Uusimmat

Prince of Persia: The Fallen King (DS)

12.01.2009 15:50 Antti Mutta

Pian 20 vuotta täyttävä Prince of Persia –pelisarja on edennyt niin kauas kaksiulotteisista tasohyppelyjuuristaan, että ensimmäisellä pelillä ja tuoreimmalla 3d-seikkailulla on yhteistä vain nimi.

Syystäkin kritisoidulle isojen konsolien pelille on kuitenkin klassisempi vaihtoehto. Kannattaako siis jo kaivaa pussihousut naftaliinista? Ehkei aivan, sillä Nintendo DS:lle järjestettyä retroretkeä varjostaa omalaatuinen ohjaus.

Sen sijaan, että olisi noudatettu tasohyppelypelien tekijän abc:tä ja asetettu ohjaus ristikko-ohjaimeen Persian prinssin käskyttämiseen on kehitetty uusi tapa.

Kynä kauniiseen käteen

Lukuun ottamatta toisen hahmon ohjaukseen vaadittavaa yhden napin pohjassa pitämistä jokainen – todellakin jokainen – liike toteutetaan kosketusnäytöllä.

Näpäytys oikeassa kohtaa ja prinssi hyppää, näpäytys lähellä sankaria ja tämä kävelee, kosketus kauempana pistää prinssin juoksemaan. Taistelukin tapahtuu kynällä. Hyvin helppoa ja yksinkertaista oppia.

Valitettavasti yksinkertainen ei merkitse samaa kuin onnistunut. Oikeastaan DS:n Prince of Persia kärsii hieman samankaltaisesta ongelmasta kuin isoveljensä kotikonsoleilla. Liian simppeli ohjaus tarkoittaa, että suuri osa liikkeistä onnistuu tai epäonnistuu koneen eikä pelaajan ansiosta.

Mihin katosit, oi Alika?

Samoin teemat ja juoni ovat hyvin samanlaisia ison Prince of Persian kanssa. Prinssin tehtävä on pelastaa alue pahan Ahrimanin vallasta. Ainoa keino karkottaa vihollinen on käyttää taikasinettiä, jonka palaset ovat ripoteltu ympäri pelimaailmaa. Väsyttävän tuttua, mutta ilmeisen pakollista huttua

Yllättäen varsin yksinkertaiseksi tasohyppelyksi Fallen King sisältää melkoisesti yhdentekevää dialogia. Ainoa todella kiinnostava kehitelmä käsikirjoituksessa on Ahrimanin turmeluksen voimasta kärsivä maagi Zal, joka ottaa ihkun Alikan paikan pelaajan apurina.

Taikurin ongelmana on Jekyll ja Hyde –kompleksi. Prinssi joutuu näin taistelemaan He-Manin Orkolta näyttävää mysteerimiestä vastaan useampaan otteeseen, vaikka hahmot ovat loppujen lopuksi samalla asialla.

Mechnerille mieliksi

Vaikka isojen konsolien Prince of Persian vaikutukset näkyvät, on peli sisimmiltään uskollinen Jordan Mechnerin alkuperäisteokselle. Näin ollen prinssin seikkailut on oikeaoppisesti kuvattu sivusta. Sankari hyppii tasolta toiselle ja kiipeilee reunoja tyylikkäästi ylös juuri kuten pitääkin. Miekkailukin palauttaa ajatukset vuoteen 1989.

Kenttäsuunnittelun vaikuttimet ovat selvät. Mechneriltä on lainattu avattavat luukut, lattiasta nousevat piikit ja niiden läpi tipsuttelukin . Jotain olisi voinut kuitenkin muuttaa. Kentät ovat laajuudestaan huolimatta varsin tylsiä ja ennalta-arvattavia.

Hahmojen sujuva animaatio tuo mieleen Mechnerin tuskallisesti käsin rotoskooppaamat tekeleet. Sarjakuvamainen hahmosuunnittelu on taas uutta ja heijastelee isojen konsolien Prince of Persian visuaalista ilmettä. DS:lle tyyli sopii täydellisesti.

Isoveli valvoo

Hämmästyttävällä tavalla The Fallen King on yhtä ristiriitainen tuotos kuin isoveljensä kotikonsoleilla,. Liiallinen ohjauksen helpottaminen oli yksi ison Prince of Persian kompastuskivistä. Sama toistuu DS:llä.

Perinteinen ohjaus olisi ollut parempi pelattavuuden kannalta, mutta kekseliäällä vaihtoehdollakin on puolensa. Peli osoittaa kirjaimellisesti, että kosketusnäytölläkin tasohyppely on mahdollinen, ja riittävillä parannuksilla erinomainen ajatus.

Muuten Prince of Persia: The Fallen King on jopa liian tavanomainen ja simppeli tasohyppely. Kertakäyttöviihdettä, johon alkuperäisen klassikon vaikutteet tuovat miellyttävän tuulahduksen vanhoista ajoista.

 

Tekijä: Ubisoft Casablanca
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: Nintendo DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivut: http://www.princeofpersiagame.com
Antti Mutta

 

Lue myös

A Vampyre Story (PC)

Disaster: Day of Crisis (Wii)

EyeToy Play: PomPom Party (PS2)

Legendary (PC)

Legendary (PS3, 360)

Sega Superstars Tennis (DS)

Spore Ihkut ja Iljetykset -osasetti (PC, Mac)

Trackmania DS (DS)