Uusimmat

Pro Beach Soccer (PS2)

24.09.2003 00:00 Muropaketin toimitus

eDomen arvostelussa Playstation 2:n Pro Beach Soccer

Yksi pelimarkkinoiden viimeisimmistä trendeistä näyttävät olevan rennot kesäurheilulajit, jotka tarjoavat uudenlaisen lähestymistavan vanhaan aiheeseen ja jonkinlaisen tekosyyn täyttää tv-ruutu vähäpukeisilla naisilla. Ensimmäisenä käsittelyyn päätyi rantalentopallo, joka on jo ehtinyt löytää tiensä kaikille nykykonsoleille. Mikäli Wanadoon väkeen on uskominen, seuraavana kauppoihin saapuu rantafutista mallintavien pelien aalto. Yhtiö on juuri julkaissut Playstation 2:lle oman versionsa aiheesta nimellä Pro Beach Soccer.

Futiskarkeloita hiekkakentällä

Brasiliasta alkunsa saaneessa rantafutiksessa toisistaan ottavat mittaa joukkueet, jotka koostuvat maalivahdista ja neljästä kenttäpelaajasta. Pehmeälle hiekalle rakennettu pelikenttä on selvästi pienempi kuin perinteisessä jalkapallossa ja maalejakin on kutistettu jonkin verran. Ottelut pelataan paljain jaloin ja niiden kolme erää kestävät kukin kaksitoista minuuttia. Tavallisesta jalkapallosta poiketen käytössä ovat keltaisten ja punaisten korttien lisäksi kahden minuutin mittaiset jäähyrangaistukset. Muuten laji toimii samalla tavalla kuin esikuvansa eli ainoastaan maalivahti saa koskea pelivälineeseen käsin ja ottelun voittaa se, joka toimittaa pallon useammin vastustajan verkkoon.

Pro Beach Soccer keskittyy lajin tärkeimpään kilpailumuotoon eli maajoukkueiden välisiin koitoksiin. Peliin on hankittu kansainvälisen lajiliiton virallinen lisenssi, joten kentällä nähdään oikeiden urheilijoiden virtuaaliversiot. Pallonpotkijoiden taitoja mallinnetaan pelipaikasta riippuen viiden tai kuuden ominaisuuden avulla. Valikoima on suhteellisen kattava, mutta sen vaikutus ottelutapahtumiin tuntuu olevan melko vähäinen. Nimekkäämmät joukkueet tarjoavat kyllä heikompiaan kovemman haasteen pelikentällä, mutta mitään selkeää eroa eri pallonpotkijoiden taidoissa tai pelityylissä ei ole havaittavissa.

Pelimoodien joukosta löytyy ystävyysottelujen, arcade-koitosten, vapaasti muokattavien kilpailujen ja harjoittelumahdollisuuden lisäksi kansainvälinen kiertue, jossa käydään läpi eri puolilla maailmaa järjestettäviä cup-muotoisia turnauksia. Niissä jokaisen ottelun voittajan suoritus pisteytetään pelityylin, saavutetun maalieron ja vastustajan haastavuuden mukaan. Näin muodostuvan taulukon avulla seurataan eri joukkueiden välisiä voimasuhteita ja niiden kehitystä. Tämä tuo pelaamiseen mukavasti jatkuvuutta ja auttaa pelaajaa kiinnostumaan jokaisesta turnauksesta erikseen.

Pidemmän päälle pelkän pistepotin kerääminen alkaa kuitenkin tuntua hieman puuduttavalta ja sen rinnalle alkaa kaivata mahdollisuutta kehittää joukkuettaan tavalla tai toisella. Tähän ei valitettavasti tarjoudu tilaisuutta, vaan tulokas kärsii samasta ongelmasta kuin useimmat virkaveljensä. Sen yksinpeli muuttuu melko nopeasti tylsäksi, minkä jälkeen pelin pariin viitsii palata vain monen pelaajan voimin. Multi-Tapilla höystetty moninpeli pidentääkin sitten paketin elinikää merkittävästi.

Järki jäässä

Pelattavuutensa suhteen tulokas on hieman hankala tapaus. Sen kontrollit poikkeavat huomattavasti useimmista jalkapallopeleistä, sillä tällä kertaa pääpaino on taktikoinnin sijaan näyttävällä kikkailulla. Tämä vaatii jonkin verran totuttelua, joten peliin pääsee kunnolla sisälle vasta muutaman ottelun jälkeen. Kontrollit sisäistettyään pelaaja voi kuitenkin tehdä jatkuvasti pitkiä, teknisiä syöttösarjoja ja erittäin komeita maaleja. Pro Beach Soccer tavoittaakin lajin näyttävyyden kiitettävän hyvin. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että pelituntumassa olisi silti paljon parantamisen varaa. Varsinkin syöttöjen suuntaaminen on usein melkoista arpapeliä ja hallittu puolustaminen tuntuu lähes mahdottomalta.

Epätavallisen lähestymistavan lisäksi tulokas pyrkii erottautumaan muista futispeleistä tyylikkyysmittarinsa avulla. Jokainen pelikentällä nähtävä suoritus arvostellaan näyttävyytensä mukaan. Komeimmat syötöt, laukaukset ja torjunnat palkitaan ruudun ylälaidassa sijaitsevan turbomittarin täyttymisellä. Sen saavuttaessa kriittisen rajan joukkue siirtyy väliaikaisesti show-tilaan, jossa pelaajat muuttuvat tavallista kookkaammiksi ja heidän tehokkuutensa lisääntyy huomattavasti. Vastaava idea on nähty mm. NBA Streetissä huomattavasti onnistuneemmassa muodossa, mutta se sopii myös rantajalkapalloilun henkeen erinomaisesti.

Pelin pahin ongelma on sen surkea tekoäly. Tietokoneen ohjaamat virtuaaliurheilijat reagoivat kenttätapahtumiin rutiininomaisesti, mikä näkyy mm. aina samalla tavalla hoidettavina keskipistealoituksina. Lisäksi tekoäly sortuu jatkuvasti typeriin virheisiin. Puolustajat saattavat jättää jaloissaan pyörivän pelivälineen täysin huomiotta ja hyökkäyspäässä pelaajat juoksevat jatkuvasti pois avoimista maalipaikoista. Pahimmin kroonisesta typeryydestä kärsivät kuitenkin maalivahdit, jotka tuntuvat olevan täysin kyvyttömiä torjumaan tietynlaisia laukauksia. Varsinkin heti harhautuksen jälkeen tai pienestä kulmasta ammutut pallot sujahtavat verkkoon hämmästyttävällä onnistumisprosentilla.

Teknisesti peli on varsin keskinkertainen esitys. Grafiikkapuolella sen pelaajamalleista on pystytty tekemään kiitettävän persoonallisia, mutta kentällä ne kärsivät todella jäykästä animaatiotyöskentelystä. Ruudulla näkyvällä toiminnalla ei välttämättä ole mitään tekemistä varsinaisen lopputuloksen kanssa, vaan maalivahdit nappaavat käsiinsä palloja, jotka ovat selvästi heidän ulottumattomissaan. Visuaalisen ilmeen ankeudesta huolimatta jokaista ottelua ja välianimaatiota edeltää erittäin pitkä lataustauko, joka saa täysin turhia tanssiesityksiä sisältävät erätauot tuntumaan entistä ärsyttävämmiltä. Äänipuolelta ainoa mainitsemisen arvoinen yksityiskohta ovat selostajat, jotka kommentoivat ottelutapahtumia kunkin pelipaikan omalla kielellä.

Pro Beach Soccer tarttuu rohkeasti urheilulajiin, jota ei ole aiemmin päässyt harrastamaan digitaalisessa muodossa. Lopputuloksena on mielenkiintoisella tavalla erilainen futispeli, joka tavoittaa aiheensa perusolemuksen varsin hyvin. Ottelut ovat näyttäviä ja pelaaminen perustuu tehokkuuden lisäksi monipuoliseen kikkailuun. Jokseenkin mielikuvitukseton yksinpeli ja alkeelliset tekoälyongelmat latistavat kuitenkin pelikokemusta sen verran pahasti, että kovin merkittäväksi julkaisuksi tulokasta ei voi mennä kehumaan. Moninpelistä kiinnostuneille Pro Beach Soccer on silti harkitsemisen arvoinen vaihtoehto perinteisempien futispelien rinnalle.

-Mikko Karvonen