UUSIMMAT

Mount & Blade: With Fire & Sword (PC)

24.05.2011 14:40 | Lasse Haverinen

Tekijä: TaleWorlds Entertainment
Julkaisija: Paradox Interactive
Testattu: PC Windows 7 64bit, AMD X4 955, 8 Gt muistia, Radeon 4870
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP/Vista/Windows 7, Prosessori 2,1 GHz tai suurempi, 1,2Gt muistia, 900 Mt levytilaa, 128 Mt 3D-näytönohjain,
Pelaajia: 1-n
Pelin kotisivu: http://www.taleworlds.com/
Arvostelija: Lasse Haverinen

 

Muutama vuosi sitten julkaistu indiepeli Mount & Blade ei ollut mikään suuren yleisön hitti, mutta keräsi kuitenkin riittävästi pelin ostaneita faneja, jotta kehitystyö saattoi jatkua. Seuraava askel oli moninpeliin keskittyvä Warband.

Nyt on vuorossa itsenäinen lisäri With Fire & Sword, joka siirtää hurmeisen hevostelun Caladrian fantasiamaailmasta 1700-luvun Itä-Eurooppaan. Toisena suurena uudistuksena ovat tuliaseet ja Warbandin tapaan myös moninpeli onnistuu.

Tsk tsk, hauska tappaa vanha tuttu

Vanha Calardian maailma oli vähän tylsä, joten pelimaailman vaihto Itä-Eurooppaan on ihan hyvä veto. Mielikuvitusvaltioiden sijaan maailmaa hallitsevat nyt Ruotsin kuningaskunta, Moskovan tsaarikunta, Krimin kaanikunta, Puolan tasavalta ja Kasakoiden hetmanaatti. Pelikartalta löytyy tuttuja kaupunkeja, kuten Moskova, Riika, Bratislava ja niin edelleen.

Aiemissa Mount & Bladen arvosteluissa mainitut hyvät ja huonot puolet ovat yhä läsnä. Kaikkea on kuitenkin potkaistu pari pykälää parempaan suuntaan. Erilaisia kylille ja merkkihenkilöille suoritettavia rutiinitehtäviä tehdään yhä kyllästymiseen asti, erityisesti alussa. Onneksi tehtävätyyppejä on tullut lisää.

Parannuksista huolimatta indiepelin tuoksu on vahvasti läsnä. Kaupungit ja linnakkeet ovat pitkälti toistensa kopioita ja suurin ero on niissä myytävissä kauppatavaroissa ja varusteissa. Samat tavernat ja pormestarit löytyvät kaikkialta. Yksi huonoimmista puolista on keskustelu muiden hahmojen kanssa, jotka tuntuvat lähinnä repliikkejä lukevilta pahviukoilta.

Julkaisijan sivujen mukaan pelissä pitäisi olla myös jokin syvempi tarina, mutta täytyy sanoa tarinankuljetuksen olevan ala-arvoista, sillä muutaman kymmenen tunnin peliajan jälkeen siitä ei näkynyt vielä jälkeäkään.

Pökkelömäiset henkilöhahmot ja toisiaan toistavat tavernat ovat pikkujuttuja, sillä taistelu ja oman possen kehittäminen on mitä parhainta hupia! Viihdyin hyvin johtaessani lähes sataa palkkamiekkaa koitoksesta toiseen enkä äkkiseltään keksi ainoatakaan toista peliä, jossa olisi mahdollisuus samaan.

Hevonen, hevonen, valtakunta hevosesta!

Mount & Bladen nimi on siinä mielessä erittäin osuva, että pelissä on tehty hevostelu ja teräaseilla taistelu paremmin kuin missään muussa pelissä. Peitsi tanaan ja sotaratsu täyteen laukkaan, niin siinä tanner tömisee ja jalkamiehiä kaatuu. Miekka kädessä lyönti vasemmalta lähtee huiskaisemalla hiirellä vasemmalle ja sama oikealta. Näin esimerkiksi hevosen selästä on mitä luonnollisinta huitoa eri puolilla olevia vastustajia. Miksi näin loistavaa systeemiä ei ole muissa peleissä?

Aiemmin ratsastelu oli turvallista niin kauan, kun piti hevosensa liikkeessä ja päällä oli kunnollinen haarniska. Nyt jopa maantierosvot kantavat kunniattomia tuliluikkuja, jotka ovat epätarkkoja, mutta osuessaan vaarallisia. Monesti käykin niin, että jostain napsahtaa kaukaa ammuttu kuula ja pelaaja on laakista pois pelistä. Tuliaseet ovat tehokkaita, mutta hitaita ladata, joten hutilaukauksen jälkeen on hyvä tilaisuus uida vastustajan liiveihin.

Jousiaseita käyttävät enää Krimin kaanikunnan joukot, joiden nopeasti ampuvat hevosmiehet ovat silti vaarallisia vastustajia erityisesti heikommin suojattuja joukkoja vastaan. Tuliaseiden lataaminen kestää niin kauan, että jousella ampuu ainakin viisi laukausta siinä missä musketilla tai pistoolilla kerran. Harmi ettei omia joukkoja voi komentaa porrastettuihin ampumarivistöihin, vaan ainoastaan yhteen riviin. Sekin riittää peruskahakoihin, mutta olisihan se hienoa komentaa miehet kolmiriviin ja ampumaan portaittain vasta, kun vastustajan silmänvalkuaiset näkyvät.

Tuliaseiden lisäksi mukana on jonkinlaisia heitettäviä kraanaatteja, mutta ne tuntuvat olevan enemmän kuriositeetti kuin tehokas ase taistelukentällä.

Kimppakivaa

Moninpeli on käytännössä sama kuin Warbandissa. Se toimii sutjakasti ja samalla serverillä voi olla maksimissaan jopa yli 200 pelaajaa. Yleensä kouralliselta servereiltä löytyy kuitenkin kymmeniä eikä satoja pelaajia.

Pelimuotoina ovat tutut joukkuepohjaiset mätöt ja linnanvaltaus. Varusteet hankitaan Counter-Strike -tyyppisesti onnistumisista saatavilla pelimerkeillä. Yleisillä servereillä meininki on aika villiä eikä tiimityötä paljoa näy. Voisin kuvitella, että privaattiservereillä tuliaseita käytetään johdetusti osastoista. Tuliaseiden tasapainotus toimii moninpelissä yhtä hyvin kuin yksinpelissäkin, eikä mikään hahmotyyppi tai varuste ole dominoiva.

Mount & Blade: With Fire & Sword on puutteistaan huolimatta erinomainen peli ja ehdottomasti yksi mieleenpainuvimmista pelikokemuksista. Nettikaupoissa peliä myydään yleisesti hintaan 14,99€, joten eipä sitä ole hinnalla pilattu. Aktiivinen pelaajayhteisö on tahkonnut melkoisen määrän lisäsisältöä aiempiin versioihin, enkä näe mitään syytä, miksei sama toistuisi myös tämän tuoreimman painoksen kanssa.

 

Toinen mielipide

Mainittakoon tässä lyhyesti, että pelailin With Fire & Swordin ennakkoversiota – ja tykkäsin hirmuisesti. Niinkin paljon, että pituudeltaan rajoitettu ennakkoversio tuli pelattua läpi kahteen tai kolmeen kertaan. Ihan vain siksi, että se oli toisaalta edelleen virkeän kivaa ja nautinnollista Mount & Blade -seikkailua ratsastelulla, strategialla ja taistelemisella väritettynä, toisaalta Euroopan historiaan sijoittuminen toi peluuseen ihan uutta fiilistä. Todellisten tapahtumapaikkojen keskellä toikkarointi oli jollain tapaa kivempaa ja jännittävämpää kuin geneerisessä fantasiamaailmassa seikkaileminen. Ja mahdollisuus värväytyä Ruotsin kuninkaan joukkoihin oli isänmaalliselle soturille hieno juttu. Ruotsi suureksi!

Jukka O. Kauppinen

 

Lisää aiheesta

Mount & Blade: Warband (PC)

Mount & Blade: Warband ei uudista peliä niin paljon, että sen avuilla hankkisi juurikaan uusia faneja. Uusia ominaisuuksia ei tarjoilla myöskään tarpeeksi, jotta yksin pelaavien kannattaisi lyödä euroja pöytään. Moninpeliä kaivanneille lisälevy on sen sijaan rajoittuneisuudestaan huolimatta pakkohankinta.

Mount & Blade 1.0 (PC)

Mount & Blade sijoittuu feodaaliajan Euroopan henkeä huokuvaan Caldorian fantasiamaailmaan, jota piinaavat rosvojen lisäksi eri kuningaskuntien väliset nahinat ja jopa laajamittaiset sodat. Pikaisen hahmonluonnin jälkeen pelaajan sankari paiskataan uunona keskelle tätä sekamelskaa vailla kunnon tietoa siitä mitä pitäisi tehdä.

Lue myös

Deus Ex: Human Revolution -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Dungeon Siege 3 -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Emergency 2012 (PC)

Fable 3 Traitor’s Keep DLC (PC, Xbox 360)

Fallout: New Vegas Honest Hearts DLC (PC, PS3, Xbox 360)

IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (PC)

Tiger Woods PGA Tour 12 (PS3, Wii, Xbox 360)

 

Keskustelu

”Oikeasti. Tekin? Oletteko nyt IHAN VARMOJA tuosta? Ymmärrän että Steam mokailee, mutta olettais että… En edes kerro kuka sen teki, joudutte itse googlettamaan.”

Pelin kotelossa lukee Taleworlds Entertainment.
Teos esitellään Taleworldsin saitilla.
Pelin esitteissä kerrotaan kehittäjäksi Taleworlds.
Julkaisijan tuotesivuilla, julkaisijan omassa verkkokaupassa sekä Steamissä kerrotaan kehittäjäksi Taleworlds.

Dunno. Jos joka paikassa, myös julkaisijan itsensä mukaan, kehittäjäksi on merkitty Taleworlds, niin enköhän minäkin sen kehittäjäksi kirjaa.

tv,
jok

”Rahan tekeminen tuntuu tuskallisemmalta kuin Warbandissä, ehkä tosin vain siitä syystä että kaikki maksaa enemmän ja sotilaita kaatuu tasaiseen tahtiin taisteluissa. Areenat sun muut on myöskin jätetty pois, tosin ihan ymmärrettävästä syystä. Nyt sitä ei auta kuin tehdä tehtäviä, yrittää tehdä kauppaa tai lahdata rosmoja ja rukoilla että arpaonni suosii ja saat enemmän rahaa taistelusta kuin mitä kuluu uusien sotilaiden värväämiseen kuolleiden tilalle.”

Palkkaa karavaani kuskaamaan kamaa kartan etelälaidasta pohjoislaidalle. Velvet (tjsp) oli aika hyvä rahanlähde. Hyvästä satsista pystyi saamaan jopa 100k per keikka ja nopeutetulla kartalla juoksulla siihen ei mene kuin jokunen sekuntti. Tosin kaupankäyntilupa maksaa jonkun kymmenen tuhatta. Lisäinfoa esim. Steamin tai Taleworldsin forumeilla.

”Tekijä: TaleWordls Entertainment”

Oikeasti. Tekin? Oletteko nyt IHAN VARMOJA tuosta? Ymmärrän että Steam mokailee, mutta olettais että… Ihan sama. (Ettekä edes kirjoittaneet sitä oikein.) En edes kerro kuka sen teki, joudutte itse googlettamaan.

Olen siis asiasta hieman herkkä, koska yksi suurimpai PR-ongelmia tälle tuotteelle on se, että sitä luullaan monesti Warbandin seuraajaksi, vaikka kyseessä on ulkopuolisen firman tekemän modin kaupallinen päivitys Warband-enginelle fanien toiveesta.

Pelin suurin ongelma on minun mielestäni tasapainotuksessa. Kuten arvostelussa mainittiinkin musketit ovat äärimmäisen tehokkaita (Laaki ja vainaa) mutta epätarkkoja, mutta tämä epätarkkuus tuntuu olevan vain pelaajan ongelma. Pelaajan on aivan turha sihdata kaukana räiskiviä vihollisia, niihin ei osu ei sitten edes tuurilla, mutta ne kyllä osuvat sinuun. Myös jostain oudosta syystä omat miehet ryntäävät sokeasti räiskivien vihollisten kimppuun miekat kädessä ja kaviot kopisten vaikka niiltä löytyykin musketit selästä. Vain pelkästään musketeilla varustetut sotilaat tuntuvat toimivan niin kuin pitää, tosin tietokoneella ei tunnu olevan mitään ongelmia pitää sotilaitaan räiskimässä ja vaihtaa miekkoihin pelaajan tullessa lähelle.

Viimeksi tänään minä hävisin kymmenelle bandiitille minun neljälläkymmenellä ratsusotilaalla ihan vaan puhtaasti siitä syystä etteivät ne uunot osanneet ottaa muskettia selästä. Hold this position! ja Fire at will! seurauksena oli että ratsusotilaat tapittivat kiltisti mäenpäällä ottaen osumaa ja katsoen kun minä ratsastin sivustaan parin jalkaväen sotilaan kanssa, ja sitten kun huomasin etteivät ne idiootit mitään tee niin olikin jo liian myöhäistä.

Muita ongelmia on esim. vain mercenary campeistä ostetut sotilaat saavat kokemusta, kaupungeista värvätyt eivät. Karavaanit on ideana hieno, mutta jostain syystä kun tiedustelet trading kyvyllä että mitä kaupungista kannattaisi ostaa ja minne myydä, niin niitä tavaroita ei koskaan löydy siitä kaupungista. Tavaroiden vaihteluväli on muutenkin ällistyttävä, ei kannata luulla että vilkkaasti liikennöidyistä kaupungeista tai merenranta kaupungeista löytyisi hyvin ostettavaa. Toisaalta taas keskellä metsää olevasta ruppukaupungista voi löytyi mielin määrin mitä eksoottisempia tuotteita.

Rahan tekeminen tuntuu tuskallisemmalta kuin Warbandissä, ehkä tosin vain siitä syystä että kaikki maksaa enemmän ja sotilaita kaatuu tasaiseen tahtiin taisteluissa. Areenat sun muut on myöskin jätetty pois, tosin ihan ymmärrettävästä syystä. Nyt sitä ei auta kuin tehdä tehtäviä, yrittää tehdä kauppaa tai lahdata rosmoja ja rukoilla että arpaonni suosii ja saat enemmän rahaa taistelusta kuin mitä kuluu uusien sotilaiden värväämiseen kuolleiden tilalle.

Älkää nyt käsittäkö väärin, ei peli huono ole. Siinä on loistavasti potentiaalia päästä Warbandin tasolle ja ehkä ylittää se. Sitä ennen minä kuitenkin pitäydyn Warbandissä.

Party tilassa joukot voi jakaa omiin ryppäisiinsä jotka sitten saakin aseteltua ampumariveihin. tätä systeemi on hieman hankala ja itseäni jäi jotenkin harmittamaan ettei hahmojen maganeroinnista taisteluissa taikka sen ulkopuolella tunnu olevan todellista hyötyä.

Muropaketin uusimmat