Uusimmat

Pro Evolution Soccer (PS2)

16.10.2003 00:00 Muropaketin toimitus

eDomen arvostelussa Playstation 2:n Pro Evolution Soccer 3

Konamin ja Electronic Artsin välinen kädenvääntö jalkapallopelien kuninkuudesta jatkuu jo kolmatta vuotta. Tähän mennessä Pro Evolution Soccer on kerännyt ylistäviä kommentteja poikkeuksellisen realistisella lähestymistavallaan ja erinomaisella tekoälyllään, mutta paikallaan pyörinyt FIFA on käynyt jatkuvasti paremmin kaupaksi. Ero pelisarjojen välillä on kuitenkin pienentynyt koko ajan, joten tänä vuonna mestaruustaistosta voi tulla poikkeuksellisen tiukka. Konami on selvästi huomannut tilaisuutensa tulleen, sillä juuri Playstation 2:lle julkaistu Pro Evolution Soccer 3 sisältää runsaasti uudistuksia edeltäjäänsä verrattuna.

Vihreän veran taiturit

Yksi pelin remontin kohteeksi joutuneista osa-alueista on pelattavuus. Sen kontrollit ovat pysyneet entisellään lähes kaikkia yksityiskohtia myöten, mutta pelituntuma on muuttunut selvästi herkempään suuntaan. Virtuaaliurheilijat reagoivat ohjaimen komentoihin erittäin intuitiivisesti ja uudistetun fysiikkamallin ansiosta pelivälineen hallitseminen onnistuu entistä paremmin. Niinpä esimerkiksi kaukolaukaukset osuvat nyt selvästi useammin maalin kohdalle kuin pelin edellisessä versiossa. Lisäksi mukana on erittäin monipuolinen valikoima erilaisia oikean tatin avulla tehtäviä harhautuksia, jotka siirtävät jalkapallokenttien taitureiden komeimmat temput virtuaaliseen muotoon. Valitettavasti erikoistilanteiden toteutukseen ei ollut tullut muutoksia, joten niiden tehokas hyödyntäminen vaatii yhä pitkällistä harjoittelua.

Pelin tekoäly on pysynyt pitkälti ennallaan, mistä ei voi pahemmin valittaa. Tietokone hallitsee edelleen jalkapallon taktiset kuviot ja osaa reagoida pelaajan ratkaisuihin dynaamisesti. Sekä omat että vastustajan palloilijat liikkuvat pelikentällä älykkäästi eikä suoraviivaisia rutiineja ole juurikaan havaittavissa. Sen sijaan tekoälyn ohjaamat joukkueet kykenevät varsinkin korkeammilla vaikeustasoilla erittäin joustavaan työskentelyyn. Ne käyttävät pelaajan huolimattomuuden armotta hyväkseen, oli kyse sitten huonosti ajoitetusta syötöstä tai puolustukseen syntyneestä aukosta. Lopputuloksena on haastava, mutta ei missään tapauksessa epäreilu pelisysteemi, jonka ansiosta otteluiden voittaminen on erittäin palkitsevaa.

Paria tekoälyn osa-aluetta on kuitenkin viilattu yhä realistisempaan suuntaan. Pelaajan omat joukkuetoverit reagoivat tilanteisiin entistä aktiivisemmin ja toimivat laajemmalla alueella. Tekoälyn ohjaamat urheilijat tulevat nyt innokkaasti syöttöjä vastaan ja käyvät hakemassa harhateille joutuneita palloja. Tämä tekee tilanteiden rakentelusta mukavan sujuvaa ja mahdollistaa entistä monipuolisempien hyökkäyskuvioiden käytön. Lisäksi pelintekijät ovat puuttuneet virtuaalisten erotuomareiden työskentelyyn, sillä nyt ne osaavat taklaustilanteissa ottaa huomioon hyötynäkökohdan. Sen sijaan paitsiosäännön kaikkia hienouksia se ei vieläkään hallitse.

Tiukkaa harjoittelua ja vanhoja syntejä

Pelimoodien suhteen tarjonta edustaa vanhaa tuttua linjaa. Palloa pääsee potkimaan yksittäisten otteluiden, Mestareiden liigan sekä erilaisten sarjojen ja cup-koitosten puitteissa. Lisäksi tarjolla on entistä laajempi harjoitustila, josta löytyy mukava valikoima erilaisia haasteita pelaajan taitoja mittaamaan. Yksinpelin elinikää parantaakseen pelintekijät ovat heittäneet mukaan myös shoppailu-valikon, josta löytyy mm. uusia pelaajia, joukkueita, peliareenoita ja ominaisuuksia. Näitä ostetaan PES-pisteillä, joita saa menestymällä paketin muissa pelimoodeissa. Valikoima ei ole erityisen monipuolinen, mutta kaiken tarjolla olevan hankkimiseen kuluu silti huomattavan pitkään.

Haastavan tekoälynsä ja shoppailu-mahdollisuutensa ansiosta tulokkaasta irtoaa selvästi enemmän yksinpeli-viihdettä kuin useimmista virkaveljistään. Tämä ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että urheilupelit ovat parhaimmillaan kavereiden kanssa pelattuna. Tällä kertaa moninpeli-hupia irtoaa lähes kaikista paketin pelimoodeista, mikä tekee etenkin pitkistä turnauksista erittäin onnistuneita kokonaisuuksia. Multi-Tapin avulla yhden pelin ääreen mahtuu peräti kahdeksan pelaajaa, mikä tuntuu hieman liioittelulta. Turhan monen ihmisen voimin pallon potkiminen nimittäin muuttuu melko kaoottiseksi. Eniten paketin sisällön suhteen jää kuitenkin harmittamaan nettipeli-ominaisuuksien puuttuminen. Niistä voikin muodostua uuden FIFA:n tärkein kilpailuvaltti tämän syksyn futispeli-markkinoilla.

Pro Evolution Soccer -sarjan perisynneistä ei sen kolmannessa osassakaan ole valitettavasti päästy eroon. Peliä varten ei ole viitsitty hankkia kunnon lisenssiä, joten suuri osa siitä löytyvistä joukkueista ja palloilijoista esiintyy väärillä nimillä. Konamin ilmeinen välinpitämättömyys asian suhteen alkaa tuntua jo turhauttavalta, kun ongelmaa ei ole vielä kolmantena vuonnakaan saatu korjattua. Sama pätee otteluiden kommentaattoreihin, joiden repliikeissä ei ole päätä eikä häntää. Pelivälineen siirteleminen omalla kenttäpuoliskolla pelaajalta toiselle saattaa selostajien mielestä näyttää vaaralliselta ja toisiaan seuraavat kommentit ovat usein keskenään ristiriitaisia. Onneksi kommentaattorit hoitavat tehtävänsä asiallisella ja rauhallisella britti-tyylillä, joten useimmat älyttömyydet on helppo jättää huomiotta.

Grafiikkapuolella on sen sijaan otettu jälleen muutama edistysaskel. Urheilijat on mallinnettu sekä ottelutilanteita että välivideoita varten aiempaa yksityiskohtaisemmin ja animaatiotyöskentelyyn on kiinnitetty entistäkin enemmän huomiota. Pelaajat liikkuvat kentällä erittäin uskottavasti sivuttaisaskeleita, epätoivoisia kurotuksia ja äkkinäisiä jarrutuksia myöten. Matseja edeltävien esittelypätkien ja muiden välivideoiden aikana hahmojen liikkeet ovat huomattavasti jäykempiä, mutta ainakin useimmat maailmantähdet ovat tällä kertaa helposti tunnistettavissa. Kokonaisuutena pelin visuaalinen ulosanti on kuitenkin vakuuttavaa jälkeä.

Kaiken kaikkiaan Pro Evolution Soccer 3 on nimensä veroinen paketti. Se jatkaa edeltäjiensä viitoittamalla tiellä ja tarjoaa Playstation 2:n omistajille erittäin viihdyttävää ja realistista jalkapalloilua. Lajista kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti suunnata kohden pelikauppaa ja paneutua tulokkaan salaisuuksiin. Nettipeli-ominaisuuksien puutteesta huolimatta kyseessä on todennäköisesti kuluvan vuoden onnistunein futisjulkaisu.

-Mikko Karvonen