keskittyy keskiaikaisiin valloitussotiin ja yhdistelee strategista joukkoja siirtelyä, pienten armeijoiden välisiä taisteluita ja diplomatiaa. Siinä sivussa pelaajan on myös jaettava läänityksiä, rakennettava linnoituksia ja huolehdittava maineestaan.

Pelin erikoisuus on sen täysin reaaliaikainen toteutustapa. Tapahtumat etenevät aina samaa tahtia riippumatta siitä, komentaako pelaaja piiritystaistelua vai pohtiiko hän sopivien vasallien nimittämistä. Niinpä jatkuva kokonaiskuvan seuraaminen onkin pelissä erittäin tärkeää. Käyttöliittymä tukee tällaista pelityyliä varsin hyvin. Pelaaja saa liikkua pääkartan, diplomatiaruudun ja taistelunäkymien välillä vapaasti ja siirtymät tapahtumat nopeasti. Yksittäisistä kahakoista ei tarvitse huolehtia itse, vaan niiden voittamisen voi jättää pätevien tekoäly-komentajien harteille.

Reaaliaikainen sotiminen on hetkittäin erittäin kiinnostavaa. Yleisesti ottaen peli kuitenkin kärsii sekä tekemisen että syvyyden puutteesta. Useimmat päätökset hoituvat parilla naksautuksella eikä kaikkiin läheskään kaikkiin taisteluihin sotkeutuminen ole mielekästä. Suurin osa konflikteista on ohi nopeasti ja pelaajan vasallit hoitavat ne joka tapauksessa älykkäästi. Niinpä suuri osa peliajasta menee pelkkään odotteluun ja tilanteen seuraamiseen. Moninpeli ihmisvastustajia vastaan on hieman mielenkiintoisempaa, mutta sekin painottuu ennen kaikkea tarkkailemiseen.

Lords of the Realm III:sta onkin helppo syyttää pitkäpiimäisyydestä. Strategisteille se voi kuitenkin olla mielenkiintoinen julkaisu perusideansa ja tavallista halvemman hintansa ansiosta.