Uusimmat

Myst (DS)

01.07.2009 14:40 Markus Muhin

Myst kuuluu PC:n pitkäikäisimpiin ja tunnetuimpiin seikkailupelisarjoihin. Jo 16 vuoden ikään ehtinyt sarja on ihastuttanut pelaajia vaikuttavilla, seesteisillä maailmoillaan sekä musiikillaan, mutta toisinaan myös turhauttanut kinkkisillä pulmillaan.

1993 ilmestyneen ensimmäisen Mystin jälkeen pelistä on tehty versiot lukuisille eri alustoille, mukaan lukien ensimmäinen PlayStation ja Segan Saturn. Tuorein konversio klassikosta ilmestyi Nintendo DS:lle, joka on Wiin ohella osoittautunut otolliseksi alustaksi seikkailupeleille.

 

Autiolla saarella

Pelin alussa ei juonta ihmeemmin pohjusteta salaperäistä, unenomaista monologia lukuun ottamatta. Pelaaja aloittaa puhtaalta pohjalta pienen, autiolta vaikuttavan saaren laiturilta. Vaikka eläviä olentoja ei saarelta tunnu löytyvän, paikka on täynnä outoja rakennuksia sekä niiden sisältä löytyviä vielä oudompia laitteita ja vempeleitä. Juoneen liittyviä tarinoita ja päiväkirjamerkintöjä voi lueskella eräästä rakennuksesta löytyvän kirjahyllyn opuksista.

Myst on ensimmäisestä persoonasta kuvattu seikkailu, jossa ympäristöä tutkitaan tuttuun tyyliin klikkaamalla näkymää 360 asteen kulmissa. PC:llä hiirellä hoidettu ohjaus on siirretty sellaisenaan DS:lle, ja ohjaimena toimii nyt luonnollisesti kosketuskynä. Suurin osa Mystistä kuluukin alanäyttöä kynällä napautellessa. Kahta näyttöä ei yhtäaikaa tule usein käytettyä, paitsi esimerkiksi kirjaa lukiessa, jolloin suurennuslasilla tarkasteltava sivu suurentuu ylänäytölle.

Pimeä maailma

DS-Mystin suurimmaksi heikkoudeksi osoittautuu juuri näyttö. Taitavassa konversiossa seikkailu olisi osattu suhteuttaa kahden näytön liittymään, mutta nyt alunperin PC:n monitorille suunniteltu peli näyttää ja tuntuu epämiellyttävän ahtaalta sullottuna käsikonsolin kosketusruudulle. Myös valaistuksesta on karsittu, tai sitten pieni näyttö aiheuttaa pimeyden, sillä yksityiskohdat jäävät usein ruudulla pimentoon ja pelaajan pitää pinnistellä hahmottaakseen ympäristöä.

Kosketusnäytön hyödyntämistä tai käyttöliittymää yleensäkään ei ole mietitty. Edes liikkumisen olisi voinut hyvin hoitaa ristiohjaimella, mutta nyt näppäimiä ei hyödynnetä ollenkaan. Kosketusnäytön jatkuva naputteleminen kyllästyttää pian hankaluudellaan ja epäkäytännöllisyydellään, sillä kosketusliittymää ei ole hiottu kovinkaan tarkaksi.

Kyseessä onkin toivottoman puolitiehen jätetty, viimeistelemätön konversio. Se on hyvä esimerkki pelistä joka on suoraan sullottu toisenlaiselle alustalle miettimättä lainkaan sen ominaisuuksien hyödyntämismahdollisuuksia tai erilaista käyttöliittymää. Mystistä kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti hankkia alkuperäinen versio PC:lle tai Macille.

Seikkailujen viikko jatkuu näin tasaiseen tahtiin, uusia ja vanhoja pelejä esitellen. Mitä seuraavaksi?

 

Julkaisija: Midway
Kehittäjä: Cyan Worlds
Saatavilla: Nintendo DS
Testattu: Nintendo DS
Pelin kotisivut: http://mystworlds.ubi.com
Markus Muhin

 

Lisää seikkailuja

Coraline (DS, PS2, Wii)

Neverwinter Nights 2: Mysteries of Westgate (PC)

Runaway: The Dream of the Turtle (DS)

Tales of Vesperia (360)

Two Worlds (360)

Lue myös

Bionic Commando (PS3, 360)

Trine -ennakko (PC, PS3, 360)

Wheelman (PC, PS3, 360)