Uusimmat

Port Royale 3: Pirates and Merchants (PC, PS3, Xbox 360)

09.01.2013 19:00 Simon Elo

Tekijä: Gaming Minds Studios
Julkaisija: Kalypso Media
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: PC, Windows XP tai uudempi, dualcore-prosessori, 2 Gt muistia, 3 Gt levytilaa
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.port-royale3.com
Arvostelija: Simon Elo

Port Royale 3: Pirates and Merchants sijoittuu 1600-luvulle ja keskittyy Karibian lämpimille aalloille ja rannoille. Englannin, Ranskan, Hollannin ja Espanjan merivoimat yrittävät hallita parhaansa mukaan meriä ja siirtokuntia.

Kahdessa kampanjassa pelaaja haaksirikkoutuu ja lopulta pelastautuu espanjalaiseen kaljuunaan. Sankari päätyy minnekäs muuallekaan kuin siirtokunta Port Royaleen, jossa pian opitaan kaupankäynnin jalo taito.

Kauppiaana dubloneita ansaitaan ostamalla tavaraa halvalla satamassa ja viemällä se toiseen, jossa tavara myydään pois korkeammalla hinnalla. Peli antaa pelaajalle riittävästi tietoa, jotta ostaminen ja myyminen on mielenkiintoista ja hauskaa. Hölmöjä päätöksiä tekee vain silloin, jos ei ole malttanut oppia. Kaupungeissa voi käppäillä mielensä mukaan, ja myöhemmin voi jopa rakentaa työläisilleen omia maatiloja sekä muita rakennuksia.

Suurin osa kaupankäynnistä keskittyy satamiin. Pelissä on kahdeksantoista erilaista myyntiartikkelia kuten rommi, sokeri ja tekstiilit. Satamia kannattaa etsiä lisää, mutta seilatessa voi törmätä myös merirosvoihin tai haaksirikosta selviytyneisiin. Kun pelaajan armada kasvaa, voi laivojaan laittaa seilaamaan tiettyjen satamien välillä automaattisesti. Se ei kuitenkaan ole yhtä tehokasta kaupankäyntiä kuin itse hoidetut reissut, mikä on varmasti tarkoituksellista.

Port Royale 3 tarjoaa myös merisodankäyntiä, jos kaupankäynti ei innosta. Laivat taistelevat toisiaan vastaan eikä sodankäynti satamaa vastaan ole myöskään tavatonta. Taistelu on hitaanpuolesta, mutta mukavan taktista. Erilaisten kanuunan kuulien käyttö ja oikeaan aikaan ajoitettu maihinnousu ovat avainasemassa.

Konsoliversiossa tosin vietetään niin runsaasti aikaa erilaisissa valikoissa, että konsoliohjaimen rajat tulevat kivuliaasti vastaan. Liukusäätimiä käytetään määrittelemään esimerkiksi kaupan osto- ja myyntihintaa – kuulostaa vaivattomalta, mutta on heikon tuntuman vuoksi pidemmän päälle rasittavaa. Usein huomaa ajattelevansa, että homma hoituisi kätevämmin PC:llä. PC-versio onkin hiirikäyttöliittymän ansiosta varmasti parempi kokemus PC:llä, mutta Kalypso Mediaa on kiitettävä siitä, että tällaisia pelejä ylipäätään julkaistaan konsoleille. 

Port Royale 3 on kohtuullinen käännös, mutta valitettavasti peli ei ole kovin innostava. Suoraan sanottuna se on usein tylsä. Valikoissa pyöritään niin paljon, että täytyy olla kovan luokan talousintoilija, että kokemus iskee. Silti, uskon kyllä, että jos Port Royale 3: Pirates and Merchants iskee, se iskee lujaa. Konsoleilla kun ei löydä muita likimainkaan tämän tyyppisiä pelejä.

 

Lue myös

Batman: Arkham City Armored Edition (Wii U)

Battle of the Bulge (iOS)

Cortex Command (PC)

DmC: Devil May Cry -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Forza Horizon Rally Expansion Pack DLC (Xbox 360)

Lucius (PC)

Trials Evolution: Riders of Doom DLC (Xbox 360)

ZombiU (Wii U)