Uusimmat

Medal of Honor Allied Assault: Breakthrough (PC)

11.10.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Maineikkaan Medal of Honor -pelisarjan taru jatkuu. PC-pelaajia jo pidempään riemastuttanut Medal of Honor Allied Assault on nyt saanut toisen lisälevynsä. Jälleen kerran pelaaja lähetetään toiseen maailmansotaan, tarkemmin sanottuna Italiaan ja Pohjois-Afrikkaan. Medal of Honor Allied Assault: Breakthrough edeltänyt Spearhead oli lisälevynä pienoinen pettymys, mutta pärjääkö tämä uutukainen paremmin?

Medal of Honor Allied Assault: Breakthrough:n päähenkilönä häärii jenkkien sotakoneiston kersantti John Baker, joka on tällä kertaa se yksi mies, jota sota tuntuu kaipaavan. Pohjois-Afrikasta Sisiliaan kulkeva, ja loppujen lopuksi Italiaan päättyvä yksinpelikampanja on 11 tehtävän mittainen ja paljon erilaisia tavoitteita sisältävä. Brittivankien pelastus, laivan upottaminen, ilmatorjunnan tuhoaminen ja vastaavat tehtävät tuovat peliin teoreettista vaihtelua, mutta kuorrutuksien alla peli on itseään toistavaa räiskintää alusta loppuun. Kun kunnon tarinakin puuttuu, tuntuu pelaaminen jollainlailla päämäärättömältä. Tunnelmaa useista kentistä kuitenkin löytyy sen verran, että lisälevyn kentät jaksaa pelata läpi ilman suurempaa kyllästymisen tunnetta. Tähän osasyynä on tosin se, että keskivertopelaajakin läpäisee yksinpelikampanjan reilussa viidessä tunnissa. Pituutta yksinpelillä olisi siis saanut olla reilusti enemmän.

Eloa yksinpeliin tuovat skriptatut tapahtumat, kohtuullisen hyvin suunnitellut kentät, upea äänimaailma sekä hieman aiempaa parempi grafiikka. Skriptatut tapahtumat ja hyvät kentät ovat yksi Medal of Honor -pelisarjan tavaramerkeistä, joten tässä suhteessa ei mitään uutta auringon alla, mutta kun homma toimii niin mikäs siinä on räiskiessä. On tosin sanottava, että useiden hyvien kenttien sekaan mahtuu myös muutama täysin onneton esitys, jotka latistavat väkisinkin tunnelmaa. Silloin tällöin pelaaja päästetään myös kaahailemaan erilaisilla ajoneuvoilla, jotka tuovatkin peliin pientä lisäpotkua, mutta ajoneuvo-osuudet tuntuvat hutaisten tehdyiltä ja tämän vuoksi niiden koko potentiaalia ei ole pystytty hyödyntämään.

Moninpeliin on luotu yhdeksän uutta karttaa sekä Liberation-pelimoodi, jonka nakkina on se, että tapetut pelaajat joutuvat vankilaan odottelemaan josko joku sotatoveri tulisi vapauttamaan heidät. Peli päättyy luonnollisesti silloin, kun koko toinen tiimi on putkassa. Liberation on varsin onnistunut pelimoodi jota on hauska pelata niin kauan, kun tiimi toimii yhdessä ja ne vankilaan jäädyt toverit pyritään myös pelastamaan, eikä vain lähdetä ryntäilemään päättömänä fragien perässä.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan peli ei ole juurikaan muuttunut sitten alkuperäisen MOHAA:n. Grafiikasta on tehty hivenen nätimpää, äänimaailma on rautainen ja tekoälykin kohtalaista. Tosin tämän lisälevyn myötä vihollisten älykkyysosamäärä tuntuu ottavan yllättäen takapakkia, sillä liian usein viholliset eivät noteeraa pelaajaa ollenkaan tai tekevät täysin idioottimaisen liikkeen, jonka ansiosta vihulaiset saa tapettua helposti. Myöskään omien sotilaiden järjenjuoksussa ei ole kaikki kohdallaan. Jenkkisotilaatkin on nimittäin vallannut jonkinlainen itsemurhainto. Ampumataito on vihollisilla kuitenkin kohdallaan ja osaavat ne hakeutua suojaankin jos sille päälle sattuvat. Lievä kaksijakoisuus tekoälyssä ei vakuuta.

Kuten jo tuli todettua, edeltäjiensä tapaan myös Breakthrough:ssa on erittäin hyvin toteutettu äänimaailma. Useimmiten kuultu ääni lienee aseiden pauke, joka kaikkien aseiden kohdalla kuulostaa erittäin aidolta. Ääninäyttelijätkin ovat saaneet esitykseensä jonkinlaista intensiteettiä, joka tuo ruudun toiselle puolelle lisää sodan keskellä olemisen tunnetta. Musiikki toimii sekin erinomaisesti, vaikka sitä tässä jatko-osassa kuullaankin varsin vähän. Myös pienempiin äänimaailman yksityiskohtiin on selvästi panostettu, enkä valehtele jos sanon, että lisälevyn äänimaailma on samaa tasoa kuin alkuperäisessä MOHAA:ssa.

Yksinpelikampanjan lyhyys on Medal of Honor Allied Assaultin uusimman lisälevyn pahin puute. Pelin elinikää ei takuulla lisää myöskään se, että viholliset syntyvät aina samoihin paikkoihin ja siten toinen läpipeluu menee jo lähes ulkomuistista. Yksinpelinä Medal of Honor Allied Assault: Breakthrough on siis kertakäyttöistä hupia, eikä uusia moninpeliominaisuuksiakaan ole kovin paljon. Kyseessä on kuitenkin hieman keskivertoa parempi lisälevy, ja alle 30 euron hintainen sellainen.

— Mikko Matilainen