Uusimmat

Midtown Madness 3 (Xbox)

05.07.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Microsoftia ei juurikaan arvosteta pelijulkaisijana, mutta sillä on monta suosittua ja hyvää pelisarjaa taskussaan. Yksi on Midtown Madness, jonka kaksi ensimmäistä osaa PC:llä olivat hauskaa kaahailua pitkin ja poikin aitojen kaupunkien teitä. Midtown Madness 3 jatkaa edeltäjiensä viitoittamalla tiellä, mutta tällä kertaa Microsoftin konsolilla. Kirjoitushetkellä peli on tulossa vain Xboxille.

Pelaajalle annetaan leikkikentiksi Pariisi ja Washington, joiden nähtävyydet ovat kaikille tuttuja. Yksinpelissä mukana ovat Blitz- ja Checkpoint-kisat, sekä uusi Undercover-moodi, jossa pelaaja joutuu suorittamaan tehtäviä eri työnantajien piikkiin. Työnkuvauksiin kuuluvat mm. pizzalähetti ja limusiinin kuljettaja. Undercoverissa on pientä juonentynkää ja joissakin kisoissa joutuu kisaamaan tietokonekuskien kanssa esimerkiksi siitä, kuka jakaa lehdet nopeiten.

Silti yksinpeliin kyllästyy nopeasti. Pelattavaa on ihan mukavasti, eli 54 Undercover-tehtävää ja yhteensä 40 Blitz- ja Checkpoint-kisaa. Eliniänodote lienee kymmenen tunnin kieppeillä. Vaikeustaso on helpohko, mutta joitakin tehtäviä joutuu tahkoamaan monen monta kertaa. Autoja on mukavat 32 ja niistä noin puolet on aluksi lukittuina (moninpelissä tosin pääsee rälläilemään kaikilla). Uusia kaaroja saa avattua voittamalla kisoja tai suorittamalla tehtäviä. Ajamaan pääsee jos jonkinlaisia vempeleitä, esimerkiksi roska-autoa, poliisikaaraa, linja-autoa ja Viperiä. Kuvakulmia on kaksi etupuskurista ja kaksi auton takaa.

Kontrollit ovat hyvät, vaikka ajotuntuma on ehkä turhankin arcade. Autot kaartavat puolelta toiselle todella epärealistisella vauhdilla, mutta toisaalta tällainen sopii Midtownin meininkiin ihan hyvin. Menopelit saavat vaurioita törmäyksistä, mutta kolhut ja irronneet pellit eivät vaikuta ajettavuuteen. Kaupungeissa on mukava irrotella ja kyltit sun muut lakoavat nätisti. Puidenkin läpi pystyy ajamaan, mutta korkeat sähkötolpat sentään pysäyttävät auton menon.

Grafiikka on hyvää, mutta ei erikoista. Piirtoetäisyys on pitkä, tavaraa on ruudulla paljon, eikä peli nyi yksinpelissä lainkaan. Latausajat ovat lyhyehköt, noin kymmenen sekuntia kisasta riippuen. Ääniefektit ja -näyttely ovat kohtuullista kuunneltavaa, eikä musiikeissakaan vikaa ole. Tunnelmaa saa luotua omilla biiseillä, ja oma 80-luvun rock-kokoelma nosti tunnelman kattoon. Valitettavasti biisejä ei itse voi manuaalisesti vaihtaa, vaan pelaaja on täysin arvan varassa.

Moninpeli on Midtown Madness 3:n suola. Kaksinpeli on kuitenkin jätetty puolitiehen, eikä kahdelle pelaajalle anneta kuin Cruise- ja Checkpoint-moodit, jotka ovat tylsiä. Xbox Livessä mälläily pääsee oikeuksiinsa ja myös System link -tuki on mukana. Maksimissaan pelaajia voi olla kahdeksan, mikä riittää hienosti. Yksinpeliä pelatessaan voi olla kirjautuneena Liveen, mikä on mukava lisä. Samaa ideaa on käytetty Moto GP2:ssakin onnistuneesti. Tärkeimpiä asetuksia pääsee muokkaamaan helposti, enkä keksinyt säädöissä puutteita.

Moninpelimoodeja on kuusi: Cruise, Checkpoint, Capture the gold, Tag, Hunter ja Stayaway. Ylivoimaisesti suosituin moodi on Hunter, jossa poliisit jahtaavat muita kaaroja, jotka yksitellen joutuvat kiinninapatuiksi. Myös pelkkä kruisailu on yllättävän suosittua ja toki myös hauskaa. Kullankaappaus on simppeliä kisailua kullasta ja erittäin hauskaa sellaista. Tag, Hunter ja Stayaway ovat modifikaatioita Hunterista, eli kaikissa niissä joku jahtaa tai pakenee toisia. Moninpelissä kaduilla ei ole jalankulkijoita, mikä tekee kaupungeista hieman autioita, mutta useamman pelaajan koitoksissa autonruoan puuttumista tuskin huomaa. Pelin valikot ovat helppokäyttöiset ja myös Live-menut on tehty hyvin. Ajon aikana pelissä olevat pelaajat ja heidän pisteensä näkee kätevästi ruudun vasemmalta puolelta. Myös puhuvan pelaajan tunnistaa, vaikka ei yhtä helposti kuin olisi toivonut.

Midtown Madness 3 on mainio peli, joka pääsee oikeuksiinsa vasta Xbox Livessä. Yksinpeli käy puuduttavaksi pitemmän päälle, mutta Livessä peli on ensikosketuksen perusteella erittäin hauskaa. Pelin idea tai toteutus ei ole liiemmälti muuttunut aiemmista PC-peleistä, joten niihin tutustuneille on luvassa ”sitä samaa vanhaa”. Xbox Liven jo hankkineille Midtown Madness 3 on yksi hyvä vaihtoehto lisää nopeasti kasvavaan pelivalikoimaan.

Joel Kinnunen