Uusimmat

Mario Golf: Toadstool Tour (GC)

05.06.2004 00:00 Muropaketin toimitus

Mario on vuosien mittaan harrastanut monenmoisia urheilulajeja. Yksi tämän punanuttuisen putkimiehen lempilajeista tuntuu olevan golf, jonka pariin Mario ystävineen on jälleen palannut. Pelin nimikkohahmon lisäksi Mario Golf: Toadstool Tourissa nähdään kaikki tärkeimmät sienikuningaskunnan hahmot aina prinsessa Peachistä Bowseriin.

Mario Golf on yllätyksettömästi suunnattu jokaiselle, jonka käsissä GameCuben ohjain pysyy. Tämän huomaa pelimekaniikasta, joka ei helpoimmillaan vaadi muuta kuin A-näppäimen painelua. Yksinkertaistetut kontrollit toimivat hyvin ja tekoälyn tarjoamat lyöntikohdat ovat harvoin huonoja. Vähänkään edistyneempien pelaajien kannattaa kuitenkin totutella käyttämään manuaalista tähtäystä ja suunnata lyöntinsä itse. Näin peliin saa vähän lisähaastetta ja paljon kaivattua syvyyttä, kun kaikki toimet eivät ole tekoälyn harteilla.

Itse pallon lyöminen tapahtuu A- tai B-näppäintä painamalla. Ruudun alareunassa näkyvä mittari kertoo, milloin nappia on painettava. Mitä paremmin ajoitettu painallus, sitä paremmin pallo lähtee. Mikäli pelaaja käyttää automaattitähtäystä (A-näppäintä), ei lyönnin voimakkuuden jälkeen tarvitse kuin katsoa mihin pallo lentää. B:tä painettaessa on vielä pyrittävä suorittamaan mahdollisimman tarkka lyönti painamalla nappia uudestaan. Lisäpainalluksien avulla palloon saadaan vaikkapa kierrettä.

Yksinkertaiset kontrollit on helppo oppia, ja pallon lentoradan määritys käy näppärästi. Yksi pieni moka kuitenkin löytyy. Todella lyhyiden puttien lyöminen on pirun hankalaa. Lyhyen putin saaminen sisään vaatii kaksi todella nopeaa painallusta. Painallusten väli on niin lyhyt, että lyönti menee liian helposti pitkäksi.

Mario Golfissa ei jäädä pelkkään yksin tai kaverin kanssa käytävään lyönti- tai reikäpeliin, vaan mukana on myös paljon muita pelimoodeja. Turnaukset ja eräänlaista co-op golfia sisältävä doubles edustavat golfin perinteisiä muotoja. Omalaatuisempaa pelaamista on luvassa Clubslots- ja Ring Attack-pelimuodoissa. Clubslotsissa arvotaan pelaajan käyttöön muutama maila, joiden avulla kentät on läpäistävä. Pieni mailavalikoima tekee pelaamisesta yllättävän haastavaa, muttei kasvata pelin mielenkiintoa merkittävästi. Ring Attackissa pyritään puolestaan saamaan pallo reikään, mutta samalla olisi saatava pallo lentämään läpi kentällä olevista renkaista.

Vaikka pelimoodeja on reilusti, Mario Golf jää valitettavan pinnalliseksi. Etenkään vanhempien pelaajien keskuudessa peli ei saavuttane suurta suosiota. Pienempiä pelaajia Marion ja kumppaneiden edesottamukset kiinnostavat varmasti enemmän. Yksinkertainen pelimekaniikka takaakin sen, että peli sopii erinomaisesti nuoremmille pelaajille.

GBA:n ja GameCuben välinen yhteensopivuus on muodostumassa Nintendon valmistamien pelien vakio-ominaisuudeksi. Mario Golf: Toadstool Tour on yhteensopiva syksyllä kauppoihin ilmestyvän GBA:n Mario Golf: Advance Tourin kanssa. Linkkikaapelin ja molemmat pelit omistava pelaaja voi siirtää Advance Tourissa luodun hahmon tähän GameCuben golfiin. Myös jonkinlaisia piilotettuja bonuksia on lupailtu.

Ratojen ulkoasun yksipuolisuus jäi häiritsemään. Peli on kyllä hyvän näköinen ja hahmojen söpö ulkoasu sekä animaatiot hellyttävät mielen, mutta ehkä Mario-maailmaa olisi voitu hyödyntää nykyistäkin enemmän kenttiä suunniteltaessa. Koska kyseessä ei missään nimessä ole realistinen peli, niin miksei hommaa ole vedetty suosiolla täysin överiksi? Muutamista puutteistaan huolimatta Mario Golf: Toadstool Tour on kuitenkin ihan kiva peli. Se ei kykene kilpailemaan golf-pelien parhaimmiston kanssa aikuisten suosiosta, mutta perheen pienimmille tämä on se ykkösgolf.
— Mikko Matilainen