Uusimmat

Naruto: Broken Bond (360)

28.01.2009 14:30 Petteri Kaakinen

Naruto-pelejä tuntuu nykyään pursuavan joka tuutista. Yleensä kehityksestä on vastannut Namco Bandai tai heidän värväämänsä japanilainen kehittäjä, mutta pelisarjan menestys ei ole jäänyt huomaamatta länsimaisiltakaan kehittäjiltä. Ubisoft hankki ensimmäisenä länsimaisena julkaisijana oikeudet kehittää Naruto-pelejä, mikä johti vuonna 2007 julkaistuun Rise of a Ninja -peliin Xbox 360:llä. Vaikka se oli monilta osin ihan laadukas teos, se viimeinen silaus jäi puuttumaan.

Tuore Broken Bond on suoraa jatkoa Rise of a Ninjalle ja se esittelee liudan uudistuksia, mutta ei silti vielä liity parhaimpien toimintaseikkailujen joukkoon.

Ystävyyden alku ja loppu

Tarina alkaa töksähtävän suoraan siitä mihin edellinen peli töksähtävästi loppui. Konoha-kylä on edelleen hyökkäyksen alla, mutta se pahin alkaa jo olla ohi. Kunhan alkukahinat saadaan päätökseen, kylä onkin taas turvassa. Peli seuraa animen juonta orjallisesti, joskin pelin pitkittämiseksi seurataan välillä myös lähdeteokseen kuulumattomia sivupolkuja, joiden laatu voisi olla huomattavasti parempikin. 

Vaikka juoni päättyy ystävyyden kannalta ikävään kohtaan, tiimipeli Naruton kavereiden kanssa on pelattavuuden kannalta tärkein uudistus, jonka Broken Bond esittelee. Muuten Broken Bond ei eroa pääpiirteiltään edeltäjästään juuri ollenkaan. Pelaaja ottaa vastaan erilaisia tehtäviä, jotka lähettävät sankarimme seikkailemaan pelin maisemissa. Tehtävien aikana kerätään turhankin paljon turhanpäiväisiä tavaroita, kisataan kelloa vastaan erilaisissa tilanteissa ja taistellaan hieman liiankin usein geneerisiä rosvoja vastaan. Välillä vastaan asettuu vahvempiakin ninjoja.

Tällä kertaa tehtävät hoidetaan kuitenkin ystävien kanssa. Ne auttavat niin ympäristön ansojen kiertämisessä kuin myös pulmien ratkaisussa ja jopa taisteluissakin. Tiimin muut jäsenet pääsevät omilla erikoiskyvyillään paikkoihin, joihin Narutolla ei yksin pääsisi. Taisteluissa on mahdollisuus tehdä yhteistyöhyökkäyksiä ja vaihtaa taistelun tiimellyksessä toiseen hahmoon helposti napin painalluksella.

Tässäkään Naruto-pelissä ei sinänsä ole mitään hirveän suuria vikoja, kuten surkeasti toimiva kamera tai kankeat kontrollit, mutta siltikin tästä jää vain uupumaan se jokin, joka nostaisi kokemuksen uudelle tasolle. Tämä on ihan siedettävän hyvää tasoa lähes jokaiselta osa-alueeltaan, muttei erinomainen oikein millään. Taistelut ovat edelleen parin tehokkaan kombon toistamista eikä hahmojen välillä ole riittävästi eroa taistelutyylien suhteen. Tehtävärakenteessa toistuvat samat kaavat läpi pelin. Tiimityöskentelykään ei lopulta lisää peliin mitään erikoista. Seikkailukin tuntuu melko rajoittuneelta, koska pelissä pyöritään pitkiä aikoja samoilla alueilla ennen kuin siirrytään eteenpäin.

Broken Bond tarjoaa edeltäjänsä tavoin moninpelinkin, mutta sen hohto katoaa yksinpelin myötä. Tarinapelitilan aikana taistellaan yksinkertaisesti niin paljon, että on pienoinen ihme jos tappeleminen enää kiinnostaa läpipelaamisen jälkeen. Taistelusysteemissä ei ole tarpeeksi syvyyttä, joka riittäisi sekä kovaan yksin- että moninpelikäyttöön. Periaatteessa moninpeli on kuitenkin toteutettu hyvin. Jos joku siis jaksaa pelata peliä vielä yksinpelin jälkeenkin, se viihdyttää varmasti.

Länsimainen tulkinta

Broken Bond on nätti peli, sitä ei käy kieltäminen, mutta Ubisoft ei ole aivan tavoittanut sarjan henkeä. Siinä missä aikaisemmin PS3:lle julkaistu Ultimate Ninja Storm näyttää ja tuntuu melkein pelimuotoiselta animelta, tässä hahmomallit eivät ole onnistuneet yhtä hyvin ja hahmoanimaatiokin kaipaisi työtä. Toisaalta tässä käytetään sarjan alkuperäistä musiikkia, joka on huomattavasti parempaa kuin PS3:n peliin sävelletyt uudet geneeriset kappaleet. Hieman autenttisempaa  kokemusta kaipaavat voivat kuunnella tässäkin alkuperäisiä japanilaisia ääninäyttelijöitä.

Naruto: Broken Bond on kokonaisuutena tietyllä tapaa virheetön, mutta pelillisesti silti puutteellinen ja pidemmän päälle yksitoikkoinen tapaus. Tätä voi suositella varauksella kaikille toimintaseikkailupelien ystäville, mutta parhaiten se uppoaa sarjan faneihin. Tämän tyylisiä pelejä ei ole kuitenkaan liikaa Xboxilla, joten valinnanvaraa ei ole hirveästi eikä Broken Bondin myötä päädy täysin metsäänkään.

 

Tekijä: Ubisoft Montreal
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://narutoxbox360game.us.ubi.com/
Petteri Kaakinen

 

Lisää aiheesta

Naruto Ninja Council (DS)

Naruto Uzumaki Chronicles 2 (PS2)

Naruto: Clash of Ninja (GC)

Naruto: Rise of a Ninja (360)

Naruto: Ultimate Ninja 2 (PS2)

Naruto: Ultimate Ninja Storm (PS3)

Lue myös

Call of Duty: World at War (PC, PS3, 360)

Crayon Physics Deluxe (PC)

Kung Fu Panda (PS2, PS3, Wii, 360)

Lock’s Quest (DS)

Need for Speed: Undercover (PS3, Wii, 360)

Swedish Touring Car Championship (PC)