Uusimmat

Might & Magic X: Legacy -ennakko (PC)

21.08.2013 15:00 Eric Hartin

Tekijä: Limbic Entertainment
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: PC
Tulossa:PC
Julkaisu: 2014 alussa
Pelin kotisivu:http://might-and-magic.ubi.com
Testaaja: Eric Hartin

 

Jos Heroes of Might and Magicillä oli pitkää taukoa, sen emosarja Might and Magicin tilanne on ollut melkeinpä toivoton. Edellisestä pelistä on jo 11 vuotta aikaa.

Pitkän odotuksen jälkeen Ubisoft yllättää: Might and Magic sai kun saikin jatko-osan ja vielä sellaisen, joka kunnioittaa sarjan vanhempia pelejä.

Might and Magic X: Legacy sijoittuu Ashanin maailmaan. Siis siihen samaan maailmaan, mihin Ubisoftin julkaisemat Heroes of Might and Magic V ja oudosti nimeään vaihtanut Might and Magic Heroes VI myös sijoittuvat. Tämä on lähinnä minimaalinen yksityiskohta, sillä tarina on sitä perusfantasiahuttua, johon moni roolipelejä pelaava on tottunut. Tiivistetty versio on, että pelaaja ohjastaa joukkoa seikkailijoita, joiden tarina kietoutuu johonkin paljon suurempaan ja kohta panokset ovatkin sitten kertaluokkaa korkeammat. Tiedättehän.

Hahmonluonti on suhteellisen simppeli toimenpide. Valitaan rotu ja hahmoluokka, sitten läimitään kourallinen pisteitä haluttuihin taitoihin. Siinä se. Ulkoasuja ja äännähtelyjä on valittavissa käytännössä vain yhden käden sormilla laskettava määrä per rotu- ja sukupuoliyhdistelmä, mikä on jokseenkin valitettavaa. Näin luodaan neljän hahmon iskuryhmä, joka on suunniteltu kohtaamaan kaikki maailman pahat.

Se vanha tuttu tarina

Lyhyen introanimaation jälkeen pelaaja päästetään rellestämään Sorpigalin kaupunkiin. Se on suhteellisen iso paikka ja sieltä löytyy vähän kaikenlaista tehtävää ja puuhasteltavaa. Mikä tärkeintä, se kannattaa oikeasti nuohota läpi, sillä Might and Magic X ei suoraan kerro esimerkiksi kauppiaiden tai kaupungin tärkeimpien maamerkkien sijainteja. Esimerkiksi haarniskoja myyvän ja korjaavan miekkosen etsimiseen meni pienoinen hetki.

Paikkojen nuohoaminen ei ole muuten yksiselitteisen helppoa hommaa sekään. Peli on lähtökohtaisesti vuoropohjainen: jokainen askel edistää kelloa tietyn määrän. Kun kello on käynyt tarpeeksi pitkään,  seikkailijaporukka käy uniseksi. Levätä voi vaikka siltä istumalta, mutta kaupungissa se ei välttämättä aina onnistu, sillä vartija voi tulla potkimaan porukan lähimpään majataloon. Toisaalta Sorpigalin kaupungissa itsessään voi löytää jättiläishämähäkkejä mitä yllättävimmistä paikoista. Seikkailijan elämä ei ole helppoa.

Neljän luodun hahmon lisäksi joukkioon saa mukaan myös kaksi muuta NPC-hahmoa. Oudosti nämä NPC:t eivät osallistu taisteluihin ollenkaan. Sen sijaan ne muuttavat asioita taisteluiden ulkopuolella. Jotkut kavereista kasvattavat repun kokoa, toiset vähentävät vihollisten näköetäisyyttä. Varsinainen interaktio moisten hahmojen kanssa on kuitenkin suhteellisen vähäistä.

Kun lähimmästä killasta saa haettua tehtävän ja kaikki tarvittavat tavarat ovat mukana, pääsee viimein itse toimintaan. Might & Magic X on suhteellisen uskollinen 80- ja 90-luvun veljilleen. Jokainen toiminto vie yhden vuoron ja taktikointi kannattaa, sillä vastukset pistävät hyvin kampoihin jo ihan seikkailun alkupuolella. Perus rivivihupartionkin jälkeen joutui hakemaan troppia ja lepoa Sorpigalin puolelta, sillä maantierosvot ja jättihämähäkit iskevät joskus sellaisella tarmolla, että oikein hirvittää. Päällisin puolin yksinkertainen taistelujärjestelmä vaatii silti taktikointia, sillä etäisyydellä ja suunnalla on paljonkin väliä.

Väriä ainakin piisaa

Graafisesti ennakkoversio ei ole aivan sitä huipputasoa; yksityiskohtien määrästä saa suhteellisen hyvin selville esimerkiksi sen, mikä on pelattavaa aluetta ja mikä vain koristetta. Se, mikä teknisessä taituruudessa menetetään, korvataan silkalla alueiden värikkyydellä. Jopa peruskellariluolasto on värikkäämpi kuin mitä moiselta olettaisi.

Vanhan koulukunnan luolastorymiämisiä ei olla Legend of Grimrockin lisäksi paljon nähty, joten Might & Magic X vaikuttaa loistavalta lisäykseltä genreen. Lopullista versiota saa tosin odottaa vielä jonkin aikaa, sillä täysversion julkaisua suunnitellaan vasta ensi vuoden alkuun.

 

Lisää aiheesta

Might & Magic X: Legacy –ensikosketus – wanhan koulun ropeilua

Lue myös

Pikmin 3 (Wii U)

Animal Crossing: New Leaf (3DS)

Mario & Luigi: Dream Team Bros (3DS)

Papers, Please (Mac, PC)