Uusimmat

Mortal Kombat: Armageddon (Wii)

24.08.2007 18:52 Tero Lehtiniemi

Tarpeettomalla verellä mässäilyn ja liioitellun väkivallan pioneerina jo toistakymmentä vuotta toiminut Mortal Kombat -tappelupelisarjan tuorein, Armageddon-lisänimellä kulkeva osa on vihdoin saatu myös Wiille. Taipuvatko Wiin ohjaimet myös aiheettoman väkivallan käsikassaraksi, vai joutuuko pelaaja pakonomaisesti hapuilemaan pöytälaatikosta GameCube-ohjaimia?

Mortal Kombateilla on aina ollut erikoispaikka sydämessäni. Lähes jokaista tappelupeliä pelatessa tulee väistämättäkin eteen tilanne, jossai drunken-butterfly-koala-mikälie -tyyliään esittelevä ärsyttävä partajeesus tekisi mieli tempaista lekalla jorpakkoon. MK-sarjassa se kaikeksi onneksi on nykyään mahdollista. Lisäksi samaiselta äijältä voi halutessaan myös repiä selkärangan irti, syödä pään tai tehdä lähestulkoon mitä tahansa muuta ah-niin veristä ja tarpeetonta.

Periaatteessa Mortal Kombat: Armageddon on juuri se sama peli, mikä julkaistiin vajaa vuosi sitten Playstation 2:lle ja Xboxille. Wii-kokemusta on vielä pönkitetty yhdellä lisähahmolla ja uudella erilaisella kontrollijärjestelmällä. Maailmanlopun merkeissä aloittava Armegeddon tarjoaa koko MK-historian suurimman taistelijakaartin yli kuudellakymmenellä soturilla, ja lähes kaikki näistä ovat samantien käytössä.

Jo aikaa vallalla olleen trendin mukaan tappelupeliä ei pukata enää markkinoille pelkän kälyisen tarinamoodin ja arcade-osion yhdistelmänä, vaan on soveliaampaa että näiden sinänsä tarpeellisten ja välttämättömien osien lisäksi pakettiin ympätään jotain enemmän tai vähemmän laadukkaita minipelejä. Armageddonissa näiden virkaa hoitavat jo Deadly Alliance -osassa ensimmäistä kertaa esitelty Konquest-seikkailupeli ja Mario Kartin pimeämpi, synkempi ja verisempi versio Motor Kombat.

Tuomiopäivä

Armageddonia voidaan pitää tietyntyyppisenä läpileikkauksena MK-sarjan historiasta, sillä se tarjoaa tavalla tai toisella pelattavaksi käytännössä kaikki pelisarjassa koskaan nähdyt taistelijat. Valitettavasti iso osa näistä kärsii suoranaisesta persoonallisuuden puutteesta ja jää sekä yhdentekeviksi että mielenkiinnottomiksi. Sarjan alkuosista tuttu ydinjoukko vain yksinkertaisesti kiinnostaa enemmän.

Suurimman hatunnoston Armageddon ansaitsee Konquest-osiostaan. Siinä missä Deadly Alliancen Konquest oli lähinnä eri hahmojen harjoitusosio, ja Deceptionin vain yksinkertaisesti turha, puuduttava ja pitkävetäinen, on Armageddonin vastaavassa oikeasti ideaa. Tämä on hyvä juttu jo siksi, että Konquestin pelaaminen on edellytys monille avattavilla salaisuuksille, kuten hahmojen vaihtoehtoisille asukokonaisuuksille.

Itse tappelu on samaa vanhaa tuttua Mortal Kombattia, joskin sitä on yksinkertaistettu niin, että kolmen eri taistelutyylin sijasta hahmoilla on enää vain kaksi. Mortal Kombatin erikoisuutena voidaan pitää erän lopussa koittavaa Fatality-iskua, jossa voitokas osapuoli saa antaa hävinnelle viimeisen niitin. Näitä lopetusliikkeitä on jokaisella hahmolla useita, ja niille jokaiselle on ominaista jopa surkuhupaisuuksiin vedetty raakuus. Tappelun tuoksinnassa riittävän voimakas isku voi  lennättää vastustajaa pitkänkin matkaa, ja kentästä riippuen pesäpalloksi muuttunut biomassa päätyy esimerkiksi areenan alempaan kerrokseen tai taiston välittömästi päättävään liekkimereen.

Wii-version erikoisherkut tosiaan rajoittuvat yhteen ylimääräiseen hahmoon ja peukaloiden jaksamista testaavaan Endurance-pelitilaan. Wiin omia kontrollereita hyödynnetään tiettyjen erikoisliikkeiden kanssa, mutta tiukoissa tilanteissaa niiden suorittaminen ohjainta kääntelemällä ja vääntelemällä on vain yksinkertaisesti mahdotonta. Onneksi tarjolla on myös mahdollisuus pelata peliä Classic- tai GameCube-ohjaimella.

Armageddon on helposti MK-sarjan pitkästä aikaa vakuuttavin osa, erityisesti jos yksi, kaksi tai jopa kaikki aiemmat osat ovat syystä tai toiseesta jääneet kokematta. Taistelijoita on hirvittävä määrä, ja mätkintää piristävät minipelit kerrankin laadukkaita. Wii-kontrollit ovat omalta osaltaan hienoinen pettymys, mutta eivät suinkaan hankaloita pelaamista. Ne vain jäävät puoliturhaksi koristeeksi.

 

Tekijä: JGI Entertainment
Julkaisija: Midway Games
Testattu: Wii
Saatavilla: Wii, PlayStation 2, Xbox
Pelaajia: 1-2 (1-4 Motor Kombat)
Pelin kotisivu: http://mkarmageddon.com/

 

Lue lisää eDomesta

God of War II (PS2)

Haastattelussa Ed Boon

Jonathan ”Fatal1ty” Wendel – ammattina pelaaminen

Legend of the Dragon (PS2, Wii)

Mortal Kombat: Deception (GC, PS2, Xbox)

Mortal Kombat: Shaolin Monks (PS2, Xbox)

Ninja Gaiden Sigma (PS3)

OMF: Battlegrounds – Robotit Areenalla

Sony ja Midway tuovat PS3:lle ladattavia klassikoita

Tao Feng: Fist of the Lotus (Xbox)

Tenchu: Dark Secret (DS)

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi

Xbox Live Arcade – pikkupelien paratiisi osa 2