Uusimmat

Mass Effect 2: Lair of the Shadow Broker DLC (PC, PS3, Xbox 360)

18.11.2010 17:30 Heikki Takala

Tekijä: Bioware

Julkaisija: Electronic Arts

Testattu: Xbox 360

Saatavilla: PS3, PS3, Xbox 360

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: http://masseffect.bioware.com

Arvostelija: Heikki Takala

 

Mass Effect 2 oli minulle vuoden 2009 suurin julkaisu. Pelissä kaikki tuli yhteen: oiva taistelumekaniikka, kiinnostava juoni sekä elävä maailma. Puhumattakaan Mirandasta. Valitettavasti toinen osa sekoitti pakkaa tarinan kerronnan puolesta, ja jotkut ensimmäisen osan pidetyimmistä hahmoista eivät olleet enää pelattavissa. Suurin pettymys lienee ollut monelle sinisen kaunottaren Liaran menettäminen.

DLC-laajennus Lair of the Shadow Broker saapuu tätä puutetta paikkaamaan. Se alkaa kuten niin moni muukin Mass Effect 2:n sivutehtävistä…

The Illusive Man on saanut vihiä Shadow Brokerin olinpaikasta, ja Shepard lähtee tutkimaan asiaa. Shadow Broker on ollut jo viimeiset kaksi vuotta Liaran henkilökohtaisen huomion kohteena, ja hän liittyy seurueeseen. Seurue laskeutuu Iliumille, josta alkaa oppitunti siitä kuinka lisäsisältöä suunnitellaan.

Mestarin kädenjälki

Jos Bioware osaa jotain, se on kerronta. Lair of the Shadow Broker valottaa nopeasti Liaran ja Shadow Brokerin keskinäisen suhteen. Shadow Brokerin kerättyä talteen Shepardin jäännökset edellisen pelin lopun jälkeen, hän aikoi myydä ruumiin Collectoreille. Liara palkattiin kaappaamaan ruumis takaisin yhdessä Feronin kanssa, joka oli Shadow Brokerin kaksoisagentti. Shepard saatiin takaisin ja nostettiin kuolleista, mutta Feron menetettiin. Liara on etsinyt Shadow Brokeria siitä lähtien.

Lair of the Shadow Broker näyttää Biowaren vahvuuden kerronnassa. Noin kolmetuntinen sivutehtävä on täynnä muistettavia hetkiä, sekä paljon puhetta menneistä ajoista Liaran ja Shepardin kesken. Niin typerältä kuin peleistä puhuessa seuraava lause onkin – Liaran ja Shepardin välillä on kemiaa. Jotta asiat eivät muuttuisi turhan vakaviksi, Liara – joka oli ensimmäisessä osassa teknikko – kuittaa useita ensimmäisen pelin puutteita sivulauseissa. Osansa saavat niin Mako-ajokki kuin omni-geelillä avattavat ovetkin.

Pelkäksi puheeksi lisäosa ei kuitenkaan taivu. Toiminta vie suurimman osan ajasta, ja sitä on paljon. Tie Shadow Brokerin luolaan on kivetty niin perusvihollisilla kuin kahdella pomo-taistelulla. Toiminta on jatkuvaa ja henkeäsalpaavaa, eikä ohjainta ole mitään syytä laskea hikisistä käsistä ennen sisällön loppumista noin kolmen tunnin pelaamisen jälkeen. Shepard päätyy hetkeksi jopa   taivaalle ajoneuvon puikkoihin, joskin tämä onneksi jää lyhyeksi huviksi. Sen aikainen hahmojen välinen rupattelu on kenties lisäosan parasta antia – ainakin naispuoleisella Shepardilla.

Ei niin kuin edelliset

En keksi yhtäkään syytä miksi Mass Effect 2:n fanien ei pitäisi hankkia tätä lisäosaa. Se yhdistää ensimmäisen osan yhden pidetymmistä hahmoista jälleen Shepardin kanssa, ja antaa heille aikaa myös hienoiseen romantiikkaan. Lair of the Shadow Broker tulee myös vaikuttamaan Mass Effect 3:n draamaan joten sen pelaamisesta on todellista hyötyä.

Mass Effect 2:n ensimmäiset lisäosat eivät juuri vakuuttaneet pelaajia – ja syystäkin. Ne tuntuivat turhanpäiväisiltä pelin pitkittäjiltä vailla todellista merkitystä tarinan kannalta. Lair of the Shadow Broker on kuin synninpäästö niiden jälkeen. Se on kenties paras ladattava lisäsisältö mitä olen peleissä nähnyt, koskaan. Ja saa pelaajat odottamaan  tuskissaan sci-fi-saagan kolmatta osaa.

Ladattava Lair of the Shadow Broker maksaa Xbox 360:llä 800 MS-pistettä ja PC:llä 800 BioWare-pistettä. DLC sisältää roolipelin PS3-versioon.

 

Lisää aiheesta

Mass Effect (PC)

Mass Effect 2 (PC, Xbox 360)

Nyt, yli kaksi vuotta myöhemmin, kauan odotettu jatko-osa on viimein täällä. Paljon on muuttunut, paljon on pysynyt. Millainen onkaan lopputulos? Nostokuvaa vilkaisemalla voi jo päätellä, ettei ainakaan ihan katastrofi.

Mass Effect 2 jatkuu suurin piirtein ensimmäisen osan lopusta. Koska tarina on nojaa vahvasti ensimmäisen osan tapahtumiin, ei sen pohjustaminen ilman pieniä spoilereita ole mahdollista.

Lue myös

Assassin’s Creed Brotherhood (PC, PS3, Xbox 360)

Dragon Age 2 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Fable III (PC, Xbox 360)

Fallout: New Vegas (PC, PS3, Xbox 360)

Last Window: The Secret of Cape West (DS)

Star Wars: The Force Unleashed II (PC, PS3, Xbox 360)

WRC FIA World Rally Championship (PC, PS3, Xbox 360)