Uusimmat

Neverwinter Nights 2: Mysteries of Westgate (PC)

10.06.2009 18:55 Tero Lehtiniemi

Neverwinter Nights 2 on tähän mennessä laajentunut virallisesti ainoastaan pelin tehneen Obsidian Entertainmentin myötävaikutuksella. Uusin, Mysteries of Westgate -niminen laajennus on kuitenkin talon ulkopuolista käsialaa. Obsidian omat laajennukset ovat olleet tasoltaan valitettavan vaihtelevia, mutta miten käy kun ohjat annetaan toisten käsiin?

Ossian Studios tuskin kertoo nimenä kovin monelle mitään, mutta joka tapauksessa kyseessä on entisen Bioware-tuottaja Alan Mirandan perustama firma, jonka ainoaksi meriitiksi tätä ennen voi laskea ensimmäiselle Neverwinter Nightsille tehdyn Darkness over Daggerford -modin.

Darkness over Daggerford ei ollut kuitenkaan ihan mikä tahansa keskimääräistä laadukkaampi modi, vaan paransi pohjimmiltaan kömpelösti toteutettua emopeliä monin tavoin, muun muassa tuomalla täysin uuden maailmankarttajärjestelmän. Kriitikoiden ja fanien ylistämä paketti on todennäköisesti päällimmäisiin syy sille, miksi Ossian päätyi loppujen lopuksi työstämään jatko-osalle virallista laajennusta.

Mysteries of Westgaten tie ei ole ollut aivan kuopaton. Laajennus on itse asiassa ollut valmiina jo puolisentoista vuotta, mutta julkaisija Atarin sekoilujen vuoksi julkaisuvaiheeseen päästiin vasta äskettäin. Pelkästään digitaalisessa jakelussa olevan laajennuksen hinta ei päätä huimaa ja pelattavaakin on mukavasti, mutta oliko puolentoista vuoden myöhästyminen kuitenkin liikaa?

Mysteries of Westgaten tapahtumat alkavat, kun päähenkilö löytää mystisen kasvonaamion, joka osoittautuu kirotuksi. Johtolangat ohjaavat sankarimme korruptoituneeseen Westgaten satamakaupunkiin, jossa naamion mysteerin pitäisi selvitä. Asian selvittely ajaa päähenkilön loppujen lopuksi mukaan kaupunkia hallitsevien rikollisjengien väliseen valtataisteluun.

Naamioitu mysteeri

Valitettavasti Ossianin tarinankerronnalliset kyvyt eivät ole ihan kohdallaan. Tarina käynnistyy hitaasti, kirottu naamio ei vaikuta pelihahmojen elämään millään tavoin eikä sen ”kirousta” juuri hyödynnetä tarinassa. Sinänsä massiivinen satamakaupunki tarjoaa kyllä mielenkiintoisia, jopa hauskojakin tehtäviä, ja ne tarjoavat paljon mielenkiintoisia ratkaisuvaihtoehtoja. Punainen lanka on vain suurimman osan ajasta hukassa, ja homma tuntuu päämäärättömältä haahuilulta.

Suurinta riemua tarjoaa päähenkilön mukana roikkuva seikkailijaporukka: rahanahne varas, syyllisyyden musertama langennut paladiini ja väkivallan kaikkeen ratkaisuna näkevä Tyrin pappi. Monet ryhmän välisistä interaktioista ensitapaamisia myöten tuntuvat hieman pakotetuilta, mutta dialogi on hyvin kirjoitettua ja usein jopa hauskaa.

Valitettavasti  tätäkään sekalaista seurakuntaa ei hyödynnetä aivan loppuun asti, vaan porukan sisäisiin väleihin ei juurikaan vaikuta se, minkälaisiin ratkaisuihin pelaaja pelin aikana loppujen lopuksi päätyy.

Tarinankerronnalliset ongelmat ja toisinaan omituisesti rytmitetty vaikeustaso ovat ongelmia, joiden syypää on selkeästi Ossian itse. Tekniset ongelmat ovat asia erikseen: koska Mysteries of Westgate ei tue kahden aiemman lisäosan mukanaan tuomia uudistuksia, on peli suoraan sanottuna ruma. Uusien lisäosien myötä pelaajat on totutettu varsin näyttäviin maisemiin, mutta Mysteries of Westgaten kartat ja hahmot ovat yksinkertaisen ja tympeän näköisiä, valoefektit minimaalisia ja pelimoottori ei yksinkertaisesti ole parhaimmillaan ahtaassa kaupunkiympäristössä.

Mysteries of Westgate on ennen kaikkea aikansa uhri. Jos se olisi julkaistu loppuvuodesta 2007 ja tällä hinnalla, olisi se ollut ihan mainio paketti. Nyt laadukkaampien lisäosien ja niitä hyödyntävien modien myötä koko julkaisu tuntuu jotenkin turhalta, vaikka peliajallisesti rahalle onkin tarjolla vastinetta. Darkness over Daggerford ja monet Mysteries of Westgaten hyvistä puolista kuitenkin osoittavat, että Ossianissa on selkeästi potentiaalia. Ehkä ensi kerralla onnistaa paremmin?

NWN2-lisärituplan toinen arvostelu: Neverwinter Nights 2: Storm of Zehir (PC)

 

Tekijä: Ossian Studios
Julkaisija: Atari
Testattu: Q6600, 4Gt muistia, Geforce 8800 GTS 640Mt, Vista 64bit
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: 2.5GHz Pentium 4, 1Gt muistia, Geforce 6800 tai vastaava, Vista/XP SP2
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Neverwinter Nights 2: Mysteries of Westgate
Tero Lehtiniemi

 

Lisää aiheesta

Neverwinter Nights 2 (PC)

Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer (PC)

Neverwinter Nights: Infinite Dungeons (pc)

Lue myös

Close Combat: The Longest Day (PC)

Coraline (DS, PS2, Wii)

Ghostbusters (PS3, 360)

Guitar Hero: Metallica (PS2, PS3, 360, Wii)

Plants vs. Zombies (Mac, PC)

Silent Hill: Homecoming (PC)

Wallace & Gromit’s Grand Adventures: The Last Resort (PC)